bookblog.ro

---

Fragment în avanpremieră: „Omenirea în pericol” de Fred Vargas

Scris de • 4 February 2021 • in categoria Fragmente

La Editura Seneca, în colecția „Noi” (dedicată mediului și ecologiei), apare, zilele acestea, volumul Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu! de Fred Vargas (traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: You are here, 2017).

Cunoscută pentru romanele sale polițiste de mare succes, scriitoarea franceză Fred Vargas (pseudonimul lui Frédérique Audoin-Rouzeau) explorează, în cea mai recentă carte a sa, Omenirea în pericol (Flammarion, 2019, 2020; Editura Seneca, 2021) viitorul planetei și al lumii vii, propunându-și să pună capăt „dezinformărilor cărora le cădem victimă” și să frâneze procesul industrial actual.

Omenirea în pericol e o carte ce se adresează publicului larg, îndemnându-l să se informeze cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale, și să acționeze responsabil – chiar înaintea politicienilor – pentru viitorul umanității.

FRAGMENT

ONU nu își rumegă cuvintele. Încep cu alarma lansată de secretarul ei general, Antonio Guterres, cu ocazia Forumului Mondial de la Davos din ianuarie, adresată celor aproximativ 3 000 de responsabili economici și politici: „Schimbările climatice aleargă mai repede decât noi […] și aceasta s-ar putea să fie o tragedie pentru planetă”. „Voința politică lipsește […] în timp ce schimbările climatice sunt cea mai importantă problemă cu care se confruntă omenirea.” „Evoluția este mai rea decât se prevedea […] și este, prin urmare, absolut necesară inversarea tendinței.” „Continuăm să subvenționăm energiile fosile, ceea ce e total lipsit de sens.” Cu ocazia COP24, el declanșase alarma: „Pentru mulți oameni, este deja o problemă de viață și de moarte, așa că este greu de înțeles de ce noi, cu toții, continuăm să avansăm atât de încet și, în plus, în direcția greșită”. Asta pentru a vă asigura că nu vă servesc tâmpenii de militantă surescitată, în niciun caz. „De viață și de moarte.” Termenii sunt rostiți. De către ONU.

Temperatura medie mondială a crescut deja cu 1ºC în raport cu epoca preindustrială și continuă să crească. Dacă nu se face nimic, „temperaturile pe Pământ ar trebui să crească în medie cu 4 până la 5ºC” pe secol (alarmă din publicația Proceedings of the National Academy of Sciences). Unii vorbesc chiar despre 7ºC sau 8ºC.

Ah, Cenzorul meu de scriere pornește deja și mă bipăie, semnalându-mi că termenul „tâmpenii” nu ține de vocabularul familiar, ci e de-a dreptul grosolan. Foarte bine, iau notă de asta.

Ce e mai rău nu e încă spus, desfid, scriu, căci Ei ne-au ascuns în mod criminal toate astea, nu voi înceta să repet. Și dacă Ei s-ar fi ținut de asta acum 14 ani sau chiar 25, am fi aproape gata. Și nu suntem, dar deloc. Asta mă înfurie în asemenea hal…

– Bip: nu trebuie să vorbești despre „furie”. E în afara subiectului, întoarce-te imediat.

– Bine, bine.

Acum puneți-vă centura și țineți-vă bine:

Un nou studiu al Universității din Hawaii, care îl confirmă pe cel al GIEC, trage semnalul de alarmă: în absența reducerii drastice a emisiilor de CO2, până la 75% dintre locuitorii planetei ar putea fi victimele valurilor de căldură ucigătoare până în 2100, când s-ar putea atinge între +3,7ºC și +4,8ºC în raport cu perioada 1986-200517. Adică, să spunem lucrurilor pe nume: vor muri. 75%, vă dați seama? Trei sferturi din omenire... În vreme ce noi încă agităm spectrul ciumei medievale, care nu a secerat „decât” o treime dintre oameni la primul val. Trei sferturi dintre oameni în pericol de moarte, către asta ne îndreptăm în viteză. Și de cel puțin 40 de ani, guvernanții permit ca această cursă letală să continue fără nicio frână. Trebuie știut că o încălzire cu +4ºC înseamnă +10ºC pe continente, iar Pământul, devenit în felul ăsta arid, uscat și sufocant, nu va mai permite viața pentru noi toți.

Potrivit unui alt studiu nou, 30% din populația lumii este, în momentul de față, expusă valurilor de căldură potențial ucigătoare timp de 20 de zile pe an sau chiar mai mult. Episoadele periculoase de caniculă sunt mult mai frecvente decât ne închipuim și provoacă anual decese în mai mult de 60 de regiuni ale globului. În India și în Pakistan, temperaturile au atins anul trecut (2018, n.tr.) un record de 53,5ºC. Anul acesta, s-au apropiat de 50ºC în Australia.

Un grup internațional de cercetători a studiat mai mult de 30 000 de publicații, căutând date despre 1949 de cazuri de orașe sau de regiuni în care decesele au fost cauzate de o creștere serioasă a temperaturilor. Valuri ucigătoare de căldură au fost înregistrate la New York, Washington, Los Angeles, Chicago, Toronto, Londra, Beijing, Tokyo, Sydney și São Paulo. Precum și 70 000 de morți în Europa în 2003, 10 000 la Moscova în 2010, 700 la Chicago în 1995. Țările din Sud urmează să fie cel mai grav afectate, în regiunile tropicale umede unde o creștere ușoară a temperaturilor și a umidității poate fi mortală, chiar și la temperaturi situate sub 30ºC. Iar căldura poate atinge vârfuri mai ridicate în regiunile subtropicale.

Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu! de Fred Vargas, Editura Seneca, 2021, traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: You are here, 2017.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro