bookblog.ro

Gonind pe drumul lui Kerouac

Titlu: On the Road
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2000
Numar pagini: 320
ISBN: 9780141182674

Care este drumul tău, bătrâne? Un drum de băiat cuminte, un drum de smintit, un drum de curcubeu, un drum de ambiţios, orice drum. Este drumul care duce oriunde, pe care oricine poate merge oricum. Unde oricine cum …?

Când mă gândesc la cartea lui Kerouac, primul cuvânt care-mi trece prin minte este ,,goană”. Ca cititor, simţi că te aşezi încordat pe bancheta din spate a maşinii lui Dean Moriarty, şi începi să goneşti prin paginile romanului, căutând o intrigă, un mesaj, o întâmplare, o schimbare. Vrei ca personajele să se oprească asupra unui detaliu – căutarea tatălui, viaţa de familie, viaţa unui puşcăriaş – dar temele şi acţiunea se derulează în faţa ta ca şi cum ai fi pe drum, mergând cu 200 km/h, iar atunci când ajungi la una dintre ele, trebuie să o iei din loc, pornind grăbit spre următoarea.

Cam aşa este şi viaţa lui Dean Moriarty, personajul central al romanului, obsedat de timp şi viaţă, în căutarea ,,lucrului acela”. Ce este acel lucru?
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lolita

0Vladimir Nabokov - Lolita - recenzie

Autor: Vladimir Nabokov
Rating: Vladimir Nabokov Lolita - recenzie - recenzie
Editura: Penguin Classics
Anul apariţiei: 2006
361 pagini
ISBN: 9780141023496

(ediţia în limba engleză aici)

În 2005 s-au împlinit exact 50 de ani de când Lolita a văzut lumina tiparului la Paris, şocând şi încântând cititorul. Avea să devină o capodoperă a literaturii moderne, vândută în 50 de milioane de copii. Miezul scandalului l-a constituit desigur povestea deja arhi-cunoscută a pasiunii unui bărbat de 37 de ani (Humbert Humbert la vocea întâi) pentru fiica sa adoptată în vârstă de 12 ani (Lo-li-ta), cu toate implicaţiile morale şi sexuale ce decurg dintr-o asemenea legătură.

Subiectul rămâne controversat şi astăzi. Roadele romanului se culeg astfel numai dacă anulăm acuzaţia principală adusă autorului, şi anume, o presupusă romanţare a unui astfel de comportament, privindu-l critic din perspectivă literară. Meritul Lolitei este cu atât mai mare cu cât reuşeşte să se ridice deasupra obscenului şi vulgarului, oferind în schimb un spectacol uneori amuzant, deseori răvăşitor şi mereu delicios de interzis.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 15 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro