bookblog.ro

Apara-ti coroana

de Yannick Haenel

Polirom, 2019

304 pagini

Categoria: Literatura contemporana

Afla mai multe sau cumpara cartea

Prix Médicis 2017


Un bărbat scrie un scenariu stufos despre viaţa lui Herman Melville, dar nici un producător nu e interesat să-l transforme în film. Într-o zi cineva îi face rost de numărul de telefon al marelui regizor american Michael Cimino, producătorul celebru al filmelor The Deer Hunter şi Heaven’s Gate. Se întîlnesc la New York, unde Cimino îi citeşte manuscrisul. Romanul descrie o serie de aventuri rocamboleşti desfăşurate între Muzeul Vînătorii şi al Naturii, în Paris, Ellis Island, în New York, şi Lacul Nemi, în Italia. Trecînd dintr-un spaţiu într-altul, o cunoaştem pe Isabelle Huppert, dăm peste zeiţa Diana, un dalmaţian pe nume Sabbat, un vecin demonic, peste doi mustăcioşi suspecţi, o studentă la doctorat, o portăreasă perfidă şi un şef de sală foarte agresiv, ce pare o sosie a lui Emmanuel Macron. Povestea incredibilă şi subtilă a romanului Apără-ţi coroana, un titlu ca un îndemn biblic ce l-a inspirat cîndva pe Proust, construieşte o punte între cinema şi literatură într-o manieră încîntătoare şi totodată pătrunzătoare. Spectacolul vieţii noastre ascunde o poveste sacră: romanul lui Yannick Haenel se află în căutarea ei.


„Un roman nebunesc, genial, acaparator, cu o poetică sumbră. Yannick Haenel îşi apără propria odisee.” (Le Figaro)


„Yannick Haenel scrie ca împins de nevoia unui miracol, cu dorinţă de fabulos şi chemare pentru sublim.” (Le Journal du Dimanche)


„Un roman extraordinar, un creuzet de imagini uluitoare.” (L’Obs)


„Scrisă pe muchie de cuţit, într-o tensiune continuă, această carte profundă şi halucinantă este un adevărat foc de artificii.” (Le Canard Enchaîné)

« Toate cartile din categoria „Literatura contemporana“.

« Afiseaza toate cartile.

Copyright ©2011 Bookblog.ro