bookblog.ro

Călătorie la marginea realității

Scris de • 16 September 2014 • in categoria

Titlu: Casa de la marginea abisului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 160
ISBN: 973-606-8609-32-4
Cumpara cartea

Atunci când domnii Tonnison și Berregnon decid să facă o excursie în vestul Irlandei, într-un sătuc uitat de lume, nu și-au imaginat că ruinele descoperite undeva într-un ținut neprietenos aveau să le modifice certitudinile pentru totdeauna. Entuziasmați și curioși, cei doi găsesc un manuscris ciudat printre rămășițele unei foste case aflată pe marginea unei prăpăstii. Dar ce nu știau cei doi drumeți, e faptul că această carte neobișnuită avea să le schimbe perspectiva asupra lumii înconjurătoare.

Cumpără titlul în engleză

La prima vedere, acest manuscris prezintă povestea unui bătrân fără nume, fost proprietar al casei de la marginea abisului și al surorii acestuia Mary. Întâmplările prin care acest bătrân trece sunt bizare, înfricoșătoare și ascund secrete adânc îngropate.

Prezentul volum, publicat pentru prima oară la începutul anilor 1900, va influența mulți scriitori ai genului horror - supranatural, și va constitui temelia pe care aceștia vor clădi povești la fel de fanteziste și impozante.

Hodgson reușește să creeze în doar 156 de pagini, o proză fantastică menită să îți stârnească interesul și să te poarte pe culmile irealului. Prin relatarea întâmplărilor din punctul de vedere al proprietarului, scrierea capătă mai multă credibilitate și facilitează indentificarea cititorului cu neliniștea și trăirile personajului. Brusc, cititorul se va simți în mijlocului unei avalanșe de evenimente misterioase, inexplicabile și creaturi stranii.

Trecerea din planul real în cel ireal, se face prin intermediul viselor bătrânului. Este de remarcat faptul că Hodgson a reușit să creeze o lume nouă, cosmică, descrisă până la cele mai mici detalii, în care limitele de timp și spațiu dispar. Aceste episoade în care sunt prezentate sfârșitul sistemului solar, soarele întunecat, sunt încărcate de semnificații ascunse care nu fac altceva decât să întrețină tensiunea.

Nu căutați însă o progresie logică. Este prezentată o colecție de evenimente supranaturale, imposibile, care aparent fără sens, se întrepătrund și formează un tot unitar. Poate părea puțin dificil dar, pentru a ne putea bucura într-adevăr de acest volum, trebuie să ne cufundăm în narațiune și să încercăm să vizualizăm cele descrise. Rezultatul va fi satisfăcător. După cum era de așteptat, ni se pune pe tavă un final ambiguu, din care trebuie să tragem singuri concluziile și să alegem varianta cea mai potrivită.

  • Plusuri

    Descrierile fantastice, viziunile imposibile, elementele supranaturale, toate adunate, produc o senzație deosebită în momentul lecturării.

  • Minusuri

    Datorită trecerii dese din planul real în cel ireal și invers, urmărirea firului epic poate fi puțin îngreunată și poate induce cititorul în eroare.

  • Recomandari

    Chiar dacă această carte este recomandată ciclului gimnazial, structura sa nu este facilă, fiind astfel recomandată și cititorilor adulți. Fiecare va găsi ceva care să îl fascineze, fie că este vorba despre povestea în sine, creaturile plăsmuite sau călătoria în spațiul cosmic.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ador proza fantastică, așa că voi căuta această carte, chiar dacă am trecut demult de ciclul gimnazial, și ca vârstă și ca nivel al studiilor ! :)
    Mulțumesc pentru recenzie !

    raspunde

    • Matfei Roxana spune:

      Vă mulţumesc şi eu. Recomand cartea fără probleme şi publicului adult. Este structurată în aşa fel încât să stârnească interesului şi să menţină tensiunea până la sfârşit. Eu cel puţin, încă mă gândesc cu groază la creaturile-porci!

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro