bookblog.ro

---

Marketingul în era digitală

Scris de • 31 March 2009 • in categoria Managm./Marketing

Autori:Philip Kotler, Dipak Jain, Suvit Maesincee
Rating:
Editura: Meteor Press
[Cumpără cartea]

Un manual de marketing

Marketing în era digitală este un manual de marketing. Ideal pentru studenţii care vor să înveţe principiile de bază ale acestui domeniu, ideal şi pentru marketerii de acum o generaţie sau două care nu au înţeles încă importantă internetului şi cum schimbă el datele problemei. Scrisă în 2002, totuşi nu mai poate spune nimic nou celor care au învăţat marketing după acel an, celor care s-au născut cu laptopul în braţe, celor care ştiu deja că internetul a produs multe schimbări - le-au simţit pe pielea lor.

Marketing în era digitală este scrisă de trei autori. Întotdeauna m-am întrebat cum reuşesc mai mulţi oameni să scrie aceeaşi carte. Scriu capitole diferite? Atunci de ce nu e semnalizat fiecare capitol cu numele celui care a scris? Discută înainte să scrie, se pun de acord în viziuni, aleg câteva aspecte despre care vor să vorbească şi apoi transcriu cele stabilite cu rândul, reluând apoi textul pentru a-l îmbunătăţi?

Oricum, sunt trei autori de apreciat. Philip Kotler - părintele marketingului care are acum (în 2002, la 71 de ani) puterea să regândească marketingul din perspectivă internetului şi doi specialişti de origine thailandeză - Dipak C. Jain (decanul universităţii unde predă Kotler, Kellogg Scool of Management) şi Suvit Maesincee (doctor în marketing la aceeaşi universitate). Am ţinut să menţionez autorii fiindcă sunt de părere că atunci când este vorba de cărţi de specialitate, specializarea şi autoritatea celor care scriu sunt primele cele mai importante aspecte. Ceea ce urmează, informaţiile oferite, vin apoi de la sine având că bază succesul celor care le împărtăşesc din experienţă acumulată.

Marketing în era digitală vorbeşte în principal despre mutaţiile majore în trecerea la noua economie:

- de la asimetria informaţiilor la democratizarea acestora
- de la mărfuri pentru elite la mărfuri pentru toată lumea
- de la "fabrica şi vinde" la "intelege şi raspunde"
- de la economia locală la economia globală
- de la principiul randamentelor descrescătoare la principiul randamentelor crescătoare
- de la posesia bunurilor la dobândirea accesului
- de la administrarea companiilor la administrarea pieţelor
- de la pieţele de masă la pieţele formate dintr-un singur agent
- de la "exact la timp" la "timp real"

Apoi, după ce am înţeles toate aceste schimbări, urmează să ne adaptăm acestor "noi" condiţii trasate de apariţia internetului. Scriu "noi" cu ghilimele fiindcă, din nou, este o carte scrisă în 2002, care cred că după încă ceva timp, când cei care vor învăţa marketing nu vor fi auzit niciodată de companii mari ce nu au site, sau chiar blog şi cont de twitter, nu vor mai trebui să citească despre schimbări, ci despre creşteri, dezvoltări, îmbunătăţiri ale instrumentelor noii economii.

Marketing în era digitală este aşadar un bun manual pentru studenţi şi pentru cei care vor să înţeleagă internetul pentru afacerea lor. Are la sfârşit şi o bibliografie consistentă, cu aproximativ 160 de titluri, doar cărţi ce ar fi bine să le răsfoim măcar, în cazul în care ne dorim excelenţă. Iar atunci când 160 de cărţi susţin o carte, alături de 3 autori cu experienţe considerabile, putem să ne gândim la această carte că la una esenţială. Va las pe voi să decideţi, după ce aţi citit-o.

Scris de
Gia Codrescu

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ionut spune:

  Pacat ca timpul din momentul in care este scrisa o astfel de carte si traducerea si aducerea ei in Romania este asa de mare.

  Mi-ar fi placut sa am aceasta carte atunci cand ea a fost scrisa si avea o logica pentru mine, ca proaspat absolvent. Acum sincer nu stiu cat de multa relevanta mai are cartea pentru ceea ce se intampla in “era digitala”

  Pentru ca totusi 7 ani (hai totusi 6, ca abia am intrat in 2009) sunt cam multi.

  Si in plus mi se pare total misleading titlul, in conditiile in care, daca nu ma insel, titul original este “Marketing Moves: A New Approach to Profits, Growth, and Renewal”, fara nici o referire la Era Digitala. Asa ca, pentru cineva care avea deja cartea in engleza, aparitia unei noi carti a lui Kotler insemna o surpriza si, automat, dezamagirea era mai mare daca o cumpara online, asa cum am vrut eu, si vedea abia acasa ca e tradusa cu un alt titlu decat originalul.

  raspunde

  • Gia spune:

   de asta sunt bune recenziile, pentru clarificari :) intr-adevar, nici eu nu inteleg de ce se traduc titlurile, sau de ce nu se fac traduceri echivalente.

   marketingul in era digitala – e ok si el ca titlu, vorbeste despre “noua” era

   e o carte care merita totusi citita, chiar daca stii multe dintre cele scrise acolo, le revezi, mai gasesti referinte, etc :)

   raspunde

   • Ionut spune:

    Gia, da, de-aia ma si uit pe bookblog. :)

    nu neg, e bine sa fie citita cartea, e o resursa utila, recunosc.

    Numai ca eu speram sa fie ceva nou, proaspat. Dar cand am rasfoit-o… :)

    Andrei, sigur se aplica multe din principiile prezentate.

    raspunde

  • Andrei Rosca spune:

   de acord cu tine, Ionut, insa sa nu uitam ca marketingul digital (eu prefer “online”) este doar un spin-off al marketingului direct.

   Nu am citit cartea, insa nu e imposibil ca cel putin o parte dintre principiile de marketing direct sa se aplice inca, in ciuda acestei mari diferente de timp.

   In online se schimba foarte mult instrumentele, insa bazele raman aproape la fel. Cel putin pana acum.

   raspunde

 2. Buna ziua,
  Sunt Popescu Adrian si am o super oferta pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastra, in limita stocului disponibil!
  [..]
  Oferta este valabila pana la definitivarea stocului!

  Cu respect si consideratie,
  Popescu Adrian
  Telefon: 0723. 83. 60. 02

  raspunde

  • Jean Bica spune:

   Ha-ha-ha, “o super oferta”, “in limita stocului disponibil”, “definitivarea stocului” (cum adica? cand o sa fie stocul definitiv atunci oferta nu mai e valabila?)?…Despre astfel de “miscari” de marketing…nu vorbeste nici o carte?
   Eu m-am amuzat…scuze!

   raspunde

 3. Bogdan spune:

  Este dificil pentru cartile despre on-line sa ramana in actualitate, chiar si daca sunt publicate imediat dupa cea originala.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro