bookblog.ro

---

Fragment: „Pereţi subţiri” de Ana Maria Sandu

Scris de • 17 May 2017 • in categoria Noi aparitii, Recomandari

Ana Maria Sandu

Pereţi subţiri

Editura: Polirom

Colecţie: Fiction Ltd

ISBN: 978-973-46-6772-7

Format: 130x200 mm

232 p.

Preţ: 29.95 lei

Întîlnirea

 

Maică-sa a insistat, cu siguranţă nu i s-a părut scena potrivită. Nu lumînărele, nu inel de logodnă, jurăminte, dar în sufletul ei spera că o să vină şi kit-ul romantic, mai ales că, dacă-şi punea mintea, ar fi putut să se ocupe de el ca la carte. O dăduse pe diferenţele de generaţie, mustăcise de cîteva ori şi se uitase la ea cu subînţeles cînd ajunsese la detaliile mai picante ale duşului. Iar asta în condiţiile în care o menajase şi trecuse graţios peste partida de sex. Chiar dacă maică-sa era la curent cu faptul că mai avusese şi alţi iubiţi, pierduţi pe drum pentru că erau nătîngi şi neterminaţi sau, din contră, dispăruseră din proprie iniţiativă, după cîte o vacanţă la mare, speriaţi de aerele ei intelectuale şi efuziunile sentimentale.

Cînd trenul a intrat în gară, a ştiut că ai ei îşi aprinseseră ţigările în acelaşi timp şi că lăsaseră uşa deschisă la hol, ca să se aerisească bucătăria pînă o să ajungă ei acasă. Ca de obicei, pe taică-său n-o să-l lase să-i tihnească, o să-şi aducă aminte că nu a adus murături din beci şi o să-l trimită cu castronul să pună castraveţi, gogoşari şi ţelină mai multă, „pentru fată, ştii că ei aia îi place“, după aia cu cana de vin pe care va trebui musai s-o umple din damigeana cepuită special pentru această ocazie.

În timp ce el va deschide uşa trenului cu o smucitură, va pune un picior pe treapta de sus şi va lovi cu bombeul ghetei stratul inegal de zăpadă lipit pe grătarul de fier, femeia, maestră de ceremonii, va cerceta cu un ochi vulturesc dacă pe paharele cu picior, aduse din vitrina din sufragerie, n-a rămas cumva vreo umbră sau vreo scamă. Perfectă, aşa trebuia să fie şi această seară. Lustruită ca o bucată de sticlă, în care să se vadă toţi bine, ca nu cumva să li se ciobească ceva din prima amintire. Dacă ar fi putut, fata i-ar fi abandonat pe toţi şi s-ar fi urcat într-un tren care nu conta încotro s-ar fi dus şi ar fi amînat la infinit acea întîlnire.

Vocea spartă şi gîjîită din difuzor a luat-o prin surprindere, dar n-a mai apucat să stea prea mult pe gînduri. Masa informă de suflete zgribulite se mişca deja spre uşă. A ieşit împleticindu-se printre sarsanale şi a simţit un colţ dur cum îi apasă tibia. Aerul rece şi lovitura au trezit-o. Locomotiva aruncase deja o cantitate impresionantă de abur peste şine şi a intrat în gară cu scrîşnete.

Cîteva mogîldeţe mai mult s-au prăvălit decît au coborît din vagoane, cel puţin aşa i s-a părut fetei de la distanţa la care se afla, din cauza hainelor groase şi a căciulilor mari cu care li se terminau feţele, după care l-a văzut şi pe el. Dezorientat şi cu capul descoperit, cu un rucsac mic în spate, a coborît abia după ce i-a pasat doamnei din faţa lui două bagaje voluminoase. Nu-i ştia geaca verde, dar s-a gîndit că trebuie să fie nouă şi că bruneţilor le stă bine în culori deschise.

N-a alergat spre el, l-a aşteptat cu mîna ridicată. Cele paisprezece zile de cînd nu se văzuseră se topeau una cîte una. Cu fiecare pas se ştergeau orele în care îşi făcuse atîtea griji, în care se simţise vinovată că se apucase să le spună alor ei despre acea căsătorie ipotetică de care poate că el uitase de mult şi de care, oricum, ei îi era îngrozitor de frică.

 

Lansarea cărții la Boookfest 2017: Duminică 27 mai, Ora 13.30. Invitaţi: Simona Sora, Marius Chivu. Moderatoare: Eli Bădică

***

Pereți subțiri adună 17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.

Ana Maria Sandu a debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, romanul Fata din casa vagon, iar în 2010 romanul Omoară-mă! Acesta din urmă a fost tradus în limba italiană (Uccidimi, Aìsara, 2012), iar în 2017 va apărea în limba maghiară, la Editura Vince Kiadó Kft. În 2013 a publicat Aleargă (Editura Polirom). Actriţa Nicoleta Lefter şi coregrafa Silvia Călin au făcut, pornind de la text, un one woman show cu acelaşi titlu.

A mai publicat texte în antologiile Cartea cu bunici, Bookătăria de texte&imagini, Iubire 13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2015 la Editura Humanitas.

Trăieşte la Bucureşti. Este redactor la revista Dilema veche.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro