bookblog.ro

Aisbergul nostru se topeşte

Scris de • 30 November 2008 • in categoria

0Autor: John Kotter&Holger Rathgeber
Rating: Aisbergul nostru se topeşte - John Kotter rating - recenzii carti
Editura: Publica

[recenzia include video]
(ediţia în limba engleză)

 Aisbergul nostru se topeşte - John Kotter - recenzie carti

O idee bună

Omul învaţă cel mai bine în joacă, cred că cei mai mulţi suntem de acord cu asta. Şi când spun "joacă" nu mă refer neapărat la cubuleţele şi cărţile de colorat ale copiilor ci la ceva care face plăcere. John Kotter şi Holger Rathgeber au urmat acest principiu şi au hotărât să folosească un instrument care are puţine şanse să dea greş: fabula.

În "Cuvânt de întâmpinare" cei doi spun că unul din avantajele fabulei este acela că se ţine minte mai uşor. Şi cel puţin în ceea ce mă priveşte au mare dreptate: deseori mă auto-ironizez citând-o, atunci când nu pot obţine ceva, pe faimoasa vulpe a lui La Fontaine: "Şi-aşa erau acri". Cum aş fi putut deci să nu îi îndrăgesc pe pinguini?

Care pinguini?

Fred, Alice, Buddy, Louis şi Profesorul, împreună cu colonia lor de pinguini imperiali. Oameni împachetaţi într-un ambalaj drăgălaş care se confruntă cu una din cele mai mari temeri ale lor: teama de schimbare. Tradusă aici printr-un aisberg care se topeşte şi care nu mai poate servi drept casă pe timpul iernii care se apropie cu repeziciune.

Primul care observă că se întâmplă ceva este un pinguin fără vreo funcţie importantă dar care umblă mereu cu servieta plină de observaţii la el: Fred. El reuşeşte să o convingă că au o problemă pe Alice, membră a Consiliului de conducere, cu ajutorul căreia îl convinge pe Louis, căpetenia pinguinilor, iar lor li se adauga Buddy şi Profesorul. Cinci pinguini aleşi pe sprânceană pentru a se completa ca membri ai echipei care va rezolva problema aisbergului.

Învăţ în timp ce mă joc

Echipa are de trecut toate obstacolele care apar atunci când intervine nevoia de schimbare într-o organizaţie: persoane (bine, pinguini) care nu înţeleg că trebuie schimbat ceva, sceptici, tradiţie, teamă, panică. Obstacole pe care le trec cu succes. Pentru că, până la urmă, acesta este şi scopul fabulei: să înveţe.

Cei Opt Paşi necesari pentru a asigura schimbarea organizaţiei au fost descrişi de Kotter şi în Leading Change însă Aisbergul nostru se topeşte îi ilustrează pe înţelesul oricui. Mai mult decât atât, cei doi autori au fost prevăzători: închipuindu-şi că lumea va fi absorbită de povestea pinguinilor au reluat explicaţiile la sfârşit pentru a se asigura că au fost bine înţeleşi. Chiar şi aşa, eu am citit "cartea" de două ori :D .

I-am găsit pe Kotter şi pe (posibil) Fred şi într-un filmuleţ despre Our Iceberg Is Melting:

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. andres spune:

  Mi-a placut cartea, desi la prima vedere pare carte de pentru copii. E genul ala de carte care iti da de gandit, care la fiecare citire descoperi ceva nou. Kotter a reusit sa sublinieze intr-un mod atat de simplu niste lucruri atat de esentiale intr-o companie… ca orice angajat poate citi si intelege fara probleme – de la portar pana la TopM! Sa ma contrazica cineva!

  raspunde

 2. Ligia spune:

  Am citit aceasta carte de curand.Seful meu care este o persoana pe care o respect foarte mult a comandat cartea pe internet si de indata ce a ajuns la noi la birou am pus mana pe ea si am inceput sa o citesc.Intr-adevar la prima privire pare o carte de copii dar pe masura ce citesti cartea descoperi lucuri interesante si de actualitate mai ales in aceasta perioada de criza in care firmele trebuie sa se adapteze la aceasta schimbare care are loc in economie si de care ne lovim cu totii. Dupa citirea acestei carti seful meu a mai comandat inca 10 exemplare si pentru alti colegi ..deci e foarte buna si vi-o recomand cu drag.

  raspunde

 3. Erik spune:

  Thanks. Yes I have often advised prcjeot managers to look for cross diagonal representation and to involve cross diagonal reps in working groups supporting the change to encourage engagement and ownership of the change. In terms of the leading coalition you do need to make sure that the other criteria are met as well and to make sure the group will have credibility. But it can be a great learning opportunity for young managers to be part of such a group.

  raspunde

 4. Mihai spune:

  Urmeaza sa citesc si eu carte si din cate am inteles e ok.
  Revin dupa ce o citesc

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro