bookblog.ro

---

Trei motive pentru care ar trebui să vii la FILIT în fiecare an  

Scris de • 24 October 2022 • in categoria Evenimente, Articole Speciale, Recomandari

Recunosc că scriu acest text sub influența unor splendide emoții care mă încearcă. Sunt invitată la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT și până voi aranja pe hârtie două interviuri cu doi oameni spectaculoși, am decis să schițez câteva idei despre cele trei motive care ar trebui să te aducă la FILIT în fiecare an.

Dacă te numeri printre cei care suferă de tsundoku, dacă ești cronicar de carte / jurnalist cultural / scriitor debutant (sau nu), acest articol îți este dedicat în întregime. Sper că până la finalul acestui material să îți pregătești valiza pentru următoarea ediție de FILIT.

Dar să o luăm cu începutul.

1 Este un prilej minunat de networking cultural

Cred și sunt ferm convinsă că aici este cea mai mare repartiție de talente per metru pătrat. Agenda încărcată cu evenimente, forfota care te inspiră, discuțiile care nu contenesc – iată câteva dintre motivele care ar trebui să te aducă la FILIT.

Și pentru că a face networking cultural e o misiune destul de dificilă, organizatorii festivalului au reușit să creeze spații, ateliere, pauze și evenimente la care efectiv trebuie să contribui, să observi, să discuți, ceea ce pe termen lung se poate materializa în prietenii și colaborări temeinice.

2 Ai posibilitatea să vezi cărțile prin ochii autorilor

Vorbeam cu unul dintre invitații pe care i-am intervievat și una dintre concluziile de bază a fost că „o carte e aidoma unui copil. Crește în mintea autorului, se materializează și pleacă în lumea mare, desprinzându-se dureros (sau nu) de ființa creatorului”. O metaforă care prinde și mai multă viață când ești la Filit. Grație evenimentelor care se construiesc în jurul scriitorilor – oameni, ai posibilitatea să descoperi potențialul și miza literaturii contemporane.

3 Descoperi mai ușor tendințele momentului

Acest ultim punct este cu atât mai important, cu cât literatura e un instrument care-și schimbă constant forma, adaptându-se realităților, metamorfozându-se și găsindu-și o formă confortabilă cititorilor.

Și da, astfel de evenimente culturale sunt o punte spre unele subiecte și tematici a căror relevanță este absolut indubitabilă. De ce ai rata o astfel de experiență?

Pentru mine FILIT este și o supapă pentru a găsi inspirația, un moment propice să cunosc oameni, să discut cu oameni, să aflu ce se ascunde în spatele muncii pe care o fac. Și da, FILIT este despre implicare. Comparativ cu alte târguri și expoziții de carte, aici se nasc conexiuni fulminante. Oamenii se văd, se îmbrățișează, dau autografe și cred în valorile pe care le propagă.

FILIT este o energie, un vibe care te covârșește, te scoate din zona de confort și te ajută să descoperi latura umană a muncii de scriitor, cu toate bunele și relele sale.

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. SexyPG168 spune:

  SexyPG168 zeed456 เกมสล็อตที่ดีที่สุด ลิขสิทธิ์แท้จากต่างประเทศ มั่นใจ ปลอดภัย 100%

  raspunde

 2. Your write up is a good example of it.

  raspunde

 3. Betsarang Com spune:

  Pretty! This was an extremely wonderful post.

  raspunde

 4. Totopick Pro spune:

  This weblog gives useful facts to us, keep it up.

  raspunde

 5. wickyarnold spune:

  It’s an amazing blog post, and it is really helpful as well.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro