bookblog.ro

---

Scriitorul Oliviu Crâznic despre abilitățile necesare unui scriitor de SF &Fantasy

Scris de • 6 October 2014 • in categoria Interviuri

oliviu_craznicAndreea Chebac: Ce calități trebuie să dețină un scriitor de SF și Fantasy?
Oliviu Crâznic: Un scriitor de SF şi/sau Fantasy trebuie să fie, în primul rând, un neobosit cititor. În al doilea rând, trebuie să fie o persoană dispusă a învăţa din experienţa cititului, dar şi din experienţa vieţii ori din experienţa altora. În al treilea rând, trebuie să fie o persoană decisă să creeze, nu să reproducă.

Andreea Chebac: Care sunt cele mai bune cărți de SF și Fantasy?
Oliviu Crâznic: Cele mai bune cărţi de SF şi Fantasy sunt acele cărţi care îmbogăţesc literatura şi sufletul oferindu-ne noi lumi. Şi nu orice fel de lumi, ci lumi vii, lumi în care ne-am dori să trăim – lumi în care, chiar dacă nu putem trăi, putem zăbovi o vreme pentru a deveni mai buni, pentru a aduce de acolo, în lumea noastră, măcar o fărâmă în plus de Bine.

Andreea Chebac: De ce este nevoie de un curs special de scriere creativă pentru genurile SF și Fantasy?
Oliviu Crâznic: Pentru că, în vreme ce literatura cotidianului are drept model realitatea înconjurătoare, literatura extraordinarului (în special, literatura fantastică) este responsabilă pentru crearea unui nou model de realitate, act imposibil fără stăpânirea unor procedee precum proiecţia artistică sau extensia imaginativă – procedee utile oricărui scriitor, dar absolut necesare unui scriitor de SF şi/sau fantasy.

Dacă ai mai multe întrebări pentru Oliviu, te așteptăm la Atelierul de scriere SF&Fantasy. Event pe Facebook

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro