bookblog.ro

---

Ghidul complet al marketingului direct şi interactiv

Scris de • 21 November 2008 • in categoria Managm./Marketing

Autori: Merlin Stone, Alison Bond, Elizabeth Blake
Rating: Ghidul complet al marketingului direct şi interactiv
Editura: All

(ediţia în limba engleză)

Ghidul complet al marketingului direct şi interactiv

Teoreticieni vs practicieni

Mă gândeam că după cartea lui Drayton Bird îmi va fi destul de greu să citesc o altă carte despre marketing direct, la fel de groasă. O mie şi ceva de pagini despre aceleaşi concepte, în aceeaşi luna, părea uşor exagerat, chiar şi pentru o persoană pasionată de marketing şi cu o înclinaţie către tehnicile măsurabile.

"Ghidul complet" este într-adevăr o lucrare exhaustivă, foarte bine structurată şi care e scrisă de Merlin Stone (autorul principal al cărţii), un profesor universitar, dar şi un practician ce lucrează de ani buni ca Business Research Leader la IBM. Şi, iată, mă simt nevoit să fac o paranteză în care să observ că marketingul, spre deosebire de multe alte discipline, are acest mare avantaj că e foarte greu pentru un teoretician să scrie o carte apreciată.

Dacă în sistemul universitar românesc (şi nu numai) întâlnim adesea profesori cu zeci de manuale scrise dar care nu ar rezista nici 5 minute în aceeaşi cameră cu un practician, marketingul cere un echilibru aproape perfect între cunoştinţe teoretice şi observaţii empirice.

Merlin Stone este exact un astfel de profesor. Iar ghidul sau, deşi scris sub forma unui manual, e plin de exemple şi analize de cazuri concrete, atât din experienţa autorilor cât şi studii de caz celebre, prezentate acum sub o altă lumină.

Cum judec o carte

Dacă majoritatea cărţilor de beletristică le judec în funcţie de plăcerea cu care le citesc şi întrebările pe care mi le ridică, atunci când vine vorba de literatură de specialitate şi cărţi tehnice, concluziile le trag pe baza numărului de pagini la care îmi promit că voi reveni. Îmi xeroxez tabele, grafice, îmi copiez fraze şi paragrafe şi, uneori, când cartea a fost foarte bună, îmi programez să o recitesc peste câteva săptămâni. Ghidul complet al marketingului direct şi interactiv este, în mod cert, o carte la care mă voi reîntoarce destul de curând.

Stone atinge foarte multe subiecte, de la scopurile şi beneficiile marketingului direct până la elemente de segmentare a pieţei, database marketing, tele-sales şi sisteme CRM (customer relationship management). Nu e o carte grea, însă e o carte densă. Ceva mai detaliată decât cartea lui Bird, mai bine structurată, însă mai apropiată de ideea de manual.

"Din cărţi"

Am un amic care e în momentul de faţă marketing manager la o companie foarte mare, românească. Mi-a povestit odată că primul obiectiv pe care l-a primit în momentul în care a fost angajat la firmă a fost să managerieze procesul de rebranding al acelei companii. Era tânăr, iar acum 4-5 ani marketingul românesc abia învăţa ce înseamnă un brand. Habar n-avea de unde ar trebui să înceapă aşa ca s-a dus şi şi-a cumpărat un manual. A făcut rebrandingul după manual, urmând pas cu pas indicaţiile pe care autorul le dădea în carte. I-a reuşit, iar acum, 5 ani mai târziu, compania e de 10 ori mai mare decât atunci şi numărul unu pe segmentul ei de piaţă.

"Tu îţi dai seama, Andrei? Ä‚ia m-au angajat, mi-au dat o grămadă de bani salariu, iar eu veneam în fiecare zi la muncă şi, cu manualul pe genunchi, "aveam grijă" de viitorul companiei."

Printre multele cărţi de marketing pe care le-am citit în ultimii 3-4 ani, am dat şi eu de astfel de manuale, şi foarte multe dintre tehnicile pe care acum le stăpânesc au fost iniţial aplicate "din cărţi", riscând foarte mult. Ghidul complet al lui Stone este exact acest gen de carte. Genul de manual pe baza căruia aş fi dispus să risc.

*puteti citi aici articole de marketing scrise de Merlin Stone, autorul cartii

Scrisă de Andrei Roşca





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: noiembrie 2008 : Andrei Rosca: My way

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro