bookblog.ro

Acul care țese iubirea

Scris de • 2 October 2020 • in categoria ,

Titlu: Acul din sange
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 640
ISBN: 978-606-43-0586-2

Acul din sânge” este romanul de debut al autoarei Sarah Bower, o ficțiune istorică din care nu ai mai vrea să ieși. Încă din primele pagini te prinde în mrejele unor vremuri pline de aventuri, mister, dragoste, dar și război, lupte, ură, și răzbunare. Cartea începe prin a prezenta bătălia din 1066 de la Hastings, ocazie cu care William Cuceritorul îl ucide pe regele Harold.

Toți oamenii fostului rege sunt înlăturați din poziții și împrăștiați prin Anglia, iar noul fratele vitreg al lui William dorește să creeze ceva în numele acestei victorii răsunătoare și alege să comande brodarea unei tapiserii care să prezinte vitejia din luptă a lui William.

În scenă apare astfel Gytha, o femeie văduvă care are nevoie de bani după ce și-a pierdut cei patru copii. Își vinde trupul pentru a face asta, dar este cunoscută pentru talentul la brodat, de aceea va fi chemată să creeze tapiseria pentru Odo de Bayeux.

Cu inteligență, hotărâre și curaj, Gytha îi atrage atenția lui Odo care în timp începe să aibă sentimente pentru ea. Deși venise la palat să brodeze, să fie plătită și să îl omoare pe Odo, nici Gytha nu bănuiește că se va îndrăgosti de cel pe care îl ura. Ritmul alert, franchețea, dialogurile spumoase, ironia mi-au suscitat interesul până la ultimele pagini.

„Știe din experiență că iubirea e o marfă destul de rară pe acest pământ, nu-i vede vinovați pe cei care profită de ea acolo unde o pot găsi.”

Tapiseria pe care Gytha a brodat-o în roman există în realitate și numără nu mai puțin de 70 metri de imagini brodate în culori vii. Deși timpul nu este iertător cu tapiseriile în general, pe aceasta a lăsat-o să dăinuine în mod miraculos. A fost redescoperită în 1729 și acum poate fi văzută în „Musee de la Tapisserie de Bayeux” în Normandia, Franța.

Această carte împletește în mod ideal ficțiunea istorică, cu frumusețea romanelor de dragoste. Toate detaliile puse la dispoziție cititorului nu fac decât să adâncească mintea acestuia în acțiune, în acel ținut, într-o lume pe care de altfel o mai putem vedea reînviată doar în filme.

Citind-o pătrunzi într-o altă lume și deși nu am mai citit ficțiune istorică până acum, cred că o să devin un fan al genului pentru că uneori o ieșire din cotidian este tot ce aveam nevoie. Prea multe lucruri ne împovărează mintea și sufletul făcându-le grele, iar lecturile care ne pot face să uităm de ele pentru câteva ore sunt mai mult decât binevenite.

  • Plusuri

    Detaliile istorice, verosimilitatea, erotismul, melancolia.

  • Recomandari

    A se citi cu o cană de ciocolată caldă în mână și o farfurie cu struguri tomnatici alături.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Dobrișan Maria Ancuța - bookbizz spune:

    O carte pe care o am în wishlist de multă vreme, dar niciodată nu i-a venit timpul. Felicitări pentru recenzie.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro