bookblog.ro

---

Ce se întâmplă cu Curtea Veche

Scris de • 26 July 2010 • in categoria Editoriale

Am fost azi la conferinţa de presă organizată de Curtea Veche, de unde v-am adus câteva informaţii, unele proaspete, altele mai puţin, în funcţie de cât de mult aţi urmărit ştirile. Eu nu eram foarte familiarizată cu subiectul aşa că pentru cei ca mine voi spune întreaga poveste.

Sâmbătă, pe 17 iulie, o firmă de pază a intrat în sediul editurii Curtea Veche, blocând toate căile de acces, în baza unor acte de proprietate false. Cel care a angajat firma de pază este moştenitorul doamnei care în urmă cu ceva timp a donat statului român imobilul în care Curtea Veche îşi desfăşoară activitatea, iar de câţiva ani, aşa cum reiese din copiile actelor puse la dispoziţie de editură, face apeluri în justiţie (respinse până la acest moment) pentru redobândirea casei.

Poliţia a constatat în cursul zilei de luni falsul din actele de proprietate depuse şi a dispus anularea avizului de pază. Însă în locul firmei de pază a venit un grup de 15 persoane care au pus din nou lanţuri la porţi, le-au sudat şi au intrat în sediul editurii. Mai departe, din relatările lui Iren Arsene şi ale lui Grigore Arsene (doi dintre cei trei acţionari), reiese că poliţia a făcut tot posibilul pentru a se eschiva de la a lua măsuri. Iar motivul invocat a fost acela că acolo par a fi proprietarii imobilului, iar ei nu pot sări gardul fără să fie luată o decizie în instanţă.

Acţionarii editurii au făcut demersurile necesare pentru a obţine această decizie, prin reclamaţii la poliţie, procuratură şi judecătorie, obţinând audienţe la tot felul de instituţii, însă termenul de începere al procedurilor pe care l-au obţinut a fost a doua decadă a lunii septembrie. În acest context ar însemna ca editura să îşi suspende activitatea până la sfârşitul lunii septembrie, când s-ar decide în instanţă că atât sediul cât şi domiciliul celor 3 acţionari a fost preluat în mod abuziv. Ceea ce, evident, ar însemna falimentul Curtea Veche, în contextul în care întreg patrimoniul acesteia se află la numărul 11 din strada Arh Ion Mincu.

Prin urmare, singura soluţie este determinarea autorităţilor de a grăbi procedurile. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prezent şi el la conferinţă, a spus că a adus situaţia la cunoştinţa ministrului Vasile Blaga, rugându-l să intervină pentru a urgenta procedurile.

Această rugăminte şi susţinerea publică a editurii Curtea Veche este însă tot ce poate face acest minister, alături de autori, profesori, academicieni, care locuiesc şi profesează atât în România cât şi în străinătate. Au fost trimise scrisori de solidaritate cu editura, către diverse foruri care ar putea, la rândul lor, să preseze autorităţile pentru rezolvarea mai rapidă a situaţiei.

Aşteptăm deci să vedem dacă aceste acţiuni vor avea un rezultat concret şi sperăm ca lucrurile să se rezolve cât mai curând şi pe cale cât mai legală.

Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Pingback: Ministerul Culturii susţine Curtea Veche « Biblioteca Babel

 2. Pingback: bookblog (bookblog)

 3. Pingback: greentearo (Ceainaria Greentea)

 4. Pingback: Ce se întâmplă la Curtea Veche: informații aduse de bookblog | ifilosofie.ro

 5. Pingback: stmurgeanu (Stefan Murgeanu)

 6. n-am cuvinte sa imi exprim indignarea…

  raspunde

 7. Pingback: AndreiRosca (Andrei Roşca)

 8. Pingback: stmurgeanu (Stefan Murgeanu)

 9. Sinziana spune:

  Se inchid teatre, opere, edituri…se distruge cultura din radacini…o sa ajungem o tara de analfabeti, de inculti de huligani…si mi se pare clar voita chestia asta…noi trebuie sa muncim, sa platim, nu sa gandim!
  TV-ul sa traiasca, cu stirile oripilante de la ora 5, cu emisiunile dezumanizante cu continut de circ, si filmele cu continut pornografic si violent! Copii trebuie de mici sa invete sa injure si sa isi petreaca viata jucandu-se pe calculator jocuri in care se ucid reciproc cu brutalitate, la naiba cu cartile si cu teatrul! Se cere indobitocirea, scandalul, uratul! Romania trebuie sa decada…trebuie ingenuncheata pentru a aceepta, cu creierul spalat, politicieni care ne falimenteaza tara si ne duc la pierzanie! Trebuie sa punem stampila pe sigla care ne va vinde tara, fara remuscari sau alte ganduri!

  raspunde

 10. jocuri spune:

  Si in Craiova sa inchis o biblioteca si s-a facut o terasa. Nu ai ce sa faci, vin din urma fel si fel de mostenitori in ghilimele.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro