bookblog.ro

Am scăpat de griji

Scris de • 7 May 2008 • in categoria

0Autor: Anna Maxted
Rating: Anna Maxted - Am scăpat de griji rating - recenzii carti
Editura: Humanitas Fiction

Anna Maxted - Am scăpat de griji - recenzie carti

Bridget Jones Mania

Impactul lui Bridget Jones asupra literaturii contemporane nu a rămas fără urme evidente şi orice roman de gen păstrează şi azi câteva ingrediente neschimbate: o femeie singură (în Londra), avidă de iubire - obsedată de reperarea urgentă a unui exemplar masculin satisfăcător, cu câteva kilograme în plus, zăpăcită (femeia care se împiedică de fiecare prag), o femeie care nu este străină de o beţie (accidentală) şi neaparat cu apariţia salvatoare a unui Făt-Frumos în peisaj.

Succesul acestei reţete, aşa cum a fost ea creată de Helen Fielding, a dus la o invazie de romane aproape identice ca temă şi structură. Intoxicarea şi respingerea sunt de aşteptat.

Romanul de faţă, mândru reprezentant al chick-lit, nu se dezminte şi păstrează aceleaşi caracteristici: Helen Bradshaw (îţi vine greu să nu te gândeşti la Carrie!), o tânără de 26 de ani din Londra, nemulţumită de toate aspectele existenţei ei - de prietenul ei, de locul ei de muncă la o revistă de femei, de pisica ei îndărătnică sau de Toyota ei antică şi scorojită.

De ce este Anna Maxted diferită?

Pentru că tocmai atunci când cititorul este pe punctul de a eticheta cartea, vine surpriza care îi schimbă cursul: tatăl lui Helen moare de un atac de cord.

Din acest moment, micile detalii superficiale dramatizate de eroină dispar pentru a face loc unei probleme reale şi dureroase. Helen nu mai este un personaj plat şi frivol, ci devine o reprezentare emoţionantă a unei persoane reale.

Viaţa lui Helen devine dupa moartea tatălui o succesiune de evenimente nefericite: se desparte de iubit, are o aventură cu insipidul Marcus, proprietarul locuinţei unde trăieşte, care mai apoi o dă afară din casă, prietenele ei se îndepărtează de ea, preocupate de viaţa lor personală, se îmbată crunt în faţa bărbatului pe care îl doreşte, trebuie să-şi îngrijească mama care suferă de o depresie isterică şi trebuie să se împace cu moartea tatălui.

Haz de necaz

Cu siguranţă că tema morţii unui părinte, depresia celuilalt şi propria încercare de a te împăca cu pierderea nu reprezintă subiectele cele mai des întâlnite într-un roman "uşor", într-un roman apreciat pentru umorul său. Şi atunci unde este cheia?

Probabil este în încercarea lui Maxted de a nu trata aceste subiecte cu dramatism, ci cu optimism şi nenumărate încurajări voalate.
Însă vă avertizez: nu aşteptaţi de la acest roman enunţuri filozofice care să vă dea de cugetat ore întregi! Lipsa lor îi dau însa cărţii forţă şi o coloratură aparte, pentru că eroina devine foarte reală şi credibilă.

O lectură uşoară şi amuzantă

Cam la asta să vă aşteptaţi. Veţi pătrunde în viaţa lui Helen, veţi simţi penibilul gafelor ei, veţi răbufni la ghinionele ei şi veţi zâmbi drăgăstos la fiecare scenă care construieşte relaţia ei cu superbul veterinar Tom. Este o carte optimistă, nu într-un sens tradiţional, ci prin faptul că oferă dovada că viaţa ne oferă şi rele şi bune, că fiecare durere ne întăreşte şi ne educă şi că fericirea aşteaptă doar curajul nostru de a o chema.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ovidiu Miron spune:

    Fericirea ne apartine, de fapt. Trebuie doar sa constientizam acest lucru :) . Felicitari pentru recenzie, Ana! :)

    raspunde

  2. vorbaretu' spune:

    si mie mi-a placut cronica! :)

    raspunde

  3. Ela spune:

    Draguta recenzie dar tot nu-s convinsa sa citesc acest gen de roman. Imi prea aminteste de “Sex and The City”

    raspunde

  4. Ana-Maria spune:

    @Ela – sa stii ca si eu sufar de aceasi chestie, tocmai de aceea am vorbit de “mania” produsa in jurul acestui tip de literatura.
    Totusi cartea asta nu are nimic “fabulous” in ea si personajul principal nu dezvolta nicio obsesie legata de moda sau pantofi :D

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro