bookblog.ro

Locurile în care am devenit

Scris de • 13 February 2023 • in categoria

Cartea caselor

Titlu: Cartea caselor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-606-097-083-5

Cartea caselor, roman finalist la premiile Strega și Campiello, 2021, aflat și pe lista celor mai bune 10 cărți ale anului 2021, deși nu a fost tocmai unul dintre romanele mele preferate, mi-a oferit ocazia să-i apreciez limpezimea prozei, un fel de „scriitură zgârcită”, incisivă și tăioasă, de-a lungul căreia planează un omniprezent sentiment de tristețe, de melancolie.

Fărâme de viață din spațiile cărora le datorăm ceea ce suntem. Vorbind despre casele care au făcut parte din viața lui Io, despre spațiile în care și-a trăit existența, despre cum „era în ele” și cum „era viața”. Bajani povestește anii care au trecut, amintirile care au rămas înrădăcinate în locurile prin care am trecut... Nu există doar casa copilăriei, casa speranței sau casa amintirilor care scapă, dar există, mereu va exista, acel loc în care am descoperit iubirea, acel loc în care am învățat ce este tristețea, acel loc în care scriam în jurnal și ne credeam infiniți, puternici și de neoprit.

Citind această carte mi-am dat seama că datorez atât de multe locurilor în care am crescut și am devenit, atât de multe experiențelor pe care le-am avut sau nu: fiecare m-au ajutat să-mi construiesc această „proprie casă” care sunt, am fost și voi fi.

Poate că lentoarea din proza lui Bajani, această precizie aproape chirurgicală de a descrie locuri și spații, această evidentă și cronică prezență a austerității nu sunt pentru mine. Dar este pentru cei cărora le place să mediteze asupra celor citite (în timpul lecturii, nu după ce o termină), celor care vor să se piardă, de ce nu?, chiar și să plângă puțin. După cum am spus, se simte un sentiment de melancolie în tot & toate, cu toate acestea, o melancolie capabilă să-ți încălzească inima, să-ți îmbrățișeze durerile și rănile (asta după ce, cu o plăcere vinovată, reușește să ți le deschidă).

Bajani a mizat pe o proză simplă, directă, oarecum detașată, pentru a spune povestea de viață a lui „Io” (eu). Ceea ce face din Cartea caselor o lectură potrivită pentru cei ce vor să citească ceva „tihnit”, limpede și fără prea multe podoabe stilistice.

Text scris de Andrei Cioată.

 • Plusuri

  O carte despre locurile care ne-au format ca oameni și despre casele în care am trăit și despre cum datorăm ceea ce suntem experiențelor de viață care ne-au încercat.

 • Minusuri

  Faptul că proza este (cel puțin pentru mine) mult prea austeră, mult prea „impersonală”.

 • Recomandari

  A se citi în tihnă, în deplină liniște și a i se oferi timpul de lectură cuvenit. Chiar nu este o carte pe care ar putea-o aprecia oricine, după părerea mea.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Faude spune:

  Recenzia este bine structurată și oferă cititorului o prezentare a intrigii și a personajelor din carte, dar și o analiză a ideilor și temelor abordate de către autor. De asemenea, recenzia subliniază câteva dintre cele mai importante aspecte ale cărții, cum ar fi explorarea relației dintre oameni și tehnologie și cum aceasta afectează viitorul planetei noastre.

  Îmi place în mod special faptul că recenzia nu dezvăluie prea multe detalii despre acțiune, astfel încât să nu distrugă plăcerea cititorilor de a descoperi aceste lucruri pe cont propriu. De asemenea, este foarte bine argumentată și oferă o perspectivă personală a recenzorului asupra romanului.

  raspunde

 2. I really appreciate to read this blog it is very helpful and inspiring content good work keep it up.

  raspunde

 3. linkweb spune:

  Citesc cu placere acest blog, mult succes in continuare!

  raspunde

 4. Alex spune:

  Știi ce apreciez mai mult decât o recenzie pioasa unei cărți care, practic, nu e ceea ce se prezintă a fi? O părere sinceră! Care ma intriga și ma face sa îmi doresc sa am și eu o părere despre carte. In sine, consider ca e un mod mult mai bun de a promova un anumit titlu :) Mulțumesc, Andrei, revin cât de curând cu o părere persoanala (nu ca as vrea sa o combat pe a ta, ca doar e personală, dar vreau sa compar in schimb experiența literara). Lecturi faine și mulțumesc, Bookblog :)

  raspunde

 5. Thanks for a wonderful share. Your article has proved your hard work and experience you have got in this field. Brilliant . I love it while reading.

  raspunde

 6. drift boss spune:

  Această evidentă și cronică prezență a austerității nu sunt pentru mine.

  raspunde

 7. delta 10 cart spune:

  Delta-10 carts refer to cartridges filled with a form of THC (delta-10-tetrahydrocannabinol), which is a naturally occurring compound found in cannabis. Known for its uplifting and euphoric effects, Delta 10 THC is often described as a milder and more energizing alternative to Delta 9 THC. Check Delta 9 carts. It can enhance your mood, boost creativity, and provide a unique sense of relaxation. Users have reported feeling focused, inspired, and mentally uplifted when consuming Delta 10 THC. The cartridges are designed to be compatible with various vape pens and devices, making them accessible to both experienced users and beginners alike. When it comes to selecting a Delta 10 cart, you’ll find a variety of options available. Different strains and flavors offer diverse experiences and cater to individual preferences. Whether you prefer the fruity notes of Mango Tango or the earthy undertones of OG Kush, there’s a Delta Cart 10 that suits your taste. Safety and quality are crucial considerations when choosing the best Delta 10 carts. Delta 10 carts offer an exciting and refreshing vaping experience. With their uplifting effects, versatile flavors, and convenient design, they have become a popular choice among cannabis enthusiasts. Just remember to choose reputable brands, be mindful of dosage, and enjoy responsibly.

  raspunde

 8. akenany spune:

  I’m thoroughly impressed by the quality of your post.
  شركة فحص فلل بجدة

  raspunde

 9. Flyme Aviation, a leading provider of aircraft chartering and leasing solutions. We specialize in connecting businesses, individuals, and organizations with the perfect aircraft to meet their unique needs.

  Air Cargo Charter

  raspunde

 10. Lauren Waters spune:

  Fascinant și emoționant! Fiecare loc are povestea sa unică, iar documentarul ‘Locurile în care am devenit’ m-a purtat într-o călătorie captivantă prin amintirile și transformările impresionante ale oamenilor. Recomand cu căldură!

  raspunde

 11. suika game spune:

  This post is a very detailed review of an important topic. I feel like I have improved my knowledge after reading it.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro