bookblog.ro

Idiotul

de F M Dostoievski

Litera, 2017

450 pagini

Categoria: Literatura clasica

Afla mai multe sau cumpara cartea

„Ideea principală a romanului este înfăţişarea unui om întru totul sublim. Nimic nu-i mai greu pe lume mai ales acum... Voi aminti că, dintre chipurile sublime ale literaturii creştine, cel mai apropiat de desăvârşire este al lui Don Quijote. Dar acesta este sublim numai pentru că, în acelaşi timp, este şi ridicol. Pickwick al lui Dickens este şi el ridicol, tocmai prin asta fiind cuceritor. Pe când la mine nu există nimic, nimic asemănător...”
F.M. Dostoievski
„Când Rusia, şi apoi întreaga lume, au luat cunoştinţă de operele lui Dostoievski, impresia generală a fost atât de puternică, atât de nouă şi de originală, încât toată lumea a fost de acord că în autorul Amintirilor din Casa morţilor, al romanelor Crimă şi pedeapsă, Idiotul şi Fraţii Karamazov, realismul rus şi european câştigase pe unul din reprezentanţii lui cei mai de seamă, un scriitor genial căruia nu-i puteau fi alăturate decât puţine alte figuri din întreaga galerie a literaturii moderne. Adâncimea şi precizia cunoaşterii sale psihologice, intensitatea zguduitoare a situaţiilor evocate de el, însemnătatea dobândită pentru fiecare din cititorii lui de analizele sale morale au dat operelor lui Dostoievski caracterul unor mari evenimente ale secolului.”
Tudor Vianu „
Un scriitor al cărui interes se îndreaptă mai degrabă către condiţia umană mizeră, către păcat, viciu şi către hăurile poftei trupeşti şi ale patimii, decât către nobleţea sufletului şi a trupului.” Thomas Mann
„Dostoievski este singurul psiholog de la care mai pot învăţa ceva.”
Friedrich Nietzsche

« Toate cartile din categoria „Literatura clasica“.

« Afiseaza toate cartile.

Copyright ©2011 Bookblog.ro