bookblog.ro

---

Cere... si ti se va da!

Scris de • 10 March 2010 • in categoria Dezvoltare Personala

"Daca cer ceva, e ca si cum m-as umili."
"Daca ma iubeste cu adevarat, va sti ce am eu nevoie si nu va fi nevoie sa ii cer nimic."
"Cred ca imi e teama sa cer pentru ca mi-ar fi greu sa suport un refuz direct."
"Nu pot sa cer o marire de salariu. Eu imi vad de treaba mea si cineva sigur va observa si va rasplati acest efort."

Auzim foarte des aceste afirmatii" numitorul comun? Dificultatea de a cere. Iluzia ca altcineva ne va ghici gandurile. Imposibilitatea de a accepta un refuz.

Desi o relatie functionala este greu de imaginat fara aceasta dimensiune, intampinam deseori dificultati in a ne "exersa cererea".

A cere inseamna de fapt a trece de la implicit la explicit. A (te) dezvalui, a-ti asuma dorintele si nevoile tale si a-ti asuma riscul raspunsului. A putea sa ceri inseamna a avea claritatea interioara impreuna cu "vocea personala" de a te putea exprima coerent catre lume.

Contrar aparentelor, a sti sa ceri este un semn de maturitate si de responsabilitate. Departe de "a ne injosi", atunci cand cerem, ne asumam si iesim din iluzia atotputerniciei infantile. Este momentul in care acceptam ca avem nevoie de ceilalti si suntem inter-dependenti. Parasim iluzia ca exista cineva acolo (cum era la un anumit moment dat mama) a carei principala preocupare era sa ne intuiasca noua dorintele si sa ne faca totul pentru a ni le satisface.

Jacques Salome spunea: "Sunt liber in cererea mea, asa cum si celalalt este liber in cererea lui". Astfel, a formula si a refuza o cerere intr-o relatie este un act fundamental de libertate.

Totodata, a nu cere si a te astepta ca altcineva sa iti ghiceasca gandurile este un mod de a ne autosabota. Nimeni nu poate sti ceea ce ne dorim cu adevarat (deseori acest lucru este suficient de confuz si pentru noi). Mai mult, este iluzoriu sa ne imaginam ca exista altcineva al carui principal rol pe Pamant este indeplinirea cererilor noastre si mai ales a celor nici macar formulate!

Se impune o diferentiere: a cere este diferit de a pretinde. A cere inseamna a accepta riscul unui raspuns si a intelege ca partenerul de discutie are dreptul sa fie sau nu de acord cu cererea ta. A pretinde in schimb, inseamna o asteptare implicita de raspuns pozitiv din partea celuilalt, care aduce multa tensiune si frustrare in orice relatie.

In concluzie, cere, dar nu pretinde, fie si pentru ca asa exista o probabilitate mai mare de a primi ceea ce iti doresti!

Articol scris de Raluca Mohanu

---

Vrei un loc la cursul "Eu, Tu si Relatia noastra - Curs de Comunicare Relationala (In)Completa" tinut de Raluca Mohanu? Inscrie-te ACUM pe mail, la adresa [email protected].





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro