bookblog.ro

În memoria Istoriei

163 de vorbe memorabile

Titlu: 163 de vorbe memorabile
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 72
ISBN: 9789736456527

Am încheiat socotelile cu 2022. Am intrat cu mari speranțe în 2023 și este, deci, momentul oportun să începem planurile livrești, să ne pregătim liste, să alegem cărți numai bune de citit. După toate lecțiile năucitoare ale anului care a trecut, am decis ca acest an să fie îndreptat spre a găsi modele, spre a consolida valori și spre a mă ancora într-o realitate care se autodefinește zi de zi.

Printre primele cărți ale acestui an a fost o scurtă culegere cu citate ale marelui om politic Corneliu Coposu, figură marcantă în istoria modernă a României și victimă a închisorilor comuniste. Intitulată simplu 163 de vorbe memorabile, îngrijită și prefațată de Marius Ghilezan, apărută la Editura Vremea, cartea însumează gânduri de o adâncime și de o pertinență aparte, mai ales în contextul prezentului nostru atât de instabil. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Împăcarea cu trecutul

Titlu: Amintiri fără culoare
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 105
ISBN: 978-973-645-678-7

Martin Vopenka scrie despre dificilii ani ’60 cu liniștea și echilibrul celui care nu numai că și-a acceptat trecutul, dar s-a și împăcat cu el. Pentru cititorul român, cartea lui Vopenka evocă un sentiment de deja-vu, deși scriitorul însuși nu se afiliază spațiului est-european, ci își leagă identitatea literară mai degrabă de subiectele pe care le abordează. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Poveşti ale domnilor din Bucureşti

0Victoria Dragu Dimitriu -  POVEŞTI ALE DOMNILOR DIN BUCUREŞTI - recenzie

Autor: Victoria Dragu Dimitriu
Rating: Victoria Dragu Dimitriu -  POVEŞTI ALE DOMNILOR DIN BUCUREŞTI - recenzie
Editura: Vremea
Anul apariţiei: 2005
494 pagini
ISBN: 973-645-146-1






Cândva, Nichifor Crainic identifica rădăcinile nostalgiei în dorul oamenilor după paradis, un dor menit însă să rămână neostoit, căci uşile paradisului sunt închise acum din pricina nechibzuinţei strămoşilor oamenilor. Astăzi au mai rămas doar poveştile despre paradis, care potolesc întrucâtva aleanul mistuitor. Aşa sunt şi oamenii din cartea Victoriei Dragu Dumitriu. Sunt nostalgici după Bucureştiul copilăriei lor, un oraş paradiziac, calm şi patriarhal. Acest Bucureşti, atât de diferit de cel contemporan, trăieşte încă în poveştile locuitorilor lui, care l-au cunoscut într-o vreme în care purta hainele croitorilor parizieni, se plimba prin Parcul Kiseleff şi-i plăceau cursele de la Hipodrom. Continuă şi azi să se plimbe prin Parcul Kiseleff, dar parcă prea puţin. Stă mai mult pe la Mall-uri şi Supermarket-uri, iar duminica şi-n zilele de sărbătoare a renunţat să meargă la Biserică. O mai face din când în când, ţinut de braţ de oamenii care se străduiesc să-i reamintească cum a fost odinioară. În zilele de lucru, întâlnim oraşul în clădirile de birouri, înţesate cu oameni diferiţi, care au uitat să zâmbească. Puţin preocupaţi de amintirile Bucureştiului, acestora le e greu să creadă că oraşul a avut şi alt chip, deosebit de înfăţişarea contemporană.

În momentul de faţă, Bucureştiul e debusolat şi trist, căci marea majoritate a locuitorilor îi cunosc doar profilul actual, grăbit, neîngrijit, gălăgios şi cu un miros neplăcut. Vrând nevrând, Bucureştiul se oglindeşte în imaginea pe care bucureştenii o au despre el. Şi cum aceasta e sărăcăcioasă tocmai datorită accentuatei ei modernităţi, Bucureştiul se simte desfigurat. De fapt, asta este povestea oricărui oraş.
[ Citeşte mai mult pe Secţiunea de ştiinţe umaniste şi religie]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Welcome to MOLVANIA, the land of choice

0Santo Cilauro, Tom Gleisner, Rob Sitch -  Molvania - recenzie

Autor: Santo Cilauro, Tom Gleisner, Rob Sitch
Rating: Santo Cilauro, Tom Gleisner, Rob Sitch -  Molvania - recenzie
Editura: Vremea
Anul apariţiei: 2008
176 pagini
ISBN: 978-973-645-314-4

(ediţia în limba engleză)





Falsul ghid turistic al Molvaniei, apărut pentru prima dată în Australia, are de bună seamă mai multă semnificaţie pentru noi decât pentru occidentali. Începând cu "strania" familiaritate a numelui acestei ţări imaginare din Europa de Est şi continuând cu nenumărate alte "coincidenţe" ciudate, cititorului român nu îi rămâne decât să facă efortul de a nu se regăsi în molvanianul de varii feluri întâlnit în paginile acestei cărţi.

Molvania - o ţară neatinsă de binefacerile dentisticii moderne are absolut tot ce îi trebuie unui ghid serios de călătorie. Ea invită la descoperirea superbelor - în felul lor - regiuni ale aceste ţări: Platorul de Vest, Marea Vale Centrală, Stepele de Est sau Alpii Molvanieni, fără a omite însă prezentarea introductivă a câtorva elemente ce trebuie ştiute de orice vizitator cumsecade al Molvaniei. Sunt trecute în revistă principalele oraşe molvaniene, pentru fiecare dintre ele recomandându-se turiştilor locuri de dormit, de mâncat sau de văzut.

[Citeşte mai departe pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

O sută de zile cu Monica Lovinescu

0Autor: Doina Jela
Rating: 5 stele - Doina Jela - O sută de zile cu Monica Lovinescu rating - recenzii carti
Editura: Vremea

Doina Jela - O sută de zile cu Monica Lovinescu - recenzie cartiO sută de zile cu Monica Lovinescu este, dacă mi-e permisă formularea, un fel de reality-show având de fapt ca protagonist nu un om, ci taina omului aflat în apropierea morţii. Despre oameni se scriu biografii cu fraze întortocheate, articole, polemici şi necroloage. Despre taine se tace şi atât. Iată aşadar de ce voi vorbi în puţine cuvinte.

În primele luni ale lui 2008, în timp ce pe frontispiciul infinitului mare - acela al scriitorilor cu sau fără vocaţie, al prietenilor de drum lung sau de ocazie şi al securiştilor de profesie - Monica Lovinescu capătă meritate, întârziate şi funeste majuscule şi aldine, în infinitul mic, al ultimelor zile, al rezervei de spital, al apartamentului cu cărţi şi discuri de vinil, Monica devine, pentru Doina Jela, Monicuţ; această carte, scrisă de la frontiera dintre diminutivul intim şi augmentativele sociale, este un mic şi preţios adaos de hârtie şi suflet la viaţa unui om (nu a unei legende) în carne şi oase, poate ultima fotografie a unei comete ce mai are puţin şi iese de pe cerul unei lumi smulse din ţâţâni...
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro