bookblog.ro

---

Sa ucizi o pasare cantatoare

Scris de • 2 January 2008 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Harper Lee
Rating: Harper Lee - Să ucizi o pasăre cântătoare rating - recenzii carti

Harper Lee - Să ucizi o pasăre cântătoare - recenzie cartiDeşi singura carte scrisă de Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman ce a câstigat cu uşurinţă un loc între clasicii literaturii americane şi universale şi premiul Pulitzer în 1960.

Romanul o plasează pe Harper Lee alături de scriitori precum William Faulkner sau Truman Capote, ca şi reprezentanţi ai literaturii sudiste americane ce se debarasează de miturile tradiţionale ale sudului idilic şi se remarcă prin descrieri realiste.

Cu toate că acţiunea se desfăsoară pe parcursul a doar 3 ani (din timpul marii crize economice), romanul poate fi considerat un bildungsroman, datorită evoluţiei personajului principal şi a evenimentelor pe care le trăieste pe parcursul cărţii.

Romanul este plasat într-un mic orăşel din Alabama şi are ca personaje centrale familia Finch - micuţa Scout (vocea naratorului), fratele ei Jem şi tatăl lor, Atticus. Datorită numeroaselor asemănări autobiografice, prezenţa în roman a unui prieten de joacă pe nume Dill este identificată de critici cu Truman Capote, prieten din copilărie cu autoarea.

Deşi aparent acţiunea se dezvoltă pe două direcţii diferite - copiii ce încearcă să dezlege misterul lui Boo Radley şi Atticus Finch încercând să-l apere în tribunal pe Tom Robinson - apropierea de deznodământ oferă dezlegarea şi uneşte cele două lumi separate într-o singură lecţie de viaţă.

Romanul tratează tematici importante şi spinoase, precum educaţia, rasismul încrâncenat al societăţii interbelice americane şi incapacitatea justiţiei de a fi imparţială.

Dacă Scout se dovedeşte a fi un copil foarte inteligent, precoce, cu foarte multă individualitate şi cu o capacitate puternică de a distinge între bine şi rău, descoperim pe parcursul romanului că aceste caracteristici se datoarează educaţiei oferite de Atticus. Părinte noncomformist, Atticus încurajează dezvoltarea independentă a copiilor săi, fără a le insufla prejudecăţi de ordin social sau a le impune bariere.

Pornind de la acest aspect, Harper Lee explorează cu delicateţe problema moralităţii, căutând dezlegarea enigmei dacă omul este fundamental rău sau fundamental bun.

Vocea naratoarei, adultul povestind din perspectiva copilului, este vibrantă, sinceră şi puternică. Harper Lee se dovedeşte un magician neîntrecut al limbajului, jonglând cu uşurinţă cu cel caracteristic unui copil de şase ani şi cel al unui adult, împiedicând de cele mai multe ori cititorul să observe limbajul nefiresc adoptat de Scout.

Chiar dacă titlul nu este reflectat decât într-un caz singular în roman şi nu are o conexiune clară cu desfăşurarea acţiunii, pe întreg parcursul romanului se simte încărcătura sa simbolică: uciderea inocenţei, păcatul de neiertat de a omorî ceea ce este frumos în noi.

Scrisa de Ana-Maria Petritan

Citeste cele 19 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Anca spune:

  Buna! Eu am vazut filmul din 1962 acum ceva vreme si mi-a placut foarte mult. Chiar mi-ai deschis apetitul si pentru carte. Abia astept sa o cumpar si sa o citesc :)

  raspunde

 2. Jen spune:

  citeste-o, ca e foarte misto :D

  raspunde

 3. Mihnea spune:

  Fapte diverse: # Harper Lee este scriitoare, nu scriitor. Porecla (in sensul bun al cuvantului) ei din copilarie este Nelle. # Nu de mult Bush i-a oferit o medalie.

  raspunde

 4. Ana-Maria spune:

  Unde am spus eu ca este scriitor?

  Citat din al doilea paragraf :”Romanul O PLASEAZA pe Harper Lee alături de scriitori precum William Faulkner sau Truman Capote…”

  Da, stiu ca Bush i-a dat o medalie ca si faptul ca a mai scris un roman pe vremea cand facea investigatii alaturi de Capote pentru In Cold Blood, dar a renuntat sa il mai publice in valtoarea evenimentelor de atunci!

  Dar recenzia era facuta la Sa ucizi o pasare cantatore, nu era biografia scriitoarei ;)

  raspunde

  • iovanescu andrei spune:

   pai cartea se confunda cu bografia scriitoarei….este o carte emotionanta si datatoare de speranta, pentru faptul ca inca mai exista (sau marog, au existat ) oameni ca Atticus Finch care protejeaza inocenta copiilor sai si in acelasi timp ii invata ce e Bine si ce e Rau….lumea are nevoie, chiar si acum, in zilele noastre de oameni verticali ca acesta….oameni care inca tin la valorile lor, intr-o lume careia nu-i mai pasa de nimeni si de nimic, cu atat mai mult de valori morale imuabile, ca Binele, Adevarul si Dreptatea…o carte minunata, plina de invataminte, o recomand…..

   raspunde

 5. Ana-Maria spune:

  @Anca – chiar merita. este o carte sensibila si cu mult umor ;)

  raspunde

 6. Mihnea spune:

  Erau doar niste “fapte diverse”, fara nici o legaura directa cu recenzia ta! :)

  raspunde

 7. si eu am vazut filmul…mi-a placut in mod special scena in care Atticus este provocat de tatal femeii presupus violate…acesta este scuipat in fata, dar isi sterge obrazul si trece mai departe cu demnitate refuzand sa raspunda provocarii, oricat de revoltatoare pare situatia pentru ceilalti…trebuie citita cartea in mod sigur…

  raspunde

 8. camelia spune:

  Intotdeauna am crezut ca filmul “taie” extrem de multe momente care in carte sunt descrise cu seriozitate si par importante pentru micuta Scout. Cred ca se intelege mult mai bine ce s-a intamplat daca se citeste cartea, fiind mai ampla si mai detaliata.

  raspunde

 9. Laura Baban spune:

  “Deşi singura carte scrisă de Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman ce a câstigat cu uşurinţă un loc între clasicii literaturii americane şi universale şi premiul Pulitzer în 1960.” Nu are logica fraza ta, iti lipseste propozitia principala.

  raspunde

  • mia spune:

   Fraza e corectă. Propoziția principală este a doua: “Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman”. Prima e propoziție concesivă, iar a treia este atributivă. Dacă tot analizăm fraza. Recenzia ți-a plăcut?

   raspunde

 10. Lori spune:

  O carte care trebuie citită de adolescenţi… eu am învăţat multe despre discriminare din ea.

  raspunde

 11. Ana-Maria spune:

  @ Lori – …si o carte pentru oameni mari in acelasi timp. prea multi dintre adulti trebuie sa invete despre cat de distrugatoare este discriminarea.

  raspunde

 12. Pana in prezent, aceasta este singura recenzie a unei carti despre care n-am auzit nimic pana acum (nici macar despre autoare), care ma face sa imi doresc mult sa citesc cartea.
  Cu siguranta o voi cumpara cu prima ocazie cand o voi gasi, si va fi urmatoarea carte citita.
  Mi-a placut ideea cartii, si, de asemenea, mi-a placut cum ai scris despre carte, fara insa a-i divulga din secrete.
  Totusi, zic eu, cred ca mergeau si cateva citate ;)

  raspunde

 13. Ana-Maria spune:

  @Claudiu Craciun – una calda, una rece ;)

  ma bucur ca ti-a placut recenzia si sunt convinsa ca o sa iti placa si mai mult cartea! ;)

  raspunde

 14. iulia92 spune:

  daa:X…eu tocmai am terminat cartea si pot sa spun k DA…excellent lecture. M-a impresionat modul subtil al autoarei de a impleti inocenta copilariei cu nedereptatea care se afla la tot pasul si care, cum spunea atticus “numai un copil mai poate plange din cauza ei”. iar apropo de el, as putea exagera un pic, spunand ca face parte dintr-o categorie de personaje fantastice,deoarece e absolut impresionanta atitudinea lui permanent corecta, modul exceptional in care isi educa copiii, oferindu-le toata libertatea si totusi fiindu-le alaturi ori de cate ori au de pus o intrebare. DA!!

  raspunde

 15. Bianca spune:

  Citesc de zor È™i abia aÈ™tept să o termin… pentru că sunt curioasă nu pentru că abia aÈ™tept să mă scap de ea :D

  raspunde

 16. Iovanescu Andrei spune:

  Dar nu are loc o ucidere a inocentei, poate doar intr-o mica masura.Eu am citit cartea acum ceva timp, si de atunci am indragit-o mult, si a ramas pe primul loc in topul cartilor mele preferate. Cred ca valorile morale ale lui Atticus Finch, ca tata, sunt transmise fiicei sale, micuta Scout si astfel inocenta si credinta in valorile morale nu se pierd ci dainuie mai departe in timp. Prin exemplul pe care acesta il da fiicei sale, prin faptul ca lupta pentru valorile morale in care crede- Binele, Adevarul si Dreptatea,el constituie un model pentru foarte tanara sa fiica.In ciuda celor intamplate pe parcursul cartii, dialogul dintre cei doi este revelator pentru ca acesta cauta sa ii mentina permanent increderea micutei Scout in aceste valori morale de netagaduit.Si eu cred ca reuseste din plin.Si eu recomand din toata inima spre lectura aceasta carte minunata, plina de invataminte pentru noi toti, in orice tara am trai.

  raspunde

 17. dragdelectura spune:

  E foarte interesant ca ai remarcat in recenzia ta doua aspecte care si mie mi-au atras atentia la romanul de debut a lui Harper Lee: delicatetea scrisului ei si discrepanta dintre limbajul folosit de Scout si varsta personajului. Ai citit cartea in engleza?
  Abia astept sa citesc si “Go Set a Watchman”. Mi s-a spusde catre o cititoare competenta ca e aproape la fel de buna ;-)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro