bookblog.ro

Binnenleben, religie şi pragmatism

Scris de • 26 March 2012 • in categoria

Titlu: Voinţa de a crede şi alte eseuri filosofice
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 236
ISBN: 973-111-221-3

În Voinţa de a crede şi alte eseuri filosofice, William James ne invită să reflectăm la credinţă şi religie, viaţă şi moarte, raţiune şi emoţie, conştiinţă şi eu, tumulturi ale gȃndirii ce vibrează în fiecare dintre noi.

Limbajul filosofiei si al psihologiei se dovedește uneori axiomatic, de lemn, cu un înţeles ce se pierde pentru cititorul neavizat în structurile acestui stil. De ce să mai citim şi filosofie? Pentru ce au scris aceşti oameni astfel de cărţi, înţelese doar de ei înşişi, şi care par atȃt de desprinse de realitate? Ei bine, dacă numele lui William James nu-ţi spune nimic la o primă vedere, ar trebui să ne gȃndim la autori precum Joyce, Woolf, Faulkner sau Dorothy Richardson, la baza scrierilor cărora putem găsi fluxul memoriei inconştiente – stream of consciousness, termen introdus de William James în Principiile psihologiei, şi care, explorat treptat în beletristică, a adus un plus de noutate în stilistica literară.

În eseul care dă numele cărţii, filosoful american ne vorbeşte despre pasiunea şi nevoia de a crede, despre incertitudinea credinţei şi binecunoscutul pariu al lui Pascal. Cu toţii avem o credinţă – alegem să credem într-o religie sau să o negăm cu vehemenţă –, dar ce s-ar întȃmpla dacă am putea trece peste îndoiala noastră? La urma urmei, marile descoperiri ştiinţifice n-au fost oare făcute de cei care n-au auzit îndoiala întregii lumi, fără a avea iniţial vreo dovadă concretă a teoriilor lor? ,,Dacă religia nu este adevărată, evităm eroarea, dar dacă este adevărată pierdem binele, tot atȃt de sigur ca şi cum am fi ales să nu credem.” (p.58)

William James mizează pe existenţa unei divinităţi pragmatice – cuvȃnt cheie pentru întreaga sa activitate - şi în celelalte eseuri ale sale, în special în Merită viaţa trăită? şi Nemurirea Omului. Epicentrul fiecărui articol este reprezentat de Dumnezeu, de existenţa sau inexistenţa lui, dar nu acel Dumnezeu clasic, crud, luat ad litteram din Biblie, şi respins din start de autor. Spre exemplu, atunci cȃnd vorbeşte despre melancolia generată de reflexie – weltschmerz – ni se explică în primul rȃnd impactul respectării practicilor impuse de Biserică în viaţa omului ce crede. ,,Pesimismul este în esenţă o boală religioasă” (p.75), iar primul pas pentru a te elibera din aceasta este răzvrătirea împotriva acestui Dumnezeu tradiţional.

În Sentimentul raţionalităţii şi Există conştiinţă?, W.James ne introduce în diferenţele, importanţa şi rolul filosofiei: fiecare raţiune este la urma urmei ghidată de un sentiment, de o credinţă, iar ceea ce este familiar, cunoscut omului, i se va părea şi raţional. În ceea ce priveşte conştiinţa, acest “flux interior impalpabil” (p.169), James accentuează faptul că nu putem vorbi de conştiinţă ca entitate, aşa cum a fost văzută pȃnă atunci, ci ca funcţie ce izvorăşte din trăirile şi experienţa noastră.

În fiecare lucrare, filosoful pune accent pe lumea noastră interioară, pe ceea ce ascundem în binnenleben, acel loc ascuns din noi, în care ,,locuim singuri cu vrutele şi nevrutele noastre”. Filosofia, adevărul, eşecul, Dumnezeu – totul stă în noi, în ceea ce vrem, şi în ceea ce viaţa reprezintă pentru noi:

,,Ce părere ai despre tine? Ce părere ai despre lume?... Acestea sunt întrebări cu care toţi trebuie să avem de-a face după cum socotim că este mai bine. Ele sunt enigme ale Sfinxului şi trebuie să avem de-a face cu ele într-un fel sau altul. … În toate activităţile importante din viaţă trebuie să facem un salt în întuneric. Dacă ne hotărȃm să lăsăm enigme nerezolvate, aceasta este o alegere; dacă şovăim în răspunsul nostru, şi aceasta este o alegere: dar indiferent ce alegere facem, o facem pe propriul risc.” (Fitz James Stephen, pp. 63-64)

  • Plusuri

    coerenţa, analiza şi exemplificarea ideilor;

  • Minusuri

    limbajul specific domeniului poate îngreuna uneori lectura;

  • Recomandari

    persoanelor interesate de filosofie, religie şi psihologie.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro