bookblog.ro

---

E-books versus cărți tipărite – argumente de cititor

Scris de • 18 August 2014 • in categoria Editoriale, Recomandari

books-vs-ebooksAceasta este o dezbatere aproape inepuizabilă. Toată lumea are o părere, toată lumea aruncă cu argumente, unele pertinente, altele din cele mai fanteziste, dar întrebarea rămâne: e-book, sau carte tipărită? În acest articol îmi propun să expun motivele mele pro și contra celor două tipuri de carte. Atât un ebook cât și o carte tipărită mă atrag, dar în cazul ambelor am și motive să nu le prefer. Poate că și motivele mele vor fi ciudate sau fanteziste, dar măcar nu sunt ilogice.
Spun asta pentru că, într-adevăr, unele argumente oferite de anumite persoane pentru a-și justifica preferințele, sunt cel puțin ciudate. Cred, pur și simplu, că sunt inventate de oameni care nu citesc cu adevărat, ci doar încearcă. Câteva exemple de motive nu doar fanteziste, dar și total ireale care doresc să susțină e-book-urile:

- Un e-book are semne de carte pe care le poți pune foarte ușor. Nu spun că nu e așa, dar nu e un motiv pentru a prefera un e-book versus o carte tipărită. Și la aceasta din urmă poți folosi semne de carte.
- Într-un e-book, autorii și editorii pot să facă reclamă la alte cărți, alte publicații, site-uri etc. Ca și cum într-o carte tipărită nu se poate face acest lucru. De fapt, majoritatea editurilor fac asta pe cărțile lor.
- Un e-book poate fi citit pe computer, iPad, PDA, iar datorită acestui lucru, copiilor le va plăcea să citească mai mult. Foarte (FOARTE) ireal. Fantezist de-a dreptul. Copiilor le place să se joace pe computer. Nu cred că poți păcăli un copil să citească doar pentru că o face pe computer.
- Lecturarea unui e-book reduce tensiunea musculară asupra mâinilor. De obicei o carte tipărită e mai grea decât un ebook reader. … cine stă cu ediția cartonată a Urzelii tronurilor în mână ca s-o citească? Fie o sprijină de masă, fie pe genunchi. Chiar dacă ne place să citim, nu înseamnă că suntem doar ochi și mâini…

Și motivele pentru cărți tipărite sunt uneori fanteziste. Iată câteva:
- Cel mai fantezist era cel care spunea că o carte tipărită va rezista mai mult decât una digitală, pentru că HDD-urile, stick-urile, ebook reader-ele etc. se deteriorează mai ușor decât hârtia. Cred că rezistența în timp este cel mai slab argument pro cărți tipărite, în special pentru că este unul dintre cele mai tari argumente pro e-book-uri.
- Cărțile tipărite permit tipărirea pozelor în culori mult mai vii decât în cazul unui e-book. Complet neadevărat, pentru că în general ebook reader-ele permit personalizarea setărilor de culori, contrast, luminozitate etc.

Dar, după cum spuneam, eu vreau să-mi exprim părerile proprii legate de acest subiect. Este foarte adevărat că nu se poate să nu fiu influențat de trendurile generale ale dezbaterii, dar voi prefera să nu expun motivații generale, care îmi sunt total indiferente când citesc o carte, precum posibilitatea pe care o are un autor să-și urmărească vânzările (mulți dintre autorii pe care îi citesc sunt morți :)) sau câți copaci sunt tăiați pentru ca eu să pot citi o carte tipărită (oricum se citește prea puțin ca să ne face probleme de numărul copacilor tăiați pentru culturalizarea omului).

Voi începe cu motivele pro și contra cărții tipărite, pentru că ea a fost prima. În afară de faptul că îmi place foarte mult să simt greutatea cărții în mâini, că îmi place să simt textura hârtiei, că îmi place să o miros, cartea tipărită îmi arată, într-un fel în care m-am obișnuit prea tare, progresul pe care l-am făcut cu lecturarea. Apoi îmi permite să-mi fac adnotările mele cu diferite culori, cu scrisul meu, cu stiloul preferat. Din bibliotecă pot mult mai ușor să scot o carte pentru a vedea un citat. O carte o pot colecționa, o pot împrumuta. Pot în orice moment să ridic capul din carte sau din laptop și să văd în bibliotecă toate cărțile pe care le posed. Și le pot arăta prietenilor.

Îmi place foarte mult, de asemenea, să cumpăr cărți tipărite. Una este să navighezi pe un site ca să cumperi cărțile, alta e să stai în librărie, să simți cartea, să o scoți din raft, să o răsfoiești puțin, să citești o pagină, cinci. Și probabil argumentul cel mai valabil – deși nu și cel mai important – este acela că o carte tipărită poate fi făcută cadou. Iar cel care primește acest cadou poate să-l simtă, să-l pipăie.

Dar sunt, evident, și motive contra cărților tipărite. Primul de care m-am lovit dintotdeauna este greutatea. Nu greutatea unei cărți. Asta e OK. Greutatea mai multor cărți poate fi o problemă. În mai multe cazuri am mers în concedii în care știam că voi avea câteva ore pe zi timp de lectură. Să cari după tine saga Dune sau Harry Potter poate fi un calvar. Un alt argument contra cărților tipărite este faptul că se deteriorează. Apa – sau aburul (eu citesc și în cadă) – distruge paginile cărților. Cafeaua vărsată pe o carte o cam prăpădește definitiv. E drept – ca avanpremieră pentru argumentele contra e-book – că în acest caz trebuie să-mi cumpăr doar o carte ca s-o înlocuiesc. Pe când dacă vărs cafeaua pe Kindle sau dacă-l deteriorez cu abur (lucru care nu se întâmplă pentru că îl țin într-o husă impermeabilă), costurile de înlocuire sunt mult mai mari. Apoi, cărțile tipărite sunt mai scumpe.

Cred însă că cel mai important argument contra cărților tipărite îl reprezintă răspândirea lor. Am avantajul că știu citi bine în engleză, așa încât pot citi un procent enorm din literatura scrisă vreodată. Doar că nu pot să o cumpăr, pentru că, în primul rând, cărțile străine sunt foarte scumpe în România, iar dacă ar fi să le cumpăr de pe librării online, costurile de transport și/sau vamă sunt foarte mari. Cu alte cuvinte, cărțile tipărite îmi limitează orizontul literar.

Cărțile digitale nu pot fi mirosite, simțite, aranjate în rafturi pe care să le vadă toți cei care te vizitează etc. Ele nu prea pot fi împrumutate. Nici nu pot fi făcute cadou în același fel ca o carte tipărită. Însă există foarte puternice argumente pro e-book. În primul rând, mă gândesc la costuri. Nu doar cartea în sine este mai ieftină, dar și costurile de transport sunt practic inexistente. Stocarea nu se face doar în echipamentul de citit, ci și pe server, ceea ce înseamnă că, dacă se pierde echipamentul, dacă se pierde cumva fișierul (cartea digitală este un fișier .mobi, .epub., .txt), cartea nu este definitiv pierdută. Nu mai spun în cazul unei nenorociri mai mari, ca un incendiu, care ar putea mistui ușor o bibliotecă întreagă de cărți tipărite. Mai sunt câteva argumente pro e-book, cum ar fi faptul că pe un Kindle pot fi stocate sute de cărți, iar pentru o vacanță, să cari în buzunarul sacoului un astfel de echipament este, practic, insesizabil. Apoi, de când cu e-book-urile, mult mai mulți autori au fost tipăriți, pentru că este incomparabil mai ușoară publicarea unei cărți digitale. Acum orice scriitor o poate face singur, trebuie doar să știe tehnoredactare. Și să urmeze pașii de publicare digitală. Și încă ceva. Știu că am întâlnit o expresie în cartea pe care tocmai o citesc. Totuși, sunt la pagina 678 din 890 și nu am idee unde era acea expresie. Numai într-un ebook poți căuta expresia și o poți găsi imediat.

Argumentele contra e-book-urilor au fost deja prezentate în mare. Totuși, există câteva care ar face pe oricine să-și pună un semn de întrebare când vine vorba despre ele: o carte digitală se citește cu un echipament care funcționează pe curent. Și atunci, ce fac când se termină bateria și nu am o priză? Apoi, ochii obosesc mult mai tare – lucru demonstrat științific – în cazul lecturării pe ecrane cu lumină proprie. Este foarte adevărat că unele modele de Kindle (în special cele vechi) nu au luminozitate proprie. Dar în cazul lor există o altă problemă: ecranul reflectă lumina puternică din aproape orice unghi, așa încât este foarte greu de citit în soare. Sau atunci când ecranul este luminat doar parțial.

În concluzie: ebook sau carte tipărită? Cel puțin pentru următoarele două, trei decenii, spun eu că amândouă. Și cu cât se vor hotărî editurile mai repede să comercializeze cartea tipărită alături de una în format digital, cu atât mai bine.

Până una, alta, e-bookuri gratuite aici: http://www.bookblog.ro/category/carti-electronice-gratuit/

Foto





Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cristina spune:

    Cred ca e bine sa coexiste ambele variante. Si sa ne folosim de partile bune ale fiecarei variante de lectura. Totul e sa citim

    raspunde

  2. Mihaela Tolea spune:

    consider ca pe o perioada de maxim cinci ani cele doua variante for functiona foarte bine de sine statatoare. sunt persoane foarte traditionaliste ce vor gasi adevarata relaxare in mirosul unei carti deschise si mai apoi in lectura in sine. generatiile noi, acelea ce nu au prins cu adevarat farmecul unei coperti, vor opta pentru tehnologie si, bineinteles, pentru formatul electronic.
    nu sunt nici pro, nici contra, consider ca atata timp cat se citeste, toate variantele vor fi bunne :)

    raspunde

  3. Dana spune:

    Subscriu la comentariul anterior. În astfel de dezbateri – tip talk-show :) – se ignoră cel mai important aspect: faptul că… citim! Indiferent de format. Cine vrea să citească va citi oricum, oricând, oriunde. În plus, pentru mine, argumentul suprem pentru e-book este: „Numai într-un ebook poți căuta expresia și o poți găsi imediat”. Dar, repet, important este că citim.

    raspunde

  4. darie ruxandra spune:

    Nimic nu se compara cu mirosul unei carti vechi:)

    raspunde

  5. Ovidiu Leonte spune:

    În concluzie, în primul rând trebuie să citim, indiferent de suportul pe care o facem. Apoi… coexistența celor două suporturi, cred că va fi muuuuult mai lungă decât 5 ani, deși, probabil, la un moment dat cărțile tipărite vor deveni un simplu hatâr, practicat de bogați și de excentrici. Și revin la ideea că ar fi bine ca editurile să se gândească să comercializeze cele două formate simultan, la același preț.

    raspunde

  6. alexandra spune:

    Da,un pachet mixt ar fi ideal si in plus o coperta tip carte postala buna de colectionat, inventariat. Momentan dispozitivele electronice sunt inca la inceputul evolutiei lor si mi se par prea incalcite, prea limitante, prea delicate, inca nu sunt bune de tavaleala.
    Vreau sa pot sa arunc e-readerul in geanta, sa pot sa l iau la plaja cu mine, sa aiba un sim prepay, mai multa usurinta in organizarea rafturilor, sa nu depinda de pc. Mai astept sa le perfectioneze…

    raspunde

  7. sorin spune:

    Contra:
    -sunt prea scumpe. In conditiile in care in cazul unui ebook nu exista costuri legate de tipografie, hartie, transport, depozitare, librarie, retur sau furt, pretul ar trebui sa fie jumatate din cel al unei carti tiparite.
    -nu sunt proprietatea ta. Cand cumperi o carte electronica primesti un drept de licenta/ folosire a acesteia. Asa ca nu o poti imprumuta, face cadou sau citi pe mai mult de 6 dispozitive electronice.
    -daca siteul de unde ai cumparat cartea a dat faliment si tu nu ai descarcat-o inainte, adio ebook.
    Pro:
    -poti lua cu tine pe un ereader mii de carti.

    raspunde

  8. Ovidiu Leonte spune:

    Da, motive foarte pertinente, mulțumesc Sorin pentru completare.
    Este foarte adevărat că ebook-urile sunt scumpe, în special având în vedere că practic nu există costuri pentru editarea unui ebook, în cazul în care acest lucru este complementar editării pe suport de hârtie.
    Și într-adevăr, descărcarea pe un suport de stocare local este foarte importantă. Atunci devine proprietatea ta. Pe de altă parte, șase dispozitive sunt… oarecum destule, nu?

    raspunde

  9. Ma intereseaza si ale cui sunt traducerile. Traducatorul a scris vreo carte sau traducerile sunt prin Google. Imi dau seama ca va disparea tiparitul in scurt timp si de aceea ce-i pasionati de lectura romanelor clasice (beletristica) vor trece la tableta (bookreader). Si eu am trecut la aceasta dar mai fac si-o comparatie intre traducerile romanelor digitale si cele tiparite cu care mi-e inca plina biblioteca. In acestea din biblioteca este trecut si traducatorul dar, in cele digitale doar in unele…

    raspunde

  10. ebook spune:

    Cred ca tehnologia avanseaza prea repede si o sa afecteze foarte mult consumatorii de laptopuri, calculatoare, tablete etc. .E bine pastrata totusi o distanta si sa inveti sa traiesti altfel sa pui mana pe o carte si sa o citesti fara sa iti omori ochii cu tehnilogie .

    raspunde

  11. Artur Țugui spune:

    Desigur un ebook în vremurile noastre este mai contemporan ca o carte tipărită. Însă el este mai greu de găsit mai ales dacă te aflii într-o țară nu așa de majora ca Rusia sau SUA. Pe lângă acestea ebookul are un cost mai mare ca o carte simplă, este mai puțin accesibil decât ai merge la o biblioteca și ai închiria o carte. În plus un ebook poate fi înlocuit ușor de o tabletă sau smartphone (cu o aplicație pe ea).

    raspunde

  12. Pingback: Pro si contra unui Ebook reader. Kindle? - citestE-MI-L sau MORI PROST!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro