bookblog.ro

Călătoriile inimii îndrăgostite

Scris de • 20 May 2019 • in categoria

Titlu: Inima Îndrăgostită. O istorie neconvențională a iubirii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 326
ISBN: 978-606-43-0438-4
Cumpara cartea

Dacă ne gândim la iubire, este imposibil să nu asociem acest sentiment cu imaginea inimii. Asocierea este atât de evidentă și consolidată în mentalul colectiv încât nici nu ne mai gândim la ea, iar celebrul emoticon folosit în toate platformele de social media – inima roșie – a devenit cel mai utilizat simbol pentru lucrurile care ne plac.

Marilyn Yalom, soția faimosului scriitor și psihiatru Irvin D. Yalom (nu m-am putut abține să fac această precizare..) ne suprinde cu o istorie bine documentată și interesantă a acestei asocieri, analizând pertinent o gamă largă de domenii (muzică, poezie, literatură, artă, fotografie etc.) și urmărind modul în care inima a evoluat ca simbol absolut al iubirii.

Pornind din Egiptul antic și ajungând până în era Facebook, autoarea ne însoțește într-o călătorie fascinantă, care reface traseul unui simbol și ne oferă multe povești interesante. De fapt, este un traseu al evoluției umane, al mentalităților și timpurilor, și al modului în care istoria conturează sentimente și percepții.

Numele unor capitole ale cărții sunt suficiente pentru a atrage atenția cititorului și a deschide apetitul pentru lectură: Inima îndrăgostită în Antichitate, Cântări arabe din toată inima, Cântece franceze și germane despre inimă, Schimbul de inimi cu Isus, Întoarcerea lui Cupidon, Reforma și Contrareforma, Inima și creierul etc.

Un capitol foarte interesant este cel dedicat operei lui William Shakespeare (Cum a iscodit Shakespeare tainele inimii). În opera autorului englez, inima depășește asocierea exclusivă cu dragostea erotică și primește o paletă emoțională mult mai largă – dragostea filială, dragostea de țară etc. Este momentul în care simbolul se deschide și capătă valențe universale.

O altă analiză captivantă este aceea a vremurilor noastre în care „imaginea inimii este peste tot, și, desigur, există primejdia utilizării ei excesive. Poate fi ea folosită că logo comercial pe alimente cu conținut redus de grăsime și pe tricouri, și totuși să își mențină aura sublimă ?”. O întrebare la care tot Marilyn Yalom răspunde optimist: „Popularitatea globală a inimii ca simbol al iubirii ne dă o mică doză de speranță într-o lume plină de cicatrice lăsate de prea multă ură”. Cred că este cea mai bună încheiere a acestei recenzii. Vă las în companie acestei minunate doamne și a fascinantei ei călătorii pe drumurile inimii.

  • Plusuri

    Ritmul narativ echilibrat și informațiile interesante.
    Suportul vizual care susține conținutul narativ.

  • Recomandari

    O carte interesantă despre un simbol și transformarea uluitoare a civilizației umane.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro