bookblog.ro

---

High Fidelity

Scris de • 11 February 2009 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Nick Hornby
Rating: Nick Hornby - High Fidelity rating - recenzii carti

Nick Hornby - High Fidelity - recenzie
Prima mea întâlnire cu Nick Hornby s-a terminat cu un eşec memorabil: am luptat din greu cu paginile unui roman ce îmi lăsa un gust prea rânced de clişeu, m-am plictisit de subiect, de conversaţii fără substanţă şi personaje pe care nu mi le puteam imagina respirând într-o lume reală. Deşi, după ce am reuşit să trec prin furcile caudine ale lecturii unui roman jenant, am jurat că niciodată nu îmi voi mai pierde vremea cu Hornby, soarta a făcut să fiu încolţită să citesc High Fidelity.

Evident că am plecat la drum cu un bagaj bogat de prejudecăţi. Mă aşteptam la ceva la fel de lipsit de conţinut, de plictisitor, doar cu o exasperantă poleială hollywoodiană, ceva asemănător cu prima experienţă. Dar se pare că mi se rezervase o supriză şi m-am pomenit prinsă într-o lectură nostimă şi intrigantă.

Rob este proprietarul unui magazin de muzică (pentru colecţionari), tocmai este părăsit de iubita lui Laura şi oferă romanului un debut furios cu un top 5 al celor mai dureroase despărţiri ( 1. Alison Ashworth, 2. Penny Hardwick, 3. Jackie Allen, 4. Charlie Nicholson, 5. Sarah Kendrew).

Continuând cu topurile (Top 5 Albume, Top 5 filmele preferate ale tatălui/mamei, Top 5 artişti ce trebuie împuşcaţi în cazul unei revoluţii muzicale - 1. Simple Minds 2. Michael Bolton 3. U2 4. Bryan Adams 5. Genesis - sau top 5 slujbe de vis), Rob luptă cu temerile şi eşecurile sale. Bătut la cap de mamă să îşi ia o slujbă serioasă, să se căsătorească şi să aibă copii, cu inima frântă de infidela Laura, Rob porneşte pe un drum curajos de a dezgropa din trecut tocmai acele relaţii care l-au rănit cel mai mult - în ordine cronologică!

Într-un exerciţiu de sinceritate extremă, recunosc că şi eu visez uneori la a porni într-o astfel de aventură. Şi nu pentru a dezgropa cadavrele trecutului, ci pentru a-mi oferi răspunsuri. Totuşi, ascunsă în laşitatea mea comodă, trecutul rămâne frumos ascuns la locul lui şi a trebuit să mă hrănesc doar cu savuroasele aventuri ale lui Rob.

Mitul despre High Fidelity cum că ar fi o carte despre şi pentru bărbaţi este periculos şi adevărat până la un punct. Ca femeie m-am simţit foarte bine citind această carte. Am realizat că ceea ce bănuiam eu că se află în spatele scuturilor masculine este real. Iar atunci când, povestite fiind de pe cealaltă parte a baricadei, recunoşti toate acele reacţii exasperante şi când îţi mai sunt şi explicate resorturile lor, te amuzi teribil regăsindu-le în viaţa cotidiană.

Şi totuşi, trecând peste mâgulirea orgoliului feminin, ma întreb dacă:

1). High Fidelity este perceput la fel de un bărbat?

2). Nu este cumva un camuflaj ideal pentru o carte de femei?

...şi dacă e aşa:

3). De ce mi s-ar răpi umanizarea atât de naturală şi firească a bărbaţilor?

4). Bărbaţii chiar nu sufera în dragoste?

5). Nu pot să accept că Rob nu o iubeşte pe Laura!

Şi acum recunosc: m-am molipsit. Fac şi eu liste. Topuri şi clasificări. Poate ajută la ceva. Poate ajută să vă conving:

Top 5 motive să citeşti High Fidelity

1 Dacă esti bărbat, undeva la 20-35 de ani, ai în sfârşit un personaj contemporan la care sa regăseşti multe dintre spaimele tale.

2 Dacă esti femeie, ţi se oferă în sfârşit ocazia de a pătrunde în mintea sinceră a unui bărbat.

3 Dacă iubeşti muzica vei găsi o listă bogată de referinţe şi recomandări (chiar dacă vei fi scandalizat de ideea de a-i împuşca pe cei de la U2)

4 Dacă eşti şi tu un maniac al listelor vei regăsi în sfârşit un corespondent în literatură.

5 Daca resimţi însingurarea, teama de a iubi, durerea de a pierde, nesiguranţa, dacă îţi pui întrebări despre rolul pe care trebuie să ţi-l asumi, despre cât de mult iubeşti, despre cât de puţin te poţi ataşa, despre cum e să te implici sau să îţi găseşti pe altcineva, dacă pur şi simplu ai nevoie de o viziune comică a tuturor grijilor tale, trebuie neapărat să citeşti High Fidelity!

Scrisă de Ana-Maria Petriţan





Citeste cele 12 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. alexandra spune:

    Multumesc,Ana Maria,mi-am notat,m-ai facut sa-mi doresc sa citesc aceasta carte.Sper s-o si gasesc,cit de repede.

    raspunde

  2. al_core spune:

    bănuiesc că e cartea ce a stat la baza filmului high fidelity. filmul l’am văzut, agreabil, dar nu m’am aÈ™teptat să aibă la bază roman.

    raspunde

  3. Roxa spune:

    E o carte foarte bine scrisa, iar in original, cel putin, se simte foarte acut faptul ca Hornby e britanic, mai ales datorita umorului sec si apelativelor specifice. Chiar merita citita. :)

    raspunde

  4. Maria spune:

    Si mi-e mi-a palcut High Fidelity. Umorul britanic condimenteaza placut fiecare pagina. :)

    raspunde

  5. Lady2bug spune:

    Pot sa fac o cerere oficiala la administratorii Bookblog sa-mi blocheze accesul aici?:))
    Pentru ca e un site care ma determina sa fac cheltuieli neprevazute:) Si traim vremuri de criza ce Dumnezeu?
    Uite acum, nah, vreau si cartea asta.

    raspunde

  6. ama spune:

    @Alexandra – ma bucur :) si sper sa gasesti cat mai repede cartea! ;)

    @al-core – da, dupa roman s-a facut si filmul. eu nu l-am vazut, dar din cele cateva secvente de pe youtube parea sa fi respectat firul romanului.

    @roxa – in romana nu se simte foarte mult in limbaj, poate doar in temperament, in umorul de situatie sa ii zic asa :)

    @lady2bug – asta cel putin e o carticica mica si amuzanta, numai buna de citit in vremuri de criza :P

    raspunde

  7. Ioana spune:

    Cu scuzele de rigoare pentru restul cititorilor … intervin fara a citi recenzia dar am realizat cu BUCURIE imensa ca mi-am regasit colega si prietena din liceu, intr-un mod pur intamplator :-) Ana cand ai timp te rog raspunde la acest comentariu :-)

    raspunde

  8. dreamingjewel spune:

    Mie mi-a plăcut faza aia când enumera el toate motivele de teamă ale unui bărbat când iese cu o femeie şi apoi zicea: şi voi (adică femeile) de ce vă jenaţi? de puţină celulită? mare scofală!
    Aşa, de curiozitate, care era cealaltă carte? Aia care nu ţi-a plăcut?

    raspunde

  9. ama spune:

    ….si dupa ce m-am regasit cu Ioana sa trecem la treaba :)

    @dreamingjewel – si mie mi-a placut tare faza aia. si continuarea ei cu dialogul imaginar cu tatal despre viata sexuala :)))

    cealalta carte este How to be good :D

    raspunde

  10. dreamingjewel spune:

    Da, corect, “Cum să fii bun” şi mie mi s-a părut complet neverosimilă. Scrisă aşa, de dragul de a împinge o ipoteză până la absurd. În schimb mi-a plăcut “Totul despre băieţi”, tot a lui Hornby, asta în ciuda faptului că de un timp sunt cam satisită de romane d-astea în care personajul principal e copil şi ne zice el nişte lucruri nemaipomenit de valoroase prin înţelepciunea lor inocentă etc. D-aia de exemplu, daţi cu pietre care vreţi, dar Safran Foer m-a scos din minţi.

    raspunde

  11. Birbal spune:

    Inca o achizitie si o lectura exceptionala in urma recenziilor bune ce se tot invart pe site-ul asta. Multumesc Ana pentru ca mi-ai implatat dorinta sa devorez acest roman, care este intradevar de exeptie. Bineinteles ca dupa ce am terminat cartea nu m-am putut abtine sa vad si ecranizarea care nu stiu daca as fi inteles-o cum trebuie daca nu citit inainte.
    Ca barbat, sau ma rog unul in devenire, mi-am regasit cateva din temerile specifice pe care imi era frica sa le recunosc dar care va trebui sa le depasesc.

    raspunde

  12. ama spune:

    @Birbal – cu mare placere :)

    eu inca nu am vazut ecranizarea, nu mi-am facut curaj. asa impresia buna mi-a lasat cartea incat imi este teama sa nu stric tot farmecul :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro