bookblog.ro

---

Fragment: „Un drum cu Ceapă” de Radu Pavel Gheo

Scris de • 18 June 2020 • in categoria Scriitori români, Noi aparitii, Fragmente

Polirom vă oferă un fragment din volumul Un drum cu Ceapă de Radu Pavel Gheo, apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.” a editurii, și în ediție digitală.

Rafael este un unchi atât de special, încât, atunci când poposește în casa nepoților săi, aceștia nu își amintesc să-l fi văzut vreodată. Pelaghia, stareța mănăstirii Aglăiești, nu pare o slujitoare prea devotată a Domnului, chiar dacă poartă veșmintele potrivite. Alina Olăcaru este o jurnalistă foarte talentată, ce reușește să găsească știri senzaționale și acolo unde nu e nimic. Acestea și multe alte personaje, dintre cele mai diverse, populează prozele reunite în Un drum cu Ceapă. Uneori triste sau chiar tragice, alteori debordând de umor, povestirile lui Radu Pavel Gheo se citesc pe nerăsuflate, iar fiecare îți face mereu poftă de încă una.

FRAGMENT

„ — Avem o ştire de ultimă oră ! începu ea gravă şi plină de însufleţire. Un depozit de substanţe chimice a luat foc în Cluj-Napoca în această seară. Depozitul este plasat într‑o zonă populată, iar locatarii caselor din jur riscă să sară în aer odată cu depozitul. Pompierii au intervenit în forţă şi fac eforturi disperate să elimine riscul unei explozii cu consecinţe incalculabile, dar deocamdată nu se ştie cu certitudine dacă vor reuşi, turui crainica.

După ce încheie fraza, făcu o pauză semnificativă, proporţională cu pericolul care-i ameninţa pe clujenii de lîngă depozitul de substanţe chimice. Apoi reluă, pe acelaşi ton dinamic şi profesionist :

— Sîntem acum în legătură directă cu corespondentul nostru din Cluj-Napoca, Cornelia Soreanu. Cornelia, ce ne poţi spune despre incendiul de la depozitul de chimicale ? Ce ştii, există vreun risc de explozie ?

Pe ecran apăru o altă tînără, la fel de gravă şi tunsă cam la fel ca domnişoara Olăcaru, însă cu părul blond. În spatele ei se vedea scena descrisă anterior de crainica de la News TV : două maşini roşii, cîţiva pompieri care aleargă în fundal, dar nu foarte repede, şi undeva, în plan îndepărtat, un nor de fum.

— Bună seara, Alina. Bună seara, stimaţi telespectatori, începu ea aşezat. Da, avem de‑a face cu un incendiu izbucnit într-un depozit de produse chimice de la marginea Clujului. Pompierii au intervenit rapid, cu trei autospeciale, iar acum, din cele declarate de şeful echipei de intervenţie, incendiul este sub control. Alina...

— Da, Cornelia, am preluat legătura, interveni repede crainica. Spune-ne, te rog, dacă există victime ale incendiului.

— Nu, Alina, deocamdată nu există nici o victimă. Depozitul a luat foc seara, cînd în complexul de hale nu mai era decît un paznic – cel care a dat alarma.

Bruneta tăcu o fracţiune de secundă, apoi reluă :

— E vorba totuşi de un depozit de substanţe chimice periculoase, Cornelia. Ce ne poţi spune despre posibilitatea... adică despre riscul de explozie ?

— Din cîte ne-a informat şeful pompierilor, deocamdată nu există nici un risc de explozie, veni răspunsul tărăgănat al blondei din faţa depozitului cu pricina.

În spatele corespondentei de la Cluj apăru un pompier care trecu liniştit prin cadru cu un topor în mînă.

— Şi ce se întîmplă cu substanţele chimice din depozit ? insistă bruneta. Se ştie dacă acolo sînt şi substanţe inflamabile sau materiale explozive ?

— Nu, deocamdată nu se ştie exact. Mi s-a spus însă că zona incendiului a fost izolată, pentru a se împiedica extinderea acestuia.

Crainica din studio se încruntă.

— Şi ce se întîmplă cu locuitorii din zonă ? Au fost evacuaţi de autorităţi ? reluă ea agitată.

— Nu, din cîte am fost informaţi, nu a fost cazul să fie evacuaţi.

— Deci nu au fost evacuaţi ? se însufleţi Alina Olăcaru. Autorităţile nu au luat încă măsuri ?

— Nu, dar am fost asiguraţi că nu e cazul. Pînă în acest moment incendiul nu s-a întins pînă în zona de case.

— Nu s-a întins ? întrebă, parcă mirată, crainica. Dar există riscul extinderii lui, aşa-i ?”

Din povestirea „Directul cu explozia”

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro