bookblog.ro

Blackout

Titlu: Engleby
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini: 352
ISBN: 9780099458272

La începutul anilor '70, Engleby este student la o veche universitate din Anglia. Încearcă diferite combinații de droguri și alcool, iubește o fată, are opinii puternice despre politică, morală, viața universitară. Este un critic al propriei generații, iar conform privirii sale reci, nimeni nu ajunge la nivelul propriei sale profunzimi. Pînă aici, nimic diferit față de toți tinerii care au un simț acut al propriei valori. Relatările sale plate, plictisite, colorate uneori de o ironie acidă, nu au nimic neobișnuit: încă un puști satisit care vede lumea în cenușiu.

Ce are special Mike Engleby este, la prima vedere, o memorie neobișnuită. Ironia face că, deși poate reține pagini întregi, are unele momente de care nu-și poate aminti: ce a făcut, unde a fost, ce i s-a întîmplat. Aceste goluri de tip „blackout” și consumul de droguri fac din Engleby un narator necreditabil. Totuși povestea lui are un fel de logică și, mai ales, un farmec al înstrăinării. Pentru că Engleby povestește din perspectiva alienatului: cel care rămîne mereu deoparte, singuratic, fără prieteni, fără legături intime, fără să fi simțit vreodată căldura relațiilor afective. Prin urmare, oricare dintre noi poate să se fi simțit la un moment dat Engleby - respins sau ignorat, rămas undeva în afara tabloului.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

Un oraş în căutarea sufletului

Titlu: The Commitments
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1990
Numar pagini: 176
ISBN: 978-0-749-39168-3

Rareori mi se întâmplă să văd ecranizarea înainte de a citi romanul care stă la baza ei. Prefer să urmăresc filmul după ce detaliile cărţii mi se vor fi estompat, ca să evit încolonarea mintală a diferenţelor şi asemănărilor dintre cele două. Dar de la un roman despre înfiinţarea primei trupe de muzică soul în capitala Irlandei nu aveam cine ştie ce aşteptări, iar descrierile entuziaste ale unor stiluri muzicale absente din playlistul meu de obicei îşi ratează scopul, aşa că înspre povestea asta m-am lăsat ademenită de vreo două nume din distribuţia filmului, regizat de Alan Parker.

Prin anii ’80, pe fundalul imaginarului Barrytown, suburbie funestă a Dublinului, Derek şi Outspan (interpretat de un foarte tânăr Glen Hansard) fac parte dintr-o formaţie pop rock cam şubredă, care-şi desfăşoară activitatea la nunţi şi petreceri de Crăciun. Jimmy Rabbitte, excepţional prezicător al trendurilor muzicale, se oferă să îi îndrume pe cei doi prieteni spre succes, în calitate de manager al unei noi trupe. El propune potenţialilor membri al acesteia o misiune grandioasă: aceea de a scoate la iveală sufletul oraşului, prin îmbinarea unor cântece arhicunoscute la nivel internaţional cu versuri despre clasa muncitoare şi problemele acesteia la nivel local - reduse, pentru început, la sex şi politică. Opţiunea pentru stilul soul o justifică printr-o paralelă destul de forţată între discriminarea persoanelor de culoare în SUA şi aceea a irlandezilor în Europa.
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Exit Ghost

0
Autor: Philip Roth
Rating: Exit ghost rating - recenzii carti
Editura: Vintage
Anul apariţiei: 2008
304 pagini
ISBN: 9780099516088

(ediţia în limba engleză)

Cine crede că bătrîneţea nu are farmec nu l-a citit pe Philip Roth, care are luciditatea şi umorul de a expune toate umilinţele şi satisfacţiile pe care declinul biologic le aduce la pachet, inseparabile. Al nouălea roman despre Nathan Zuckerman este o poveste ambivalentă, în care se împletesc renunţarea şi ultimele zvîcniri de pasiune. Exit Ghost este romanul în care Zuckerman spune adio lumii, urîndu-i în acelaşi timp bun găsit.

Retras vreme de 11 ani în New England, naratorul se întoarce în oraşul pierzaniei, New York, pentru o operaţie care, speră el, îi va reda demnitatea pierdută: suferă de incontinenţa urinară, ceea ce îl obligă la ritualuri umilitoare, îi restrînge libertatea şi îi spune neîncetat "Eşti bătrîn şi neputincios". Cuprins de un amestec de uimire, neîncredere şi fascinaţie faţă de noua viaţă a oraşului, el decide brusc să facă schimb de case cu un cuplu necunoscut. Să spunem, un gest imprevizibil pe care şi-l permite...însă e doar începutul unei suite de improvizaţii, parţial reale, parţial închipuite.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

The Handmaid’s Tale

Titlu: The Handmaid's Tale
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1996
Numar pagini: 324
ISBN: 9780099740919

Scrisă la persoana I, "The Handmaid"™s Tale" seamănă într-o măsură cu un tablou al lui Kandinsky (care avea obiceiul să picteze ceea ce vedea la microscop): "Un scaun, o masă, o lampă. Deasupra, pe tavanul alb, un ornament în relief, iar în centrul lui un spaţiu gol, tencuit la repezeală, semănând cu un ochi scos. Probabil că acolo atârna cândva un candelabru. Au avut grijă să ia orice lucru de care ai putea lega o sfoară."

Acţiunea cărţii se desfăşoară şi pentru noi, ca şi pentru Offred, printre "aripile" albe pe care protagonista le poartă pe cap. Simbol al îngustimii punctului ei de vedere, acest acoperământ este numai unul dintre aspectele restrictive ale vieţii în Republica Gilead. Aici, într-o distopie a unui viitor nu tocmai îndepărtat, femeile sunt considerate mai mult bunuri decât indivizi.

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

The professor of desire

Titlu: The professor of desire
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1994
Numar pagini: 272
ISBN: 978-0-679-74900-4

(ediţia în limba engleză)

The professor of desire este unul din romanele care îl au ca personaj central pe David Kepesh, profesor de literatură, aici în căutarea unei împliniri pe care nu o aduce literatura şi nici dragostea. Dar cine este, de fapt, acest D.K., metamorfozat glorios într-un sîn (The Breast) şi înfrînt de propria sensibilitate (The Dying Animal)?
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro