bookblog.ro

---

Fragment din „Vlogger la 13 ani” de Dan Lungu, apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom

Scris de • 29 July 2021 • in categoria Scriitori români, Fragmente

Editura Polirom vă oferă un fragment din romanul Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite de Dan Lungu, apărut de curând în colecția „Junior” a Editurii Polirom, în ediție cartonată, cu ilustraţii de Radu Răileanu.

Volumul poate fi comandat cu autograf, exclusiv pe siteul editurii. reducere 40% (100 de exemplare numerotate). Vârsta recomandată 12+

La aproape 13 ani, Leep este un vlogger deja faimos, cu foarte mulţi follower-i. Sunt vremuri de pandemie, foarte asemănătoare celor pe care le traversăm noi acum, dar activitatea lui online este efervescentă. Poveştile lui îi ţin pe prietenii virtuali cu ochii în ecran. Acum Leep are o problemă, una mare de tot: cum îşi va aniversa el ziua de naştere, cu atâtea restricţii? Pentru că un vlogger ca el nu-şi poate aniversa ziua de naştere oricum, ci, aşa cum spune chiar el, trebuie să fie ceva „wow!”. Cu atât mai mult cu cât toată lumea aşteaptă asta de la el. Leep cere sugestii în stânga şi-n dreapta, iar în mintea lui se coace un plan îndrăzneţ. Unul în care colegii lui de şcoală & cartier, cu care acum se întreţine online, inventând animale fabuloase, pe care unchiul Vladimir încearcă să le creeze în laborator, au un rol esenţial. Astfel, Pixie, Griffo, Pikaciuu, Skelly şi enigmaticul Pleosk sunt atraşi într-o aventură. Una pe care toţi follower-ii lui Leep o vor urmări cu inima cât un purice, şi noi odată cu ei. Dar totul e bine când se termină aproximativ rău!

FRAGMENT

„Da, exact, asta voiam să vă spun: este de‑a dreptul enervant să se apropie ziua ta și tu habar să n‑ai cum să ți‑o petreci. Să n‑ai nici cea mai mică idee. Să știi doar că trebuie să fie diferită de a tuturor celorlalți. Să nu semene cu nimic din ce s‑a mai făcut până atunci. Asta pentru că tu ești altfel și nu vrei să fii confundat cu nimeni altcineva. Fiindcă ești unic. Știu că ați mai auzit texte de genul ăsta, dar eu chiar cred în mine, ha, ha. Gândiți‑vă cum v‑ați petrecut ziua voastră. Ei bine, eu vreau să fie cu totul altfel!

În primul rând, să nu semene cu aniversările celor din gașca mea online, normal. La adulți nu mă gândesc, fiindcă Ceimari oricum sunt super‑megaboring, imaginația lor e plată ca o fotocopie după cartea de identitate. E ca o gumă pe care a mai mestecat‑o jumătate de stadion. Ei își petrec ziua de naștere de parcă ar vrea să scape de ea.

Dar cei din gașca mea sunt niște trăsniți, așa că trebuie să vă vorbesc despre ei.

De exemplu, Skelly!

Am zis Skelly? Scuze, am greșit, nu e cel mai bun început, o să vă povestesc despre el mai târziu. Când o să vă spun cum și‑a petrecut aniversarea, o să‑mi dați de o mie de ori dreptate, nu o dată, că nu se cade să încep cu el.

Nici nu vreau să‑mi amintesc!

Mai bine vă povestesc de Pixie! Oops, am zis Pixie? Nu cred că e cel mai bun început, nu pot fi suficient de obiectiv în ce o privește. Mai bine vă spun de Koka, prietena ei, nu neapărat cea mai bună, fiindcă se ceartă adesea, dar nu asta contează. Vă pot zice despre ea că e un camarad de nădejde în orice joc cu război, ceea ce nu‑i deloc puțin lucru. Îi place să împuște, mai ales dacă‑i vede pe dușmani murind sau, și mai bine, în agonie, horcăind, cu spume la gură, zvarcolindu‑se, gata să‑și dea sufletul. Adoră să le vadă explodând capul sau măcar să le danseze în aer mâinile și picioarele, cât mai departe de corp. Koka e blonduță, firavă, cu vocea ca un clopoțel, dar dacă ai scăpat‑o la mouse, n‑o mai recunoști. Îmi place să fiu cu ea în echipă. Să omorâm împreună inamici. Trebuie să recunosc că mie îmi vine uneori să duc mâna la ochi când e vreun măcel, dar n‑o fac. Koka, în schimb, trage cu amândouă mâinile. Trage și râde ca un șoricel. Floricica mea, așa îi spune tatăl ei de câte ori o cheamă la masă. Mai am trei de împușcat și vin, îi zice ea.”

Dan Lungu (n. 1969) este unul dintre cei mai apreciați scriitori români, cărți ale sale fiind traduse în numeroase limbi. La Editura Polirom a mai publicat volumele de proză scurtă Băieți de gașcă (ed. I, 2005; a II-a, 2013) și Proză cu amănuntul (ed. a II-a, 2008), precum și romanele Raiul găinilor (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010; ed. a IV-a, 2012); Sînt o babă comunistă! (ed. I, 2007; ed. a II-a, 2011; ed. a III-a, 2013; ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea; ed. a IV-a, 2017); Cum să uiți o femeie (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010; ed. a III-a, 2011); În iad toate becurile sînt arse (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2014); Fetița care se juca de-a Dumnezeu (ed. I, 2014; ed. a II-a, 2016; ed. a III-a, 2018) și Pîlpîiri (2018). Tot la Editura Polirom a coordonat volumele colective Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism (2008, în colaborare); Str. Revoluției nr. 89 (2009, în colaborare); Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (2014, în colaborare) și Cartea copilăriilor (2016, în colaborare). În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro