bookblog.ro

---

Bine aţi venit în Fangtasia!

Scris de • 3 July 2009 • in categoria Editoriale

Cu siguranţă nu sunt cea mai competentă persoană care să vorbească despre literatura fantasy, dacă e să ne gândim la experienţă. Am văzut câteva filme cu vampiri, câteva cu vârcolaci, două părţi din Stăpânul Inelelor, una din Harry Potter însă nu citisem nici o carte. Şi nici nu am simţit vreodată nevoia. Ba chiar pot să spun că aveam o oarecare reticenţă, gândindu-mă că unii chiar învăţaseră să vorbească" elfa!

Curiozitatea însă m-a mânat să urmăresc pe HBO primul episod din True Blood. Iar acolo a început filmul (pentru că, evident nu putea fi vorba de a se rupe). Pentru cineva fără un interes special pentru vampiri, care evită filmele de groază şi care aproape şi-a jurat că nu o să citească/ vadă Amurg, m-am surprins de-a dreptul" fermecată, ca să folosesc vocabularul specific. Şi m-am trezit aşteptând cu sufletul la gură serile de vineri, pentru următorul episod şi refuzând categoric să fac rost de toate episoadele odată, prin metode mai puţin legale :D .

Şi, cum era de aşteptat, când m-am văzut la BookFest în faţa tuturor celor 7 volume din Vampirii Sudului, seria scrisă de Charlaine Harris care i-a servit lui Alan Ball drept inspiraţie pentru True Blood, le-am luat pe toate, fără să nici un fel de regret.

Azi e vineri şi am ajuns la al patrulea volum. Am început să citesc marţi. Asta înseamnă 400 de pagini pe zi, chiar dacă format mic.

Pe la sfârşitul celui de-al doilea volum am început să mă îngrijorez şi să mă întreb serios ce s-a întâmplat. Da, îmi place să citesc, da, mi s-a mai întâmplat să citesc cărţi pe nerăsuflate, dar de data asta vorbeam despre 7 cărţi, una după alta, în, foarte probabil, şapte zile. Aşa că am început să "studiez".

Vampirii Sudului aparţin mai degrabă genului mystery, la care se adăugă câteva elemente (despre care am înţeles că sunt) fantasy. Sookie Stackhouse, personajul principal, este o telepată (poate citi gândurile, adică- dar asta nu e neapărat ceva fantasy) chelneriţă din Bon Temps, Louisiana. Din cauza harului/ blestemului ei mai toată lumea o ocoleşte, deşi puţină lume ştie exact ce anume poate să facă, iar prietenii cei mai apropiaţi nu vorbesc despre asta.

Evident că din cauză că le poate citi gândurile nici nu poate avea o relaţie normală cu vreun reprezentant al sexului opus, iar aici intră în scena vampirul. Pe care îl cheamă Bill Compton, are vreo sută cincizeci de ani, a participat la Războiul de Secesiune, este (evident) de modă veche, galant (atunci când nu are colţii coborâţi), brunet, înalt, lat în umeri şi foarte alb. Ah, şi, amănuntul cel mai important, e mort. Nu respiră, nu îi bate inima, nu bea decât sânge sintetic inventat de japonezi şi câte o înghiţitură de sânge normal, moare (de tot adică) dacă îl prinde lumina soarelui şi nu emite unde cerebrale. Ceea ce înseamnă că Sookie nu îi poate auzi gândurile, ceva absolut minunat pentru ea. Şi, culmea, se îndrăgostesc unul de altul.

Dacă însă cineva se aşteaptă la cele patru sute de pagini de alergătură şi dulcegării din Amurg, se înşeală. Din punct de vedere al relaţiilor (şi din multe altele), Vampirii Sudului are ca target un public ceva mai matur.

Spun "din multe altele" pentru că în fiecare volum apare cel puţin o crimă, un criminal sau mai mulţi, vârcolaci, menade, teriantropi şi mulţi vampiri. Iar pe aceştia din urmă Sookie ajunge să îi cunoască mai mult decât şi-ar dori, ajungând mereu în necazuri din cauză că, având o relaţie cu Bill, trebuie să îi mai ajute din când în când. Aşa că, fiind pe la jumătatea celui de-al patrulea volum, nu am nici un dubiu că până la sfârşit o să mai fie faţă în faţă cu moartea de vreo două ori şi în orice caz o să se pricopsească cu o grămadă de vânătăi şi hemoragii interne.

Însă până la urmă ce este atât de fascinant la povestea asta cu vampiri? Cu siguranţă că în primul rând e partea de mister, de suspans- crime, urmăriri, trosnituri prin pădure, căutarea criminalului şi aşa mai departe. Charlaine Harris are o experienţă foarte bogată în acest domeniu, pentu ca asta a scris toată viaţa ei. Dar fără fiinţele supranaturale, fără această parte de fantasy, sigur cărţile "Sookie Stackhouse" ar fi fost doar alte romane poliţiste.

Iar dintre fiinţele supranaturale, nu cred că greşesc dacă spun că vampirii i-au fascinat cel mai mult pe oameni. De la Bram Stoker şi Anne Rice până la mai recentele Charlaine Harris şi Stephenie Meyer, trecând prin atâtea şi atâtea fime, oamenii au fost atraşi de aceste fiinţe ale întunericului. Nu ştiu, dar mă gândesc că, dintre toate elementele fantasy, probabil pentru că s-a scris atât de mult despre ei (şi cu ajutor de la bunul nostru Dracula), oamenii cred despre ei că sunt cel mai probabil să existe.

Nemuritori, cu atâta experienţă, cu posbilitatea de a face lucruri pe care oamenii nu pot, interesanţi, carismatici, dar întunecaţi, manifestându-şi fără nici un fel de reţinere acea parte întunecată pe care cei mai mulţi oameni o ascund (şi, desigur, având posibilitatea de a te fermeca, dacă nu cumva eşti telepată sau altă fiinţă supranaturală), nu e de mirare că idea de vampir exercită o asemenea atracţie. Există totuşi o mare discrepanţă între imaginea vampirilor vânaţi de Blade şi mai recent umanizaţii Edward şi Bill Compton.

Cred că din cauza asta s-a şi iscat de curând nebunia cu vampirii: pentru că arată şi se poartă mai uman, vor să se integreze, încearcă (pe cât posibil) să nu mai omoare oameni, ba chiar sunt şi capabili de sentimente. Un Slujitor al Întunericului poate deveni mai bun datorită iubirii" Atât de romantic"

Lăsând însă ironia la o parte, probabil că acesta este al doilea lucru care m-a atras şi pe mine la True Blood/ Vampirii Sudului. Văd o fată căreia nu îi este frică, care uimeşte (puţin) şi pe câţiva vampiri cu curajul ei, care chiar construieşte o relaţie de hmm" apropiere, ca prietenie ar fi prea mult spus, cu câţiva vampiri destul de periculoşi şi care deşi ştie că probabil o să ia bătaie, încearcă să ajute. Cât de tare poate să fie să spui, chiar şi pe un ton sarcastic, "iată-ne pe mine şi pe cei patru amici ai mei la o sticlă de Sânge Autentic, într-o seară de iarnă, la mine în casă".

Şi cât de tare este să vezi (citeşti, în fine) cum un vampir îşi arată afecţiunea (iubirea, de fapt, chiar o şi spune), cum altul devine mai prietenos deşi în primul volum este chiar foarte rău, cum o vampiriţă devine cât de prietenă îi permite mândria cu un om, iar "tipul din Memphis", a cărui "vampirizare" nu a decurs ca la carte din cauza medicamentelor pe care le luase înainte să moară, spune "Miss Sookie, îmi pare rău că nu am fost aseară să vă apăr, aşa cum mi-a spus domnul Eric."

Păcat că Bill începe să dispară din peisaj, însă partea bună este că dacă citesc în continuare tot câte o carte pe zi, înseamnă că nu relaţia asta era motivul pentru care am făcut-o până acum.

Scris de: Raluca Alexe

Citeste cele 42 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. crina_19p spune:

  o da…sa vezi in volumul 4 nebunie:P

  raspunde

 2. Delyrics spune:

  Si eu ignoram intr-o vreme filmele sau cartile de fantasy – subiecte horror, vampiri, pana mi-a cazut in mana unul din volumele din “Cronicile vampirilor”… (nici nu imi amintesc care a fost prima). Dar tot misterul, problematica si suspansul acela pur si simplu m-a prins si curand am devorat toate cartile lui Anne Rice aparute la biblioteca.
  N-am mai gustat de mult genul acesta de literatura, dar articolul despre “Vampirii Sudului” s-ar putea sa-mi fi redeschis apetitul.
  Multumesc :)

  raspunde

 3. Jen spune:

  hm, eu am citit anne rice cam cum citesti tu acum charlaine harris… dar m-am uitat la jumatate de episod din true blood si nu m-a convins deloc – nici sa ma uit la altul, nici sa cumpar cartile. si eu eram aia care citea fantasy :P

  raspunde

 4. kyodnb spune:

  nici pe mine nu m-a prins prea tare serialul si am vizionat pe la tv niste faze din diverse episoade..

  bine nici nu sunt un mare fan al vampirilor (nici chiar a lui Rice :P desi coloana sonora la Queen of the Damned a fost reusita- :D ), dar sunt inebunit dupa zombie si retrovirusi si poate ar fi si asta o explicatie…nu le pot impaca chiar pe toate…

  si restul e tacere (Amurg) :D

  raspunde

 5. Roxiana spune:

  Buna!

  Eu va sfatuiesc sa cititi cartile!sunt superbe!Nu se compara cu serialul!Sunt 9 carti aparute,a 10 apare in octombrie anul acesta,a 11 in primavara anului viitor!

  raspunde

 6. anna spune:

  Cea de a 10 carte apare tot in mai anul viitor in octombrie apar in America un gen de nuvele….Recomand tuturor sa citeasca colectia Vampirii Sudului….e superba si da dependenta!!!!DAR!!!!serialul e serial si cartile ….carti….nu un documentar dupa carti!!!!le savurez oricum pe amandoua,mai ales ca acum este plin sezon 2 True blood………

  raspunde

 7. Amaya spune:

  Si eu am citit intr-un ritm asemanator cartile.Ecranizarea “True blood” este cu mult diferita de ce apare in seria lui Charlaine Harris, dar m-am obisnuit sa o urmaresc mai mult pentru ca imi place si mai putin pentru ca are legatura cu povestea lui Sookie.Astept cu interes volumele urmatoare si sper ca scriitoarea sa aiba in continuare inspiratie.

  raspunde

 8. Linda Jacqueline spune:

  Am citit È™i Amurg, È™i ca să nu mă simt vinovată ca un supraponderal după ce a halit trei meniuri McDonald’s, am integrat experienÈ›a în lucrarea mea de licenÈ›ă despre dragoste È™i moarte.
  Vampirii Sudului e o serie scrisă cam la fel, cu alt public în vedere. Stilul e acelaÈ™i, doar mai încărcat sexual- Charlaine Harris nu e mormon, nu? Ha. Iar respectivele eroine au darul să mă enerveze la fel de mult, deÈ™i Sookie are mai mult umor.
  Sunt la volumul 6 È™i încep să mă plictisesc. La al treilea È›in minte că râdeam cu lacrimi spre sfârÈ™it; dar Harris s-a băgat prea mult în latura “fantastică” È™i aici e riscul de penibil. “Fairy godmother”? La fel de bine putea să-i zică deus ex machina. Și multe complicaÈ›ii inutile.. Eh, normal că trebuie să fie complicaÈ›ii care să poarte naraÈ›iunea, dar nu atât de născocite că încep să-mi plâng de milă È™i să verific din nou câte pagini mai am.
  Serialul îmi place, mai ales pentru aluziile politice. O rasă care vrea să fie acceptată de majoritate, lideri politici/religioÈ™i conservatori care între Aleluia È™i amin se folosesc de religie ca să scuze violenÈ›a împotriva altei rase? Sună cunoscut ;)

  raspunde

  • Ella spune:

   Si eu m-am plictisit pe la vol 6 cand vorbea prea mult despre varcolacii aia si mai putin descpe vampiri (ma refer la Eric :P) dar doar ce am terminat de citit vol 10 si vreau sa-ti zic ca mi-a placut ff mult, si astept cu nerabdare vol urmator. Cei de la Leda au promis ca o sa-l aduca in iulie, iar intre timp vor publica prin aprilie mai si varianta in romana a “a touch of dead”.
   Abia astept!! :)

   raspunde

 9. rem spune:

  citeste anne rice, nimic in materie de vampiri nu se compara cu ce a scris ea :)

  raspunde

  • Raluca Alexe spune:

   O sa incerc la un moment dat probabil, insa dupa cum spuneam si in text, vampirii nu sunt singurul motiv pt care mi-au placut cartile. Nu sunt sigura ca o alta carte cu vampiri mi-ar placea la fel de mult :) .

   raspunde

   • rem spune:

    nu ma intelege gresit, intr-un fel, in cartile annei rice “vampirul” este doar o masca a umanului, doar pt a aborda altfel de probleme precum nemurirea, religia, etc. Fantasticul din cartile ei este oarecum secundar, iar peisajul nu este supra incarcat de chestii fictive, de tot felul de denumiri, caste si alte lucruri de care abunda in general cartile fantasy. In fine, cand vei citi( daca ), vei vedea : )

    raspunde

 10. kamiko spune:

  Buna Raluca

  Multumesc ca mi-ai facut cunostinta cu Bill, Sookie & comp.Ti-am citit articolul si am devenit curioasa. Am mai citit ceva literatura de gen, nu e ceva nou pentru mine, cit despre filme, am vazut mediatizatul Interviu cu un vampir,mai multe variante Dracula, m-am indragostit la vremea respectiva de trilogia Stapinul inelelor, am vazut si vreo 2 Harry Potter,Amurg, etc. Dar True Blood are ceva aparte,poate si sarmul actorilor, am vazut pe nerasuflate primul sezon(multumita unui amic), iar zilele astea ma apuc de citit primul volum(pina se filmeaza urmatoarele sezoane).

  raspunde

 11. ioana spune:

  buna,

  am gasit acest link din intamplare pe net si v-am citit articolul care mi s-a parut absolut…delicios.
  eu am citit toata saga ‘twilight’ si mi-a dat dependenta. incerc acum sa ma vindec de ea citind alte carti insa cam greu trece am observat.
  acuma nah la 27 de ani sa ajungi sa citesti o carte despre vampiri si iubire adolescentina nu mi s-a parut totusi normal. insa tb sa va spun ca articolul dvs despre vampirii sudului m-a intrigat fff tare si o sa incerc sa o gasesc aici in strainatate. :)
  vreau sa va spun ca am citit int-o singura zi cel de-al patrulea volum ‘breaking dawn’ din saga twilight. la sfarsit parca mai vroiam inca un alt volum si inca un altul.
  oricum eu recomand ‘twilight’ tuturor celor mai cred k imposibilul devine posibil. poate e o scriere usurica, dulcegarica asa in genu iubirilor de 16ani insa mie mi-a placut.
  devenisem oarecum nelinistita ca am cazut in ‘capcana’ acestei carti…insa faptul ca am reusit sa ‘devorez’ aproape o carte de 700 de pagini int-o singura zi m-a facut sa-mi pun o mie de intrebari. imi place sa citesc, cat mai mult si cat mai variat. nu mi-e rusine sa recunosc k imi place si un Eliade sau Marin Preda dar citesc si romane moderne gen M. Crichton sau Douglas Kennedy sau mai recent saga ‘twilight’.
  de fapt, cred ca asa imi mentin gustul pentru carti. citind cat mai variat si exact dupa starea de spirit in kr ma aflu cred ca de fapt ma ajuta sa nu-mi pierd gustul pentru lectura si pasiunea p kr o am pt carti.
  totusi, ma bucur ca ati abordat acest subiect despre vampiri si cartile despre ei.
  va multumesc mult!
  ioana

  raspunde

 12. Raluca Alexe spune:

  Astept deci sa imi spui cum ti s-au parut Vampirii Sudului in comparatie cu Twilight :D

  raspunde

 13. Anca spune:

  Buna,
  Eu am citit toata seria Vampirii sudului si cred ca este minunata. Sincer, nu se compara cu Amurg etc.
  O sa vedeti ca si vol 8 si 9 sunt frumoase.

  raspunde

 14. ioana spune:

  buna,

  am citit in franceza primul volum din seria ‘Vampirii sudului’ si sincer tot saga ‘Twilight’ imi place. nu cred ca voi continua sa citesc si celelalte volume.
  oricum traducerea in romana a volumelor ‘twilight” este absolut execrabila! am citit mici pasaje si deja ma cutremur. mie mi-a placut enorm iar Vampirii Sudului nu prea. E cu totu diferit evident!
  O zi buna,
  Ioana

  raspunde

  • Katherine spune:

   Exact de asta urăsc eu plagiatul.
   Ști ca “Vampiri Sudului” a apărut cu mut înainte de Twilight? Practic, autoarea seriei “Amurg” s-a inspirat mai mult decât era nevoie din Vampiri sudului, iar acum i-a toate creditele, deși Charline Harris e cea care merita aplauzele.

   raspunde

 15. mada spune:

  Am citit primele 7 volume din saga Vampirii Sudului si sunt innebunita dupa ele.Abia asteptvolumele 8 si 9 in toamna aceasta.True Blood,primul sezon nu prea mi-a placut dar sezonul 2 mi se pare mai dragut.Am fost inca din adolescenta o fana a literaturii fantasy.Primele mele carti cu vampiri le-am citit la 15 ani si de 9 ani Anne Rice(Cronicile Vampirilor,Ora vrajitoarelor,Lasher) e tot una dintre preferatele mele.Mi-au placut foarte mult saga Twilight,seria Anita Blake(Vampire Hunter,Laurell K.Hamilton)dar si Luna Plina(seria Women of the Otherworld,Kelley Armstrong))si le recomand tuturor celor interesati de cartile cu vampiri,varcolaci,zombi sau vrajitoare:).In cazul meu vampirii sudului dau dependenta pt ca pur si simplu iubesc aceasta serie:).Acum astept ca una dintre editurile de la noi sa publice si seria The Vampire Diaries de L.J.Smith(s-a ecranizat si un serial cu acelasi nume)seria Blood Books de Tanya Huff(ecranizata in serialul Blood Ties)si si seria Vampire Academy de Richelle Mead.

  raspunde

 16. Adrienne spune:

  Ma incanta foarte tare sa vad ca tot mai multa lume citeste CH, imi place si mie foarte mult (am citit volumul 8 pe nerasuflateee de cum mi`a ajuns) :)) si imi place tot ce zici despre carti, imi place ca iti plac. :D despre SM cu Amurg pot spune ca s`a inspirat foaaarte mult din CH.. Adica Sookie citeste ganduri. So do Edward. hm. si CH ramane o scriitoare foarte buna. As vrea sa citesc si Anne Rice, am auzit ca sunt ceva mai freaky si mature.. Acum mai astept volumul 9 si, bineinteles, sezonul 3. Sa il devorez la fel ca pe celelalte. Btw, nice to know you are CH fan :P

  raspunde

 17. Raluca Alexe spune:

  @Adrienne Si eu am citit ultimul volum tot intr-o zi. Am inteles ca 9 apare la sfarsitul lui noiembrie, insa sezonul 3 abia la vara …

  raspunde

 18. Cristina spune:

  Seria HBO a deviat mult de tot de la subiectul cartilor. Sunt relatii, sunt evenimente, sunt personaje care nu au nici o treaba cu ce se intampla de fapt in carte.
  Asa ca pentru toti cei care au vazut doar seria si fug de ea pentru ca nu le place, le recomand sa citeasca seria de carti.

  Vampirii Sudului … recunoasc ca imi place de 10 ori mai mult ca Twilight. E o diferenta enorma intre cele doua saga … si cred ca acea diferenta poate fi rezumata intr-un cuvant: cruzime. VS are cu mult mai multa cruzime decat Twilight. Nu sunt vampirasi adolescenti sclipiciosi, nu sunt povesti romantice cu vegetarieni si masinute ecologice. Sunt crime sangeroase, este prejudecata si ura fara sens, este suferinta, vorbim si despre sex la adevarata lui putere :D, si dragoste patimasa de care cu greu poti scapa … etc … Numai zic de personaje si personalitatile lor debordante si despre evolutiile carora putem vorbi mult si bine. Si nu cred ca o putem compara pe Sookie, cu adolescentina din Twilight. Sookie e decisa, e incapatanata si bataioasa, si are de-a face cu mai multe “realitati” si se descurca remarcabil. Personal il prefer pe Eric in detrimentul lui Bill, dar asta’s eu :D

  Din pacate, si o spun cu o oarecare neplacere (mai ales pentru ca imi place aceasta serie), Vampirii Sudului se anunta a avea o poveste trasa de firuletele ei mult timp de acum incolo. Daca nu ma insel, editura lui Charlaine Harris i-a cumparat drepturile de autor pentru seria asta pana in 2015? Eu sper sa ma insel, si ca de fapt sa ii fi cumparat drepturile de autor pentru toate romanele ei. Altfel, in ritmul de 1 carte pe an … ne putem astepta sa mai citim si peste 5 ani … si cine stie, tot asa … Ceea ce nu mi se pare deloc atragator.
  Cand o poveste numai are sfarsit … deja vorbim de telenovele si incep mancarimile.

  Ador aceasta serie … dar vreau si un final la ea. :)

  raspunde

  • mada spune:

   ma regasesc in postarea ta pt ca si pe mine m-a dezamagit true blood,incepand cu ditributia si terminand cu povestea care nu are aproape nimic de-a face cu cartile.asta ca sa nu pomenesc de personajele inventate sau aparute inainte de vreme,gen regina sophie anne sau creatorul lui eric(pe care il iubesc,pt ca e si bun si rau,in genul vampirilor creati de anne rice,preferata mea).o ador pe sookie pt ca,exceptand talentul ei,e o femeie obisnuita,care iubeste,sufera si traieste o viata mai mult sau mai putin lipsita de griji si diverse probleme(supranaturale sau nu).si eu imi doresc un final pt vampirii sudului,de preferinta unul cu sookie si eric imbratisati:)pt ca,intr-adevar,ritmul de publicare al cartilor este mult prea lent si in ritmul asta,imbatranesc inainte sa se termine:)).charlaine ar putea sa dedice mai mult timp unei serii care a consacrat-o si ia adus o multime de fani.

   raspunde

 19. mie-mi suna mai bine fandaxia! :))

  raspunde

 20. daniel spune:

  Volumul 9, Mort si-ngropat e anuntat pentru targul Gaudeamus!

  raspunde

 21. Maria spune:

  hey, ma bucur ca exista atatia fani ai seriei vampirii sudului. Eu acum am terminat de citit volumul 9 si abia astept urmatorul.:)

  raspunde

 22. Juls spune:

  Foarte interesant articolul, Ralu! Impartasim aceleasi pareri!

  raspunde

 23. bella spune:

  ador serialul asta..am vazut multe filme si ma uit si la the vampire diares is obsedata dar true blood sincer le cam intrece sincer…am citit anne rice jumatate din cartea vampirul vittorio mia placut la nebunie cum descrie dar sincer gandul meu tot la true blood este:X:x
  a.si pentru aceia care au vazut doar jumatate de episod din primul episod din prima serie din true blood credema actiunea adevarata incepe la sfarsitul primului epidod ..in prima jumatate descrie viata cand vampirii sunt accceptati.si va zice chestiile astea cineva care sa uitat prima oara la 2 episoade si nu ia placut si dupaia a ajuns obsedata cand a ajuns la al treilea(adik eu).:x o sami cumpar si cartile merita frate srialul e prea MORTAL:x:x o zi bunaaa!!!!!!

  raspunde

 24. oana spune:

  Eu am inceput cu serialul True Blood, trei serii in cateva zile..Mi-a placut la nebunie. Si sincer prima serie nu mi-a placut asa mult dar am zis hai sa vedem ce se mai intampla. A doua si a treia seria a fost absolut delicioasa. Dupa ce am terminat cu serialul am inceput sa-mi cumpar cartile, si acum am incheiat volumul 10 destul de repede le-am citit,dar cum prindeam un pic de timp numai la Sookie ma gandeam.Eu eram fan declarat Bill Compton din serial, si cu toate ca Eric e interesant ma enerveaza relatia lui cu Sookie. Sunt asa revoltata ca nu-l mai iubeste pe Bill pt o singura greseala iar pe Eric l-a putut ierta cand nu a venit sa-l salveze. Simteam nevoia sa povestesc despre parerea mea si am descoperit site-ul. Am vazut ca toata lumea il prefera pe Eric, si mie imi place personajul si actorul care-l reprezinta arata bine.dar nu mi se pare ca acesta merita sa fie cu Sookie. Sper sa-i desparta Charlainne Harris. Hi hi, gata m-am descarcat.:)))

  raspunde

  • mada spune:

   @oana:ai citit cartile si din punctul tau de vedere bill a facut doar o mica greseala?permite-mi sa ma indoiesc.in vol 3,clubul mortilor,sookie se desparte de bill pt ca bill o paraseste pt lorena fara sa-i spuna niciun un cuvant,iar dupa ce lorena il tradeaza,iar sookie o ucide si il salveaza pe bill,bill se hraneste din ea cu forta si o violeaza.deja sunt doua greseli.cateva volume mai tarziu aflam ca bill a facut-o pe sook sa se indragosteasca de el la ordinul reginei sophie anne pt ca aceasta sa se poata folosi de puterile ei telepatice.mai aflam si ca bill a lasat-o intentionat pe sook sa fie batuta de sotii ratray la cateva zile dupa ce-l salvase pe el,doar pt ca vroia ca astfel sa-i dea lui sookie din sangele lui,iar ea sa-i fie recunoscatoare ca a salvat-o.in plus de-a lungul primelor volume,in care sookie si bill erau inca impreuna,desi bill stia ca sook are nevoie de bani si ca abia se descurca cu traiul de pe o zi pe alta,nu o ajuta si prefera sa-i ajute pe cei din fam bellefleur care-l urau.chiar sookie mentioneaza de cateva ori cat o afecteaza faptul ca bill ii ajuta pe ei,dar pe ea nu.o alta greseala gasesti in vol 2,moartea la dallas cand fratia soarelui ataca casa in care se aflau sookie,eric si bill.dupa atac bill fuge dupa atacatori,lasand-o singura pe sookie fara ca macar sa verifice daca mai e in viata,in timp ce eric se pune in fata ei si e impuscat.in primul volum,eric e cel care o salveaza pe sookie cand e atacata de long shadow,nu bill cum se intampla in serial.
   exista inca multe alte greseli facute de bill pe care nu mi le amintesc pe moment,dar nu cred ca poti sa-l compari pe bill cu eric.eric a gresit doar o data,cand nu a salvat-o pe sook de zane,desi nici asta nu o putem numi greseala pt ca nu a putut fi alaturi de ea din cauza ca era legat cu lanturi de argint de trimisul regelui felipe de castro.singurul vinovat de ce s-a intamplat e bill,care a vazut-o cand zanele au atacat-o pe sook pt a o rapi,dar in loc sa intervina dandu-i astfel ocazia sa intre in casa,unde ar fi fost protejata de vrajile facute de amelia,a stat ca un las si a privit.daca o iubea isi risca viata si o salva.

   raspunde

 25. adry spune:

  Am citit cam toate seriile aparute cu vampirii si pot spune ca prefer seria Vampirii Sudului!E cea mai fascinanta si savuroasa asa incat treci de la ras la plans fara sa iti dai seama.
  Acum mai avem doar 2 volume sa apara din serie ca Sookie si Eric o sa fie impreuna,nu vad altfel sa se termine.
  Volumul 12 se numeste Dead Locked si o sa apara in 2012.

  raspunde

 26. Ana spune:

  Sper ca ai apucat sa citesti vol.11 pt k in mai apare si 12
  E f captivanta seria, dar serialul , pe mine personal, m-a dezamagit, cel putin sezoanele 3 si 4

  raspunde

 27. Alexandra spune:

  Am citit 2 romane din seria Cronicile vampirilor de Anne Rice, 6 volume din Vampirii sudului de Charlaine Harris si toata seria Amurg de Stephenie Meyer si toate mi-au placut, dar consider ca romanele lui Anne Rice sunt cele mai bune.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro