bookblog.ro

„Acasă” poate fi relativ

Scris de • 18 December 2018 • in categoria

Titlu: Crenshaw
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 176
ISBN: 9786067881059

Crenshaw este una dintre acele cărți care tratează un subiect delicat: copiii și sărăcia. Lipsurile materiale și frica de a nu mai avea un „acasă” lasă traume adânci asupra unui copil. Acesta conștientizează că nu are nicio putere, se simte neputincios și copleșit de situație (din moment ce nici adulții nu știu ce e de făcut).

Crenshaw vorbește despre această luptă interioară a unui copil cu angoasa unei realități înfiorătoare. Jackson, un băiețel care are o surioară mai mică, Robin, și doi părinți muzicieni săraci găsește o oarecare alinare într-un prieten neconvențional, un motan mare imaginar (sau nu?) pe nume Crenshaw.

Scriitoarea păstrează o linie foarte subțire între realitate și imaginația copilului. Jackson se întreabă (și noi odată cu el) dacă motanul căruia îi place să facă baie cu clăbuci în cada din casă este aievea. Ai spune că nu, dar atunci de ce latră câinele la el?...

Sursa foto: pinterest.com

Prietenul imaginar nu este neapărat dorit. Jackson îl întâlnise când era mai mic și considera că, din moment ce a mai crescut, atunci prietenul imaginar nu mai are ce căuta. Însă Crenshaw reapare în peisaj, chiar și nedorit. Iar apariția lui este legată de două momente care din păcate se repetă: familia riscă să rămână fără casă.

„Mi-a trecut prin minte că întoarcerea lui Crenshaw - în noaptea băii pisiceşti cu clăbuci, cum ajunsesem să-i spun când mă gândeam la ea - putea fi un semn că aveam dreptate în legătură cu părinţii mei. Se apropia din nou mutarea, nebunia. Poate chiar urma să rămânem fără adăpost.

Mi-am spus că trebuia doar să înfrunt realitatea şi să mă descurc cum pot. N-ar fi fost prima oară când dădeam de greu.”

Crenshaw îl ajută pe Jackson să conștientizeze un lucru: faptul că părinții îi mint frumos pe el și surioara lui. Băiatul simte că ceva e în neregulă, observă că îi e foame din ce în ce mai des, îi vede pe mama și tata din ce în ce mai abătuți, iar lipsurile devin cu atât mai evidente cu cât lucrurile lor sunt scoase la un târg improvizat în fața casei.

Vocea lui Crenshaw îi spune: e timpul să vorbești cu ei, să le descoperi faptul că înțelegi ceea ce ei speră să nu înțelegi. Motanul a mai crescut, la fel ca și băiatul – acum este un copil mare, cu care se poate discuta și care dorește să știe adevărul. Pentru că lui Jackson îi plac lucrurile concrete, date pe față. Minciunile frumoase îl dor mai mult decât realitatea cruntă.

Jackson rememorează prima experiență când au rămas fără casă. Locuiau într-o mașină, ei patru și un câine mare. Tatăl iese în intersecție să cânte, sperând să primească bani. Un polițist vorbește cu părinții și le oferă o listă de adrese și date de contact ale unor centre de adăpost, deși tatăl îi spune că sunt alți oameni care într-adevăr au nevoie de ajutor... Polițistul îl cheamă pe Jackson și îi înmânează niște bancnote, cu specificația: „Să îi dai tatălui tău după ce plec eu.” De ce?, se întreabă copilul. Polițistul a văzut în ochii părinților rușinea condiției în care se aflau...

Sursa foto: pinterest.com

Deși cartea este o ficțiune, autoarea s-a inspirat din poveștile de viață ale copiilor fără adăpost de la Școala Monarch din San Diego, California. Când citești cartea, descoperi anumite episoade care îți par înfiorător de reale. Felul în care copiii se jucau cu puțina mâncare rămasă, în așa fel încât să le pară că trece mai repede timpul și că uită de foame. Senzația de anxietate pe care o lăsa camera golită de lucruri, vândute la târg. Discuțiile contradictorii dintre părinți, care aveau impresia că nu sunt auziți de copii…

Cartea este însă una specială, prin tonalitatea folosită. Uneori jovială, alteori sfâșietor de tristă. Totul este relatat prin perspectiva unui băiețel maturizat mult prea devreme, care se miră la rândul lui de faptul că surioara înțelege lucruri pe care nu și-ar fi dorit să le înțeleagă, cel puțin nu încă…

  • Plusuri

    O tonalitate aparte, care combină duritatea realității cu ingenuitatea gândirii unui copil.

  • Recomandari

    Celor care se recunosc în sufletul maturizat înainte de vreme al unui copil, dar și celor care își păstrează un optimism inocent, indiferent de greutățile vieții care îi pune la încercare.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro