bookblog.ro

---

În supa miso

Scris de • 6 February 2008 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Ryu Murakami
Rating: Ryu Murakami - În supa miso rating - recenzii carti

Ryu Murakami - În supa miso - recenzie carti"Celălat" Murakami este o titulatură ingrată pentru un astfel de scriitor. Deşi popularitatea celor doi Murakami este similară în Japonia, dincolo de hotare Ryu Murakami este mai puţin cunoscut, dar nu mai puţin apreciat.

Murakami şi-a câştigat renumele de a fi scriitorul care vorbeşte fără menajamente de faţa întunecată a Japoniei, de chipul ascuns şi sinistru a unei societăţi însingurate, o societate care şi-a pierdut valorile şi este rătăcită într-o existenţă macabră şi tristă. (vezi şi Albastru nemărginit, aproape transparent)

În supa miso este o întâmplare povestită de Kenji, un tânăr întreprinzător de 20 de ani, care îşi câştigă existenţa oferindu-şi serviciile de ghid străinilor care vor să exploreze viaţa de noapte din Tokyo. Încă de la prima întâlnire cu Frank, un presupus om de afaceri american, în mintea lui Kenji încolţesc bănuieli şi are îndoieli în privinţa adevăratei identităţi a noului său client.
Deşi aceste bănuieli construiesc suspansul şi anticipează punctul culminant, nu reuşesc să ne pregatească pentru ceea ce urmează.

Romanul are o singură scenă sângeroasă. Dar brutalitatea ei, numărul copleşitor de mare de detalii, cruzimea asasinului şi incredibilul măcelului planează asupra întregului roman, acoperindu-l de aura sângerie a unui horror modern.
Kenji este însă un narator carismatic şi ambivalenţa sa morala îi conferă un statut de observator imparţial, salvat de melodramatism şi derizoriu.

Dar romanul este un thriller doar la suprafaţă. Murakami nu îşi ascunde rolul de critic al consumerismului crescând din Japonia şi America şi a decăderii lor morale şi culturale.
Kenji şi Frank reprezintă fiecare în parte trăsăturile culturii din care provin: Japonia - golită şi detaşată de tradiţie, pierdută şi materialistă şi America - brutală şi sângeroasă, dar naivă.
Bineînţeles caracterizarea nu este una exhaustivă, ci mai degrabă cu scopul bine determinat de a atrage atenţia şi a şoca.

În supa miso nu este un roman pentru cei slabi cu duhul. Este un roman întunecat şi brutal, despre singurătate, nebunie şi decădere. Este un portret nemilos făcut Japoniei contemporane, dar extrapolând vom regăsi aceleaşi caracteristici devorând şi societatea vestică.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Jo Ilie spune:

  În supa miso nu este un roman pentru cei slabi cu duhul.

  Ce e asta, copilul din flori al lui “saraci cu duhul” si “slabi de inger”?

  raspunde

 2. Ana-Maria spune:

  :))) probabil!

  recunosc, eu l-am folosit din neatentie, un copilas al celor doua pomenite de tine.

  totusi am verificat in dex si este o formula folosita, probabil doar mai rar.

  raspunde

 3. bebe spune:

  In supa miso este un roman bun, il recomand cu placere!

  raspunde

 4. pint spune:

  Murakami in general este destul de…. sinistru.
  Recomand si “Copii de aruncat”

  raspunde

 5. Alexandra spune:

  Hey :) M-ar interesa si pe mine sa cumpar cartea asta. O vinde cineva?

  raspunde

 6. alexandra spune:

  Unde gasim cartea de cumprat ?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro