bookblog.ro

---

Rolul bibliotecilor

Scris de • 8 February 2012 • in categoria Provocare la dialog

Un studiu realizat în Statele Unite și publicat pe blogul spaniol comunication-cultural.com arată că 50% dintre cei care frecventează bibliotecile obișnuiesc să cumpere ulterior cărțile autorilor pe care i-au descoperit astfel. Acest fapt demonstrează că bibliotecile sunt benefice pentru piața de carte, făcând să crească vânzările.

Eu trebuie să recunosc că am ajuns să merg la bibliotecă doar în scopuri academice, restul cărților preferând să le procur direct din librării. Încă mă mai farmecă rafturile nesfârșite cu cărți, dar poate sentimentul de posesie exacerbat mă face să cumpăr cărțile în loc să le împrumut. Este evident că bibliotecile sunt din ce în ce mai puțin populare, iar situația unor dintre ele este de-a dreptul tragică, dar oare mai există și exemple pozitive?

Vreau să vă întreb pe voi: cum vedeți rolul bibliotecilor și care este relația pe care o aveți cu ele?

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Laurentiu spune:

  Cand eram mic gaseam pe acasa cam tot ce imi trebuia, cel putin in materie de literatura romana. Nu citeam pe atunci carti din colectia WAR de la tata. Cand am implinit 14 ani m-am inscris la biblioteca judeteana si de atunci le fac vizite foarte des. Chiar zilele trecute am fost si am returnat Rebecca.

  In mare parte si eu cumpar catile care imi plac insa pretul unora este cam piperat.

  Cred ca multi oameni merg la biblioteca deoarece nu pot sa isi cumpere cartile de care au nevoie. In aceasta situatie nu stiu daca se aplica si in tara noastra ideea de a cumpara cartile imprumutate odata de la biblioteca.

  raspunde

  • Andreea Chebac spune:

   Si oare cei care isi permit sa cumpere carti mai merg pe la biblioteca inainte pentru a „verifica” daca o carte merita cumparata ?

   raspunde

 2. Sunt situatii si situatii.

  Sa prezentam situatia celor destul de multi pentru care o carte ramane destul de scumpa. Cate carti isi poate permite un iubitor de lectura care are un venit minim pe economie astfel incat sa mai poata sa-i ramana si pentru celelalte nevoi?

  Sau sa luam un alt caz, al elevului care primeste ca tema sa citeasca un anumit titlu si nici prin gand nu-i trece sa-si cheltuie putinii bani de buzunar pe care ii are pe un volum care ii va folosi o saptamana, maxim doua la scoala.

  Exemplele pot continua.

  Biblioteca este refugiul celor care nu au destule mijloace financiare sa-si permita sa cumpere carti (si nu numai), biblioteca este spatiul gratuit unde acestia pot socializa, unde pot accesa gratuit Internetul, unde pot participa la cursuri si evenimente.

  Faptul ca nu mai frecventam acest loc nu inseamna ca el este neaparat in declin.
  Cred ca iubitorii cartii ar trebui, chiar si atunci cand au mijloace suficiente sa-si realizeze propria biblioteca, sa militeze pentru institutia care ofera acces GRATUIT la informatie pentru TOTI. Ei ar trebuie sa fie alaturi de biblioteci, pentru ca fac eforturi mari sa reziste tocmai pentru a fi de ajutor celor care sunt mai devaforizati din diverse motive.

  Relatia pe care o avem cu bibliotecile trebuie sa fie direct proportionala cu interesul pe care il avem fata de lectura, carte, informare, in general. Daca nu este asa, atunci avem o problema.

  raspunde

 3. Pingback: Provocare la dialog. Cum vedeți rolul bibliotecilor și care este relația pe care o aveți cu ele? « Clubul Tinerilor Bibliotecari. Blog de opinii al tinerilor de la Biblioteca Naţională

 4. Sabina spune:

  Biblioteca este pentru mine un spatiu complementar librariei.Merg in biblioteca atunci cand am epuizat celelalte posibilitati de a obtine un titlu ( carti mai vechi) ,sau atunci cand nu sunt sigura daca cartea care ma intereseaza merita cumparata.
  Imi place sa citesc propriile carti,sa nu depind de termene de predare ,sa pot dispune cum vreau de ele,sa fac semne si sa subliniez idei.Imi place ,ca multi dintre voi,ca volumele sa-mi apartina,sa ma pot intoarce la unele,sa recitesc pasaje,sa regasesc in text o anume atmosfera sau idee.
  Biblioteca insa,ramane un loc in care revin periodic pentru ca imi place sa fiu printre carti,e un spatiu in care pot explora mereu si nu de putine ori,absolut intamplator( sau nu ?) am descoperit carti care mi-au incantat ceasurile si la care altfel nu as fi ajuns niciodata.

  raspunde

 5. Ina spune:

  Si eu am frecventat bibliotecile in scopuri strict academice. Mi se pare mult mai comod sa citesc acasa (sau la birou sau in metrou) decat la bibioteca, chiar daca in felul asta e mai costisitor. Insa cu siguranta voi merge la noua Biblioteca Nationala

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro