bookblog.ro

---

Conversaţii libere

Scris de • 13 August 2008 • in categoria Managm./Marketing

Autori: Robert Scoble & Shel Israel
Rating: Conversaţii libere rating - recenzii carti

(ediţia în limba engleză)

Conversaţii libere - recenzie carti

Până la "Conversaţii libere" existau în România doar trei cărţi despre bloguri. Prima apărută este traducerea cărţii Blog Marketing, scrisă de Jeremy Wright. A două este cartea intitulată New Media, a Dorinei Guţu. Ambele cărţi au fost recenzate în premieră de bookblog.ro. Cea de-a treia carte despre bloguri este o glumă şi nici măcar nu e una bună. O carte despre bloguri scrisă de nişte personaje care, din cunoştintele mele, nu deţin bloguri şi nici nu au deţinut vreodată.

O carte scrisă de bloggeri

Personal, când văd că apar astfel de cărţi sau când mai citesc prin ziare articole despre blogging scrise de oameni care n-au nici în clin nici în mâneca cu blogurile, simt că îmi creşte tensiunea. Fiindcă e foarte uşor să îţi dai cu părerea din afară şi să emiţi tot felul de ipoteze şi concluzii bazate doar pe nişte păreri superficiale. De altfel, în ultima perioadă, mi se confirmă din ce în ce mai des că mai toată lumea începe să "se priceapă" la internet, aşa cum se pricepe şi la fotbal şi la politică.

Tocmai de aceea m-a bucurat apariţia unei cărţi scrise de bloggerii, fie ea şi tradusă. Robert Scoble e unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din afară, cunoscut în special ca (fost) angajat al Microsoft. De fapt, angajat e puţin spus. Scoble a fost ceea ce se cheamă "evanghelist' al companiei şi unul dintre cele mai bune cazuri de studiat atunci când vine vorba de beneficiile pe care blogurile angajaţilor le pot aduce unei companii. Cel de-al doilea autor, Shel Israel, este şi el consultant pe segmentul de tehnologie, pentru start-up-uri şi gazda unui video-blog.

Influenţa culturii unei ţări asupra bloggingului

Două lucruri face Conversaţii libere foarte bine. În primul rând, abundă în studii de caz. În prima parte a cărţii apare un astfel de exemplu destul de bun despre blogul GM, FastLane, blog scris de general managerul Lutz. Cazul e un "clasic", povestit cam în toate cărţile despre bloguri, doar că aici este şi analizat, spre deosebire de alte cărţi. Găsiţi în carte multe astfel de exemple, atât de companii care au avut doar de câştigat din bloguri, dar şi de multinaţionale care au dat mari rateuri din cauza unei rigiditati prea mari şi a unei prea mici deschideri către nou.

Al doilea punct extrem de interesant pe care îl atinge cartea e legat de influenţa pe care cultura unei ţări o poate avea asupra dezvoltării bloggingului în acea ţara. E un aspect foarte des trecut cu vederea şi am văzut chiar şi în România consultanţi de corporate-blogging care promovează tehnici şi strategii de blogging care sunt văzute ca "bune practici" în Statele Unite, fără a se gândi că unele dintre ele ar trebui adaptate culturii de la noi. Nu îmi amintesc ca în vreuna dintre celelalte cărţi să fi găsit dezvoltată această idee, ceea ce îmi reconfirmă impresia pe care mi-am făcut-o despre Scoble, încă de acum doi ani, când i-am citit pentru prima data blogul.

O carte de istorie?

E important de ştiut că "Naked Conversations" (aşa cum sună titlul original al cărţii) nu se adresează specialiştilor. Pentru ei, ar putea fi cel mult o carte de istorie care prezintă destul de bine evoluţia blogurilor şi poate chiar ajută pe alocuri la aprofundarea unor cunoştinţe. Dar doar atât, nimic spectaculos.

Însă pentru cei foarte noi în blogging sau chiar cei care nu prea ştiu cu ce se mănâncă aceste noi canale de comunicare, cartea e excelentă. E situată cam la acelaşi nivel cu New Media, cartea Dorinei Guţu, însă spre deosebire de această, Conversaţii libere e mult mai focusată pe blogging şi intră foarte puţin în reţele sociale şi alte aplicaţii web ce pot fi încadrate la atât de mult lăudatul şi puţin înţelesul "Web 2.0".

Din punctul meu de vedere, e cea mai completă carte despre bloguri care există în momentul de faţă la noi, în limba romană.

Scrisă de Andrei Roşca

Citeste cele 16 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. silviu spune:

  Iar urmatoarea din colectie va fi Call to action: Secret Formulas to Improve Online Results.
  Astfel poate o sa avem tot mai multi oameni priceputi…si o sa putem vorbi de “industrie online”.

  raspunde

 2. Pingback: Despre “Conversatii libere” pe Bookblog |

 3. Andrei Rosca spune:

  silviu: dupa titlu, probabil ca va fi o carte ceva mai tehnica, nu?

  raspunde

 4. gabimirea spune:

  Andrei ar fi trebuit sa numesti si cea de-a treia carte, aceea de care zici ca este o gluma a unor outsideri. Nu de alta, dar nu faci o pauza clara fata de consideratiile asupra cartii lui Robert Scoobie si pana la finalul recenziei am avut convingerea ca tocmai aceste Conversatii libere erau gluma pomenita de tine. Ori finalul spune altceva… cea mai completă carte despre bloguri

  raspunde

 5. Andrei Rosca spune:

  Gabi, am avut impresia ca spunand “Până la “Conversaţii libere” existau în România doar trei cărţi despre bloguri.” am fost suficient de clar.

  Se poate sa ai dreptate, totusi. Am sa am grija data viitoare.

  raspunde

 6. Andrei,

  Nu stiu care este cartea pe care nu ai numit-o. Acum un an a aparut “Weblog – platforma de comunicare online” de Georgeta Drula (coord.), Cristian Curus, Adina Dragomir, Matei Stoicovici si Monica Ulmanu.

  Daca imi permiti, mentionez ca in cartea mea Ghid eLearning, publicata in iulie 2004, blogurilor le-am acordat un capitol.

  Numai bine,
  Carmen

  raspunde

 7. Andrei Rosca spune:

  Carmen, cartea pe care nu o numisem este intr-adevar “Weblog-platforma de comunicare online”, cea scoasa de editura Universitatii din Bucuresti.

  In ceea ce priveste cartea ta, imi cer mii de scuze, nu stiam ca ai scris atat de devreme despre bloguri. Stiu ca vorbesti de mult timp studentilor despre ele, insa nu stiam nimic despre carte.

  Inteleg totusi ca nu era o carte dedicata bloggingului si probabil ca din aceasta cauza nici nu a fost comunicata ca fiind. Din nou, scuze.

  raspunde

 8. Andrei,

  Nu ai de ce sa te scuzi, multumesc de raspuns.

  Cartea mea e de specialitate, publicata intr-un tiraj mai mic, nu aveai cum sa stii de ea – http://www.timsoft.ro/weblog/index.php?title=cartea_ghid_elearning

  Carmen

  raspunde

 9. soka spune:

  saneti buni EXPRIMARE LIBERA

  raspunde

 10. soka spune:

  totusi astai romania nu avem ce face tree sa luptam in continuare pt EXPRIMAREA LIBERA

  raspunde

 11. gazutza spune:

  Buna Andrei. E adevarat, trecerea de la carti proaste la cartea asta e un pic invizibila si eu ma speriasem ca cine stie ce nenorocire o fi. Am primit cadou si eu aceasta carte de la Smart FM si abia astept sa o citesc:). Visul meu e sa fac PR si cu blogul merge cand am timp dar ma intereseaza:).

  Apropos, eu sunt studenta la FJSC, Matei Stoicovici si Georgeta Drula sunt profesorii mei. Iar tu esti cumva fiul doamnei Luminta Rosca, domnul avocat Andrei Rosca:)?

  Te salut si abia astept sa citesc cartea:)

  raspunde

 12. Andrei Rosca spune:

  gazutza: nu, nu sunt fiul doamnei Luminita Rosca, nici macar nu stiu cine este. Imi pare rau daca dezamagesc :)

  Nici macar avocat nu sunt. :) Poti afla pe http://www.andreirosca.bookblog.ro cu ce ma ocup.

  Succes cu blogul! :)

  raspunde

 13. Pingback: August 2008 : Andrei Rosca: My way

 14. Jean Bica spune:

  Mie mi s-a parut o carte beletristica. O citesti ca pe o poveste…nu ramai cu un pont, o idee…ceva care sa folosesti…ci doar te delectezi cu povesti…cele mai multe de succes.

  raspunde

 15. Pingback: Fiecare carte la vremea ei, cum ar veni… « Chinezu

 16. Horatiu spune:

  In toata uniunea Europeana nu mai este voie sa se publice comentarii la ziarele online.
  Doar cei care au cont de Facebook, si atunci sunt urmariti de securiesti.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro