bookblog.ro

A Light in the Attic

Scris de • 29 May 2009 • in categoria

0A light in the attic
Autor: Shel Silverstein
Rating: A light in the Attic
Ilustraţii: Shel Silverstein
Editura: Harper Collins
Anul apariţiei: 1981
cartonată, cu supracopertă
176 pagini
ISBN: 978-0-06-025673-9

"There"™s a light on in the attic,
Though the house is dark and shuttered,
I can see a flickerin"™ flutter,
And I know what it"™s about..."

Cu toate că volumul de poezii pentru copii A Light in the Attic de Shel Silverstein se află pe locul 51 în topul celor mai contestate cărţi ale anilor 1990-2000, şcoala mea din Bangkok nu are nici o problemă cu conţinutul acestei cărţi. Nu la fel se poate spune despre unele biblioteci din SUA, care, cu toate că A Light in the Attic a fost nominalizată la opt şi a câştigat patru premii literare, au găsit de cuviinţă să nu le ofere elevilor şansa de a citi poeziile pline de nonsens al lui Shel Silverstein.

Poetul, un american care a decedat cu 10 ani în urmă, a avut o personalitate interesantă. Pe lângă poezii pentu copii, a mai scris poveşti, cântece şi teatru, a mai compus muzică, a mai semnat articole în revista Playboy, fiind de asemenea şi un ilustrator de excepţie. De altfel, ilustraţiile care acompaniază poemele din A Light in the Attic sunt semnate de însuşi Shel Silverstein, cartea fiind nominalizată pentru premiul Best Graphic Illustrations.

Citind poeziile din A Light in the Attic am fost mereu dus cu gândul la poeziile şi cărţile lui Lewis Carroll . Nu doar faptul că ambii poeţi au inventat cuvinte şi au creat situaţii fără sens doar de dragul poeziei, dar şi elementele de tematică folosite în scrierile lor sunt similare. Spre exemplu, în poezia Fear, Shel Silverstein ni-l prezintă pe Barnabus Browning care se înneacă în proprile lui lacrimi, la fel cum Alice are aproape aceeşi soartă în Ţara Minunilor.

Alice

Precum poeziile lui Lewis Carroll, şi versurile lui Shel Silverstein pot avea un caracter didactic atâta timp cât profesorul nu-şi pierde simţul umorului. Faptul că în poezia Little Abigail and the Beautiful Pony o fetiţă moare pentru că părinţii ei refuză să-i cumpere un ponei nu trebuie neapărat să-i sperie pe profesori (sau părinţi):

""™Be quiet and stop nagging -
You"™re not getting that pony."™
And Abigail began to cry and said,
"™If I don"™t get that pony I"™ll die."™
And her parents said, "™You won"™t die.
No child ever died yet from not getting a pony."

Lewis Carroll avea darul de a ridiculiza prin poeziile lui alţi poeţi, lucru care se pare că i-a plăcut şi lui Shel Silverstein. În poeziile The Man in the Iron Pail Mask sau In Search of Cinderella, Silverstein întoarce pe dos personaje binecunoscute din literatura pentru copii, creând astfel situaţii comice care nu pot aduce decât zâmbetul pe buzele micilor cititori:

"From dusk to dawn,
I try it on
Each damsel that I meet.
And I still love her so, but oh,
I"™ve started hating feet."

Shel Silverstein acompaniază aproape fiecare poezie cu un desen care fie ilustrează personajele din fiecare poezie în parte, fie completează poeziile într-o măsură atât de mare încât, fără ilustraţii, unele poezii ar rămâne neterminate. De exemplu, în Have Fun aflăm că:

"It"™s safe to swim
In Pemrose Park
I guarantee
There are no sharks."

Dar, ilustraţia care se întinde de două pagini ne arată o fetiţă înnotând spre o caracatiţă gigantică care, parcă, o aşteaptă să treacă pagina pentru a o "îmbrăţişa".

Have fun

Website-ul oficial
al autorului este de asemenea împânzit cu ilustraţii şi elemente de animaţie care îi îmbie pe copii să meargă din nou la raft pentru a mai citi încă un poem şi mai ciudat.

A Light in the Attic este tipărită în condiţii tipografie excelente. De altfel, Shel Silverstein nu semna contracte cu edituri care nu erau de acord cu cerinţele lui referitoare la calitatea tipografică. Nici una din cărţile de poezie sau ficţiune ale lui Shel Silverstein nu au fost publicate în paperback. Poetul nu dorea ca opera lui să fie minimalizată în nici un fel!

"...There"™s a light on in the attic,
I can see it from the outsdide,
And I know you"™re on the inside... lookin"™ out."


Scris de
Mihnea Voicu Şimăndan

Categorie: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Jester spune:

  Salut, va invit sa sustineti un proiect cultural pentru copii. E vorba de un site de carti gratuite in format electronic, care se pot printa cu o imprimanta obisnuita si capsa cu un capsator de birou. Obtineti astfel o colectie intreaga de povesti frumoase. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori care demonstreaza ca pot face si ceva din suflet, nu doar pentru bani. Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Ne gasiti pe siteul http://www.povestealuijester.blogspot.com

  raspunde

 2. mvs spune:

  Povestea lui Jester este un proiect de admirat. Succes in continuare!

  raspunde

 3. Yuki spune:

  foarte interesanta cartulia :)

  raspunde

 4. mvs spune:

  Saptamana aceasta vom mai publica inca o recenzie la o alta carte de poezii scrisa de Shel Silverstein.

  raspunde

 5. Pingback: Am citit în mai | Drept la ţintă

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro