bookblog.ro

Biblioteca invizibilă – cititori undercover

Scris de • 30 December 2019 • in categoria ,

Titlu: Biblioteca invizibilă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 308
ISBN: 978-606-43-0468-1
Cumpara cartea

„Cuvintele erau peste tot. Le vedea la standurile de ziare, înotând printre nuanțele de alb ca să se târască pe hârtie. Le vedea pe spatele romanului pe care-l avea vârât în buzunar bărbatul din fața ei, pe anunțurile publicitare tipărite grosolan care fluturau de la fiecare tarabă și pe chitanțele pe care le verifica femeia din stânga ei. Se tipăreau singure pe tot ce era lizibil, într-un cer care se rotea în jurul ei. FEREȘTE-TE DE ALBERICH!”

În colecția Armada, îngrijită de editura Nemira, a apărut anul acesta și la noi, în traducere, primul roman din seria fantasy Biblioteca invizibilă, o invitație amețitoare într-o lume eclectică, unde Sherlock Holmes e într-o simbioză neașteptată cu profilul de bibliotecar înconjurat de praf și de tomuri grele. Rezultatul: un personaj principal cuceritor, Irene, uneori cu nasul pe sus, alteori plină de compasiune, cu o intuiție infailibilă, spontană și cu un simț acut al datoriei, agent secret pentru Biblioteca invizibilă, un centru academic dintre lumi, specializat în recuperarea de cărți rare.

Autoarea, Genevieve Cogman, cu un master în Statistică aplicată în medicină, și-a urmat până la urmă pasiunea pentru literatură și a debutat în 2015 cu acest prim volum din ceea ce avea să devină o întreagă serie (volumul 2, The Masked City, este în pregătire la Armada). Povestea bibliotecii invizibile este una plină de suspans, cu obstacole la tot pasul, cu un dragon (acolo unde nu te aștepți), creaturi malefice, elicoptere, cioburi de sticlă, maniere de gentleman și bibliotecari jupuiți și puși la păstrare în formol. Pare o lectură ideală, de savurat la gura sobei, în pragul Crăciunului... sau nu, dar în orice caz, este o declarație de dragoste neobișnuită făcută cărților.

 

Vânătoarea de povești

 

Universul ficțional al lui Genevieve Cogman seamănă izbitor cu lumea noastră cea de toate zilele, și aici există o Londră, o Americă, un Berlin cochet, doar că toate orașele, țările și continentele există în variante multiple. Altfel spus, acest univers este o însumare a unor lumi alternative paralele, care, din când în când, din cauza unor interese contrare, intră în conflict, riscând să fie contaminate de haos, elementul disoluției și al autodistrugerii.

Biblioteca invizibilă este o instituție a-geografică și a-politică, ea nu aparține niciunei lumi specifice, este o instituție cu oameni foarte bine antrenați, instituție al cărei scop este să creeze căi de acces între toate aceste lumi. În spiritul gândirii unui bibliofil, cărțile rare sunt un asemenea portal și de aceea, Biblioteca își trimite agenții pentru a le extrage din aceste lumi și pentru a le depozita pe propriile rafturi, adunând în timp mii de astfel de chei livrești. Biblioteca devine în acest fel un centru al universului, de unde poți să ajungi oriunde. Toți bibliotecarii sunt nemuritori atâta timp cât lucrează în perimetrul bibliotecii, dar odată plecați în misiune în lumile alternative, se supun regulilor timpului.

Irene este angajata Bibliotecii, o tânără ambițioasă, aflată undeva pe la mijlocul ierarhiei, așadar nu știe nici prea multe, nici prea puține, dar e frământată de ambiția de a reuși și de a continua munca părinților ei, la rândul lor bibliotecari agili. Irene este într-o competiție acerbă cu Bradamant, o rivală cochetă și crudă, și de data aceasta, Irene este trimisă în Londra alături de Kai, un ucenic sexy cu o identitate obscură, să fure (hai să spunem să împrumute) un volum de basme ale fraților Grimm. Volumul este autentic dacă și numai dacă ar conține la final povestea 87, un mesaj codat despre destinul întunecat al celui mai mare dușman al Bibliotecii, Alberich. Alberich e un soi de Lucifer, un fost bibliotecar dedicat ulterior forțelor Haosului, o variantă mai slabă a lordului Voldemort din universul Harry Potter. Irene are de trecut peste multe obstacole, colaborează cu un detectiv local, se luptă cu aligatori robotici, dar cel mai important...se luptă cu propriile emoții, cu atașamentul față de colaboratorii ei, cu fiorii unui interes romantic de abia schițat, cu dorința de a-și păstra rațiunea în mijlocul fricii și cu toate umbrele trecutului ei, neînțeles încă pe deplin de Irene. Acest roman aleargă în multe direcții și încercând să construiască într-un ritm alert o lume copleșitoare, riscă să provoace reacții contradictorii: poate să devină palpitant, apoi subit plictisitor sau previzibil.

 

Cărțile care nasc războaie

 

Aceasta nu e o carte pe care să o dăruiți exasperați unui adolescent apatic, sperând că această poveste are să-l convertească pentru totdeauna într-un cititor înflăcărat. Nimeni nu citește de fapt în această poveste, cărțile sunt privite ca niște obiecte prețioase, uși, căi de acces, amulete. Cărțile sunt vânate, sustrase, furate, pândite, prilej de război și de alianțe. Genevieve Cogman nu cade în capcana unei pledoarii sentimentale despre importanța cititului, ea merge în direcția contrară și transformă cărțile în premii, în recompense, în elemente cuantificabile, cam ca într-un joc video. Această superficialitate este cred una asumată, în spiritul psihologiei inverse: odată ce ai capturat trofeul unei lumi alternative, după o călătorie nebunească, parcă răsare în mintea ta și gândul fugitiv de a deschide cartea și de abia de acolo, începe povestea...

 • Plusuri

  Un mixaj inedit între povestirile cu detectivi și genul fantasy.

 • Minusuri

  Pe alocuri, o narațiune previzibilă, cu dialoguri nu întotdeauna inspirate.

 • Recomandari

  Pentru bibliofili; pentru adulții cu suflet de copil; pentru bibliotecari; pentru londonezi; pentru fanii genului fantasy; pentru cititorii care au permis la bibliotecă; pentru toți cei care iubesc dragonii.

Categorie: , | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  O carte care mi se potrivește ca o mănușă! Mulțumesc pentru recomandare!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro