bookblog.ro

Biblia de lut

Scris de • 23 July 2008 • in categoria

0Autor: Julia Navarro
Rating: 3 stele - Julia Navarro - Biblia de lut rating - recenzii carti
Editura: Rao

Julia Navarro - Biblia de lut - recenzie cartiBiblia de lut este o carte atât de lungă, încât ar fi multe de spus despre ea. Voi începe prin a mă lega de titlu, care, prin trimiterea la un subiect de natură religioasă, induce puţin în eroare. Romanul nu prea are nimic de-a face cu religia. Atâta doar că unul din personaje găseşte în timpul unei expediţii arheologice nişte tăbliţe de lut pe care un scrib anunţă că Patriarhul Avraam îi va povesti Facerea Lumii de către Dumnezeu. Aceasta ar însemna că a existat o Biblie cu mult înaintea celei pe care o cunoaştem noi, iar personajul îşi petrece cam tot restul vieţii finanţând săpături care să o găsească.

De fapt, romanul porneşte de la o crimă anunţată. Un bărbat se spovedeşte la Vatican, spunând că va omorî o persoană. Nu aflaţi de la început, dar vă spun eu că persoana în cauză, Alfred Tannenberg, este chiar cel cu tăbliţele. Iar Carlo, cel care se spovedeşte, face parte dintr-un grup de patru prieteni (trei bărbaţi şi o femeie) ajunşi deja la vârsta a treia, care au jurat cu mult timp în urmă (cam cât o viaţă) că îl vor ucide, pe el şi pe familia sa.

Şi ajungem astfel la tema "profundă" a romanului: ororile războiului. Războiul din prim-plan este cel din Irak, unde, mai ales la Bagdad şi în cercul favoriţilor lui Saddam Hussein, numele lui Alfred Tannenberg îngheaţă sângele în vine oricui îl pronunţă. Aflăm pe parcurs că este putred de bogat, că are un trecut ce se cerea ascuns, că are afaceri murdare bazate pe antichităţi, că nu se dă în lături de la a omorî pe cineva, având o experienţă bogată în domeniu, că nu suportă să nu fie ascultat sau să fie contrazis, dar şi că îşi adoră nepoata, pe Clara. Fiind pe moarte, este dispus să facă imposibilul pentru ca aceasta să descopere faimoasele tăbliţe, lucru care i-ar face un nume în lumea arheologiei şi care ar feri-o de trecutul numelui Tannenberg.

Cum mare parte din acţiune se petrece în Irak, Julia Navarro foloseşte orice ocazie pentru a îşi exprima opinia în ceea ce priveşte războaiele şi în principal pe cel din Irak, şi asta este ceea ce îi "reproşez" ei, ca autoare: faptul că foloseşte prea mult aceste ocazii, că o văd prea mult pe ea printre rânduri, că nu păstrează măcar puţină obiectivitate specifică naraţiunii la persoana a treia.

Pe de altă parte, opiniile ei (nicidecum o noutate) sunt interesante şi probabil că aceia care ar putea lua atitudine au nevoie să li se strige de mai multe ori adevărul: conflagraţiile militare au pornit întotdeauna de la interesele personale ale unor oameni/companii puternice, cărora nici nu le-a păsat de distrugerile iminente şi, mai grav, de vieţile omeneşti pierdute şi de suferinţa pe care o vor provoca. În ceea ce îl priveşte pe Bush, el vrea petrol, iar poporul irakian care suferă de pe urma embargoului impus înainte de a invada Irakul este cantitate neglijabilă.

În al doilea plan este Al Doilea Război Mondial. Deşi este povestit clar ce s-a întâmplat abia în ultimele capitole, "Tannenberg"+ imaginea de monstru + câteva cuvinte despre trecutul/naţionalitatea celor patru prieteni, mi-au dat de înţeles destul de devreme care este motivul cutremurător pentru care nu se vor opri până când Alfred şi Clara nu vor fi morţi.

Ca elemente de suspans mai sunt: 3 prieteni vechi ai lui Alfred (foarte asemănători) care nu sunt de acord ca acesta să îi dea Biblia de lut Clarei, un asasin plătit, unul plătit să omoare doar dacă nu poate recupera tăbliţele cu vorba bună, o afacere de milioane care trebuie să pornească în momentul în care Bush începe să bombardeze Irakul, un preot care încearcă să o protejeze pe Clara şi o expediţie arheologică pusă cu greu pe picioare, în care cu toţii muncesc din răsputeri să degajeze de sub nisip până să înceapă războiul, un templu unde s-ar putea afla Biblia de lut. "Bonus" este o descriere cutremurătoare a unei întâmplări din Al Doilea Război Mondial, care mi-a făcut pielea de găină.

Am lăsat totuşi 3 stele (în loc de 4) din mai multe motive. Două le-am enunţat mai sus: lungimea şi prezenţa prea evidentă a autoarei printre rânduri. Celălalt este complexitatea cărţii. Sunt prea multe personaje, fiecare cu istoria sa personală. Sunt chiar mai multe decât v-am povestit eu aici şi la un moment dat m-am încurcat în nume. Dacă ar fi scos câteva din ele şi dacă s-ar fi limitat doar la a le menţiona pe unele, cartea ar fi ieşit mai scurtă şi cred că efectul ei ar fi fost mai puternic. Dacă mai era nevoie să fie mai puternic.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. julya spune:

  Cu personajele ai mare dreptate….de cateva ori a trebuit sa intorc cateva pagini (destul de multe :)) pentru a vedea cine e cel despre care vorbeste si mai ales din care grup de 4 face parte. In rest… cartea mi-a placut, desi s fost cam luuunnngaaa si mi-a luat foarte mult timp sa o citesc. Ultimele capitole au devenit mai alerte si mi-au retrezit interesul pentru actiune…ca altfel exista posibilitatea de a o lasa necitita…
  Lasand la o parte cateva mici inconveniente, ideea care constituie baza romanului precum si aventurile personajelor este super.
  In curand “Sangele nevinovatilor”, nu? :)

  raspunde

 2. Raluca spune:

  Julya, chiar asteptam sa vad cum ti s-a parut tie :) Se pare ca si de data asta ne-am cam potrivit la pareri :) . “Sangele nevinovatilor” nu este programat, dar daca cumva imi pica in mana… cine stie :D

  raspunde

 3. julya spune:

  Am inceput “Sangele nevinovatilor” si e misto subiectul, insa actiunea este la fel de “imprastiata” ca si in “Biblia de Lut”….sau pe-aproape. Oricum, titlul initial al cartii “Razbunarea sangelui nevinovatilor” ar fi fost mai potrivit. Daca ai aceleasi gusturi ca mine :) o poti citi, pare interesanta, eu am citit cam un sfert din ea :)

  raspunde

 4. Raluca Alexe spune:

  As vrea sa o citesc la un moment dat, insa acum fac o mica pauza de la romane ale Juliei Navarro. Mi-a fost un pic cam greu sa termin “Biblia de lut”, asa ca “Sangele nevinovatilor” mai are de asteptat. Insa e in plan :) . Multumesc pentru informatii.

  raspunde

 5. dark spune:

  Fascinanta povestea mai ales ca eu am terminat de citi cartea acum cateva zile si ulterior am citit in ziare despre returnarea valorilor arhelogice ce disparusera din Irak in timpul razboiului. Prea multe personaje si imposibilitatea de ale incadra in cele 2 grupuri .Pai inseamna ca nici harap-alb nu la-ti inteles .Ma intreb si asa am accesat blogul tau ce a determinat-o pe Julia N. sa scrie cartea asta si de unde inspiratia .Mai caut dar dc ai gasit tu inaintea mea anunta-ma te rog .

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro