bookblog.ro

Budismul Tibetan

Scris de • 31 July 2013 • in categoria

Titlu: Calea budismului tibetan
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-588-510-3
Cumpara cartea

Probabil că mulţi dintre noi atunci când se uită la subtitlul acestei cărţi - ,,Sfârşitul suferinţei şi descoperirea fericirii”- se gândesc la o altă carte comercială, gata să ne ,,vândă” reţeta fericirii. Lucrurile nu stau chiar aşa aici. ,,Calea budismului tibetan” este o carte complexă, uşor greoaie pe alocuri pentru cei novici sau simpli pasionaţi de istoria religilor, care accentuează anumite lucruri la care fiecare dintre noi ar trebui să medităm.

Ce ne uneşte, de ce avem nevoie fiecare dintre noi, indiferent de rasă, culoare, sex, statut social? ,,[…] toate fiinţele umane caută în permanenţă să găsească fericirea, să depăşească problemele şi să evite suferinţa.” (16) Pentru aceste lucruri, religia ne-ar putea ajuta, dar unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat cel mai mult la Dalai Lama este respectul pentru fiecare fiinţă în parte, fiecare religie, fiecare decizie pe care noi o luăm, pentru individualitate. Complexitatea omului este cea care în primul rând dictează multitudinea de idei, culori şi filosofii: ,,o singură religie şi o singură filosofie nu sunt suficiente pentru a satisfice toate fiinţele umane.” (27) De asemenea, ,,Nici nu se pune problema ca întreaga omenire să devină budistă sau creştină. Budiştii vor rămâne mereu budişti, creştinii vor rămâne creştini, iar ateii vor rămâne atei. Indiferent că ne place sau nu, aceasta este realitatea, deci respectul faţă de opiniile celorlalţi este foarte important.” (25)

Modalitatea de a diminua suferinţa în lume, de a avea o atitudine empatică, altruismul, respectul pentru pace, toate acestea nu impun o religie universală. După autor, înmulţirea grijilor şi a temerilor a dus la un declin al sensibilităţii umane, iar acesta se traduce prin violenţa din zilele noastre. Furia este principala cauză a nefericirii, iar toate tehnicile şi învăţăturile budiste din această carte explică aceste elemente menţionate, accentuând ,,dezarmarea interioară”, amplificarea atitudinilor pozitive şi importanţa gândurilor noastre, a propriei mentalităţi.

,,Practica metodelor de a reduce furia şi a spori toleranţa este adaptabilă la fiecare sistem religios şi de ea pot beneficia chiar şi cei care nu au convingeri religioase, căci, atâta vreme cât eşti o fiinţă umană, vei avea întotdeauna nevoie de toleranţă şi curaj.” (21)

Cele Patru Adevăruri Nobile – adevăratele suferinţe, adevăratele cauze ale suferinţei, adevăratele încetări ale suferinţei şi adevăratele căi -, practicarea virtuţilor, a budismului tibetan, tantra, yoga, întrebările legate de intrinsecitatea fenomenelor şi al propriului ,,eu”, realizarea vacuităţii sau geneza condiţionată, toate aceste teme sunt tratate detaliat de către Dalai Lama, uşor dificile pentru cei care nu practică budismul, scrise în special pentru adepţii lui.

,,Calea budismului tibetan” poate fi o carte dificilă din cauza limbajului şi a diferitelor terminologii specifice, dar este în acelaşi timp o carte construită meticulos, care tratează atât frământările omenirii, cât şi practicarea acestei religii.

  • Plusuri

    Minuţiozitatea cu care este construită, accentul pe fiinţa umană şi nu pe religie în anumite pagini.

  • Recomandari

    Pasionaţilor de istoria religilor sau a budismului.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro