bookblog.ro

---

Conferinţa “Rabindranath Tagore: Citizen of his Country and of the Universe”

Scris de • 24 September 2011 • in categoria Evenimente

Vă invităm, în cadrul festivalului “Namaste India”, la conferinţa “Rabindranath Tagore: Citizen of his Country and of the Universe”, susţinută de către prof. dr. Uma Dasgupta, duminică, 2 octombrie 2011, ora 12:00, la Sala Multimedia MCPN – Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Conferinţa “Rabindranath Tagore, citizen of his Country and of the Universe” oferă un portret al lui Rabindranath Tagore, poetul și umanistul. Pentru a-l înţelege mai bine pe Rabindranath, trebuie să îi cunoaştem familia şi societatea bengaleză din anii formării sale. Vom înţelege astfel dezvoltarea sa ca poet, autor de povestiri şi nuvele, eseist, fondator al şcolii de la Santiniketan şi a Visva-Bharati International University, şi îl vom percepe ca pe una din vocile modernității indiene, cu un mesaj universal, valabil chiar şi astăzi.

Rabindranath Tagore a devenit primul laureat Nobel al Asiei când, în 1913, a câstigat Premiul Nobel pentru Literatură cu volumul “Gitanjali: Song Offerings”, cu o introducere de W.B.Yeats.
Tagore nu a fost doar un poet extraordinar de flexibil; el a fost de asemenea un extraordinar autor de povestiri scurte, romane, piese de teatru, eseist si compozitor si un talentat pictor, ale cărui lucrări, prin mixtura între reprezentare si abstracţiune, de abia acum încep să primească recunoasterea pe care au meritat-o întotdeauna.
Pentru Tagore a fost foarte important ca oamenii să poată trăi si gândi în libertate. Atitudinile sale faţă de politică si cultură, naţionalism si internaţionalism, tradiţie şi modernitate pot fi văzute toate în lumina credinţei sale. Poate că nimic nu exprimă mai bine valorile sale la fel de clar ca acest poem din Gitanjali:

Unde mintea este fără teamă si capul este ridicat,
Unde cunoasterea este liberă;
Unde lumea nu a fost ruptă în bucăţi prin îngustele ziduri;
Unde izvorul limpede al raţiunii nu şi-a pierdut calea în deşertul
aspru al obişnuinţei;
În acest paradis al libertăţii, Tată, lasă ţara mea să se trezească.

Dată fiind vasta întindere a realizărilor sale creative, poate cel mai surprinzător aspect al imaginii lui Tagore în Vest este caracterul său limitat; el este în mod curent văzut ca „marele mistic din Est”, o imagine cu un mesaj pretins pentru Vest, pe care unii o acceptă, alţii o displac, iar alţii o găsesc de-a dreptul plictisitoare. Mai mult, acest Tagore a fost creaţia proprie a Vestului, parte a tradiţiei sale de căutător al mesajului din Est, în special din India, care – după cum Hegel o spune – a „existat de milenii în imaginaţia europenilor”.

Prof. Uma Dasgupta este la ora actuala cea mai importantă specialistă în viaţa şi opera lui Tagore din lume, coordonatoare a seriei Tagore la prestigioasa Oxford University Press. A absolvit Presidency College, Calcutta University şi a obţinut doctoratul la Oxford University. Cercetarea postdoctorală a Umei Dasgupta s-a concentrat asupra lui Rabindranath Tagore şi a instituţiilor de învăţământ înfiinţate de acesta la Santiniketan and Sriniketan, între 1901-1941. A predat la Jadavpur University Calcutta, Visva-Bharati University Santiniketan şi la Indian Statistical Institute.

“Lampa îşi păstrează uleiul nelăsându-l să se irosească. Astfel este separată de celelalte lucruri dimprejurul ei şi este zgârcită. Dar când este aprinsă îşi află imediat scopul; ea stabileşte relaţia cu lucrurile din jur, de aproape sau de departe, şi cu generozitate îşi sacrifică uleiul spre a-şi hrăni flacăra. Sinele nostru este o astfel de lampă. Atâta vreme cât îşi adună avuţiile se găseşte în întuneric, comportarea sa contrazicându-i adevăratul scop. Când îşi află lumina se uită pe sine într-o clipă, îşi ridică lumina la înălţime şi o slujeşte cu tot ce are;” – Sadhana. Desăvârşirea vieţii.

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Daniil spune:

    Mersi de informatie, am citit cateva poezii ale lui Tagore si mi se pare nedrept ca un artist atat de complex si de profund ca el sa fie ata de putin cunoscut la noi .

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro