bookblog.ro

Copiii razboiului

de Varujan Vosganian

Polirom, 2017

560 pagini

Categoria: Literatura contemporana

Afla mai multe sau cumpara cartea

Scriitorul lunii noiembrie 2017, în cadrul proiectului „Scriitorul anului 2017” al Uniunii Scriitorilor din România


O scrisoare cu un mesaj pe cît de surprinzător, pe atît de tulburător redeschide pentru Matei Visarion traumele trecutului. Un pelerinaj în sine însuşi – în care victimele şi călăii, nesăbuinţa şi înţelepciunea, misterul şi confesiunea, nostalgiile şi speranţele se amestecă într-o succesiune de întîmplări care ţine atenţia cititorului trează pînă la ultima pagină – sugerează că rănile, dacă nu se redeschid, nu se pot cu adevărat vindeca.


Amploarea acţiunii şi varietatea personajelor, acoperind întreaga perioadă a României postbelice, fac ca fiecare cititor să se regăsească, într-un fel sau altul, printre personajele cărţii, prin situaţiile în care ele sînt puse să acţioneze ori prin constatările lor, pe rînd amare şi hazlii. Romanul aduce, prin forţa de expresie a literaturii, o completare necesară istoriei ambigue, controversate şi, în orice caz, nepovestite pînă la capăt a comunismului şi postcomunismului românesc.


Această poveste adevărată despre copiii războiului pune în faţa eroilor cărţii opţiunea fundamentală a condiţiei umane, cea dintre uitare, răzbunare şi iertare, lăsîndu-l pe fiecare dintre ei să aleagă şi îndemnîndu-i pe cei care parcurg aceste pagini să aibă, la rîndul lor, curajul propriei opţiuni.

« Toate cartile din categoria „Literatura contemporana“.

« Afiseaza toate cartile.

Copyright ©2011 Bookblog.ro