bookblog.ro

---

Cum putem combate procrastinarea – pasul doi

Scris de • 9 March 2010 • in categoria Dezvoltare Personala

In articolul precedent spuneam ca unul dintre cele mai mari obstacole in ascensiunea carierei tale este reprezentat de procrastinare, si anume, de starea ta de confort la locul de munca, cand "lasi pe maine" sarcinile ce trebuia sa le faci azi.

Scriam ca exista trei pasi in combaterea procrastinarii, din care prima etapa a fost sa constientizezi ca pierzi vremea la locul de munca, si ca acest lucru nu iti va aduce nici un beneficiu, ci te poate costa chiar si locul de munca.

Ti-am recomandat sa te documentezi despre time management si cum se face un to-do-list. Sper ca ti-ai facut temele si ca ai inceput sa aplici incet-incet cate ceva. Nu-i asa ca te simti mai implinit, mandru de tine atunci cand iti faci treaba bine si esti apreciat pentru asta? Sau te simteai mai bine plictisindu-te pe site-uri care nu au legatura cu sarcinile tale day-to-day, facand orice altceva decat ce ar fi trebuit sa faci?

Daca esti de acord cu mine, si ai constientizat ca trebuie sa scapi acest obicei gresit numit procrastinare, putem trece la pasul doi: afla de ce pierzi vremea la servici!

Motivele sunt nenumarate, si scuzele pentru treaba nefacuta la timp pot fi de asemenea "fara numar". Singura problema e ca scuzele nu trebuie sa existe. Pe de alta parte, cele mai comune motive de procrastinare sunt:

  • Task-uri plictisitoare - majoritatea joburilor contin sarcini plictisitoare, care nu iti provoaca placere sa le indeplinesti. De exemplu sortatul unui munte de hartii sau numaratul agrafelor de birou. Evident, fiecare dintre noi avem de indeplinit sarcini de care nu ne place nici sa fie rostite. Din aceasta cauza cautam sa le evitam pe cat posibil sau sa le amanam (de pe o zi pe alta si tot asa). Cateodata ne chinuim si facem in graba task-ul, tinandu-ne parca respiratia. Ufff, a trecut! Pentru acest motiv exista o rezolvare usoara: seteaza-ti un premiu pentru indeplinirea sarcinii plictisitoare! "Cand voi termina de facut acest lucru, imi voi cumpara un binemeritat suc natural de mere!"
  • Lipsa de organizare - atunci cand nu esti organizat, ziua ta de lucru arata in felul urmator: ajungi la birou, te asezi pe scaun (nu stii cu ce sa incepi). Aprinzi calculatorul, intrii in mail (cel de servici): 20 - 50 de mailuri (de pe o zi pe alta) -> nu stii cu care sa incepi. Ajungi sa incepi sa rezolvi o problema, vine un coleg cu alta problema -> nu stii ce problema sa rezolvi prima, si povestea poate continua. Oamenii organizati nu au timp de pierdut! Isi indeplinesc mult mai rapid sarcinile decat ceilalti, si cunosc in detaliu absolut tot ce au de facut. Au o imagine mult mai buna in ochii sefului si automat sanse mult mai mari la o promovare. Cum devii un om organizat? Simplu: inveti sa iti faci un to-do-list, iar apoi, il faci si ai grija sa indeplinesti tot ce ti-ai propus.
  • Lipsa de incredere in fortele proprii - chiar si cand esti foarte bine organizat, poti sa "o dai in bara". Exista situatia in care sa ajungi sa crezi ca sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti e mult prea grea si nu ai competente necesare pentru a duce treaba la bun sfarsit. Inceteaza sa iti subestimezi fortele sau calitatile. Dezvolta-ti un nivel ridicat de respect de sine, fi mandru de ceea ce faci, fi mandru de tine! Vei reusi!
  • Alegerea deciziilor - poate cea mai importanta cauza care duce la procrastinare este lipsa abilitatii de a lua decizii - de a alege cea mai buna varianta de a solutiona o problema. Pur si simplu nu stii ce sa faci cand te confrunti cu o problema si te temi ca alegerea pe care o vei face sa nu fie cumva gresita. Din acest motiv, nu iei nici o alegere si lasi problema asa cum e, nerezolvata. Pentru a rezolva aceasta cauza, trebuie sa calculezi bine problema: sa gasesti cauzele ei si sa te gandesti la cat mai multe solutii de rezolvare. Scrie pe o hartie CAUZE ALE PROBLEMEI si SOLUTII. Incearca sa gasesti cat mai multe variabile. Cere ajutor colegilor, prietenilor. Trebuie mereu sa ai alternative din care sa alegi. Cu putin CURAJ vei reusi! Stiu ca poti!

Bineinteles, exista si multe alte cauze, dar ce e mai important e ca tu sa le descoperi. Care sunt motivele pentru care tu "pierzi timp" ? Scrie totul pe hartie! Gaseste-ti cauzele care provoaca procrastinarea si fa o lista cu ele.

Pentru data viitoare asta este tema ta: lista cu motivele pentru care pierzi timpul la job. Ce te face sa stai confortabil in birou, sa nu faci nimic, si sa fi platit pentru asta?

In articolul viitor, cu aceasta lista vom face urmatorul pas: invatarea tehnicilor de combatere a procrastinarii! Inveti sa devii mai eficient, sa rezolvi mult mai multe probleme, sa fi vazut mai bine de sefi, deci, sa ai sanse mult mai mari de a promova!

Totul depinde de tine!

Articol scris de Alexandru Dan

---

Vrei un loc la cursul "Eu, Tu si Relatia noastra - Curs de Comunicare Relationala (In)Completa" tinut de Raluca Mohanu? Inscrie-te ACUM pe mail, la adresa [email protected]





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: Cum putem combate procrastinarea? | Success Addict

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro