bookblog.ro

Misiuni speciale

de Pavel si Anatoli Sudoplatov

Litera, 2013

736 pagini

Categoria: Istorie

Afla mai multe sau cumpara cartea

Maestrul spionajului sovietic in perioada 1939-1953, generalul-locotenent Pavel Sudoplatov a condus, din 1941, Administratia pentru Misiuni Speciale din NKVD, departamentul care se ocupa de rapiri, asasinate, sabotaje si lupte de gherila in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre cele mai importante misiuni ale lui Sudoplatov s-au numarat asasinarea lui Trotki si aflarea secretelor bombei atomice, cu ajutorul unor savanti renumiti precum Oppenheimer sau Bohr. Socante sunt si dezvaluirile privind rolul real jucat de sotii Rosenberg in spionajul atomic al URSS; motivul pentru care Stalin a inventat Complotul Medicilor si conspiratia sionista; cine a ordonat masacrul din Padurea Katyn; cum au organizat Hrusciov si colegii lui arestarea si impuscarea lui Beria.


Sudoplatov a fost arestat dupa caderea de la putere a lui Beria, in 1953. In pofida torturii si a izolarii complete in inchisoare, a refuzat sa „marturiseasca“. Eliberat dupa 15 ani, a reusit abia in 1992 sa-si obtina reabilitarea, ajutat de fiul sau, Anatoli, profesor de economie la Universitatea din Moscova.


Misiuni speciale este o carte de memorii uimitoare si un document istoric unic, marturia unui om care a stiut si a facut prea mult pentru imperiul sovietic

« Toate cartile din categoria „Istorie“.

« Afiseaza toate cartile.

Copyright ©2011 Bookblog.ro