bookblog.ro

---

Furie

Scris de • 11 September 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Salman Rushdie
Rating: Salman Rushdie - Furie rating - recenzii carti

Salman Rushdie - Furie - recenzie cartiSalman Rushdie ne-a obisnuit cu opere de dimensiuni mari si incarcate de foarte mult misticism. Furie, al 11-lea roman al sau, publicat in 2001, nu se incadreaza in aceste tipare, devenind probabil cel mai accesibil roman al sau.

Un roman cu foarte multe accente autobiografice, Furie il are in centrul sau pe profesorul de filozofie Malik Solanka, iar toate celelate personaje sunt aproape inexistente, slab conturate, cu aparitii meteorice, abandonate pe parcurs. Solanka este un barbat de varsta mijlocie, care duce o viata de familie tihnita si aparent fericita, pana intr-o zi cand brusc si fara nici o explicatie, isi paraseste familia si fuge din Anglia la New York.

Creatorul unui fenomen media major, Solanka este autorul unor papusi ce devin staruri de televiziune. Prima si cea mai draga creatie a sa - Isteata - se transforma din papusa capabila sa poarte cele mai complexe discutii filozofice - inteligenta, nostima, usor sarcastica - in tot ceea ce uraste Solanka la societatea in care traieste. Marginalizat, pierzandu-si atat drepturile cat si puterea asupra propriei creatii, Solanka este invadat de frustrare si o furie innebunitoare.

De teama ca aceasta furie sa nu ii afecteze familia, prefera sa fuga pe un alt continent, in orasul care il considera cel mai potrivit pentru a-l ascunde si a-l trece in anonimat: New York. Solanka incepe astfel sa-si exploreze propria furie, furia orasului, sexualitatea, casnicia, originile sale indiene si valentele propriei sale creatii.

Chiar daca Furie nu contine la fel de multe trimiteri spre mitologie precum alte romane rushdiene, autorul aduce totusi in lumea contemporana Furiile si dovedeste astfel, inca o data, infinita sa capacitate de a combina cu naturalete cele mai diverse teme.

Malik Solanka se refugiaza de furie in furie. Incearca abandonul, anularea, anonimatul in singurul loc pe care il considera potrivit pentru a-si descatusa propriile porniri. Raspunsul de care se ascunde, de care ii este teama, ii vine in cele din urma ca o dezlegare.

O recenzie de: Ana Maria Petritan

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. rebecca spune:

    Asta e pretul celebritatii ce trebuie platit. Nu cred ca se poate sa te placa lumea, sa devii un model pentru cei din jur fara a te numi comercial. Mi se pare ca exista o legatura foarte stransa intre celebritate si comercialitate. Cartea este foarte complexa si atinge niste aspecte foarte sensibile, intre care si prejudecata ca menirea doctorului nu este de a te face bine, ci de a face bani de pe clienti cu probleme. Furia profesorului, corelata cu furia celorlalti, cu furia unui oras, cu furia produsa de evenimentele de zi cu zi imprima cititorului o stare foarte ciudata, cel putin mie-mi venea sa sfasai cartea pe parcursul lecturarii ei, noroc ca era imprumutata :-) Furia este un rau necesar pentru fiecare dintre noi, rezonez cu afirmatia: “Din furie pornesc creatia, inspiratia, originalitatea, pasiunea dar si violenta, durerea, distrugerea fara scop si fara teama, loviturile pe care le imparti si le primesti si care te lasa fara grai.”

    raspunde

  2. Pingback: Best of the best of the best (in 2008) « diamond’s (hi)story

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro