bookblog.ro

---

Cum cităm articole de pe bookblog.ro?

Scris de • 26 June 2009 • in categoria Editoriale

Logo bookblog recenzie
În ultimii câţiva ani, internetul a devenit o sursă principală de documentare nu doar pentru elevi şi studenţi, dar şi pentru cercetători, masteranzi şi chiar doctoranzi. Desigur, nu orice website-uri (pagini personale, bloguri, proiecte wiki etc.) pot fi citate într-o lucrare academică. Pe lângă calitatea informaţiei, există câteva criterii "tehnice" care trebuiesc identificate înainte de a decide dacă un articol publicat online merită sau nu a fi folosit ca bibliografie.

Două dintre cele mai importante criterii sunt: 1) furnizarea de date complete şi 2) notorietatea.

1) Pentru a avea ce cita, nu ne trebuie doar un simplu titlu şi o adresă URL! Dacă website-ul nu menţionează autorul articolului şi data la care a fost publicat, atunci ar trebui să ne gândim bine dacă dorim sau nu să folosim acel articol într-o lucrare academică.

2) Dar, un titlu, un nume şi o dată de publicare nu garantează întotdeauna un articol de calitate. Notorietatea website-ului este, în final, aspectul care îl va convinge pe cercetător dacă să folosească sau nu materialele puse la dispoziţie pe site-ul în cauză. Dex-ul online defineşte cuvântul nototrietate astfel: "Însuşirea de a fi notoriu, faptul de a fi cunoscut de multă lume; reputaţie, faimă. < fr. notoriété."

Bookblog.ro şi Secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie îndeplinesc ambele criterii. Sub titlul fiecărui articol publicat apare data şi numele întreg al autorului care a scris articolul. Pe deasupra, este menţionată şi categoria din care articolul face parte, cercetătorul ajungând astfel, printr-un simplu click, la o consistentă bază de date cu articole care se încadrează în acelaşi subiect.

Notorietatea website-ului bookblog.ro nu stă doar în cei peste 2000 de abonaţi şi cei peste 3000 de vizitatori unici / zi, ci şi în recunoaşterea primită de la diferite autorităţi din domeniu. Pe deasupra, notorietatea site-ului bookblog.ro se extinde şi în afara mediului online, fiind organizatorul evenimentelor culturale de succes Schimb de Cărţi şi BookTalks .

Bookblog.ro operează sub o "Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Fără Opere Derivate 3.0 România", ceea ce înseamnă că trebuie să atribui articolul preluat / citat site-ului bookblog.ro. Pentru online, acest lucru se face foarte simplu prin menţionarea unui link activ, dar într-o lucrare academică scrisă, modul corect de menţionare a sursei se face după următoarea structură:

autor, titlu, website, data publicării, data ultimei accesări, URL

Pentru o şi mai bună clarificare, vă oferim următorul exemplu:

Şimăndan, Mihnea, "Din Carpaţi până la Fuji", bookblog.ro, 21 iunie 2009. Accesat ultima dată pe 26 iunie 2009 de la < http://www.bookblog.ro/istorie/din-carpati-pana-la-fuji >.

Bookblog.ro militează pentru respectarea drepturilor de autor şi, astfel, încurajeză pe toţi cei care folosesc articolele publicate aici să menţioneze în mod corespunzător sursa.

Scris de Mihnea Voicu Şimăndan





Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Jen spune:

    daca aveti de scris o lucrare academica verificati in primul rand ce structura pentru citarea surselor prefera profesorul. eu am avut cativa care tineau mult la asta si era diferita de cea exemplificata de mihnea aici.

    raspunde

  2. Jean Bica spune:

    S-a ajuns la momentul in care blogul este citat in lucrari academice? Foarte tare, frate! Ca sa zic asa…tot inainte!

    raspunde

  3. alex moldovan spune:

    @Jean Bica. Dacă vrei să-ţi scrii teza de licenţă despre mine, de pildă, vei fi obligat să citezi surse online. Aşa că gândeşte-te de două ori.

    raspunde

  4. Minxieee spune:

    Eu am avut cel putin un proiect in care am citat bloguri. Iar citarea articolului a fost de forma :
    autor, titlu, data publicării, URL. Personal nu vad de ce conteaza data ultimei accesari. Iar profesorul de PR caruia i-am prezentat lucrarea a fost de acord cu modalitatea mea de citare, fiindca era tocmai cu standardul cerut de dansul.

    raspunde

    • Mihai spune:

      Conteaza f. mult data ultimei accesari. O pagina web se poate modifica in timp. Nu e ca si o carte care odata tiparita nu se mai poate modifica. Pe archive.org se poate verifica cum arata o pagina web la o anumita data (nu fac capturi zilnice, dar tot e ok).

      raspunde

  5. Mvs spune:

    Ultima data a accesarii este necesara pentru ca link-urile mail si dispar sau articolele sunt reactualizate. Modelul folosit de mine aici este conform APA.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro