bookblog.ro

Aiurea, dar organizat

Scris de • 4 July 2013 • in categoria

Titlu: Impresii de aiurea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 188
ISBN: 978-606-8360-38-6
Cumpara cartea

Convorbiri pline de subînțelesuri, idei profunde și frânturi de ideologii cu un designer eclectic și pasional.

Întrucât noi nu existăm individual, ci suntem verigi ale unui continuum, avem ca datorie fundamentală să devenim mai buni cu fiecare generație și să transmitem ceea ce am moștenit, îmbunătățit prin propria experiență. (...) Nimeni nu e obligat să fie un mare „transmițător”, la modul magistral, dar fiecare trebuie să o facă cu mjloacelel lui. Căci cel care nu transmite face să sară un ochi din lanțul transmiterii, antrenând pagube exponențiale. Phillipe Starck răspunde propriului îndemn și transmite, atât prin creațiile sale, cât și prin această scriere în dialog, numeroase idei menite a ridica semne de întrebare, a stârni lupte interioare și gânduri fundamentale despre viață, viitor și evoluția umanității. De la religie la știință, de la capitalism la noua burghezie, de la Philip K. Dick la magmă, Phillipe Starck își populează universul cu trăiri și concepte pe care le dă mai departe, indirect, vorbind despre ele, disecându-le și afirmându-și credințele fără vreo formă de cenzură.

Designer-ul de produs, considerat de Gilles Vanderpooten exuberant și înțelept, visător, însă teribil de lucid, hazliu și cerebral, cultivând contrariile , își creează un portret de artist eclectic în timp ce denunță existența materiei, critică aspru religia, capitalismul, vănzările și artiștii comerciali și se autoironizează în permanență din dorința de a fi mereu exhaustiv. Volumul este scris într-un mod simplu, aproape minimalist, însă prezintă o concentrare de viziuni și ideologii asupra existenței, trăgând un semnal de alarmă asupra erodării valorilor și a moralei contemporane. Nu lipsesc, bineînțeles, nici umorul și nici informațiile autobiografice, presărate printre rânduri, fiind, în fond, o carte despre sine, care se adresează, însă, într-un mod straniu, tuturor. Phillipe Starck reușește să își transforme sinele într-un „transmițător”.

De asemenea, volumul Impresii de aiurea este exemplul ideal al unui haos organizat, în care concepte contrare coexistă și par să se completeze foarte bine. Fiecare capitol reprezintă o convorbire în interiorul căruia concepte aparent fără legătură creează o lume abstractă cât se poate de coerentă (de exemplu Suprarealism – Masochism – Ideal – Ordine sau Estetică – Subversiune – Animal/Vegetal – Magmă - Transmitere). De altfel, eu am citit acest volum pe „repede-înainte”, minunându-mă de corelațiile ingenioase și atmosfera jucăușă (deși unele dimensiuni ideologice vizează aspecte tragice ale contemporaneității) și așteptând cu nerăbdare să dau pagina pentru a descoperi un nou concept numai bun de disecat.

Dacă v-am făcut curioși, vă las și cu această prezentare din cadrul TEDTalks în care Starck vorbește despre design și destin, în aceeași manieră „halucinantă”.

  • Plusuri

    Multitudinea ideilor și perspectivelor asupra vieții și creației deopotrivă

  • Recomandari

    Celor pasionați de filosofie sau celor care vor să fie puși pe gânduri

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro