bookblog.ro

Cand China va învinge

Scris de • 30 August 2008 • in categoria

0Autor: Stephane Marchand
Rating: Cand China va învinge - recenzii carti
Editura: Pro Editură şi Tipografie

Cand China va învinge - recenzie carti

Marketing de carte

Cred că multă lume a cumpărat sau a citit cartea dintr-o curiozitate stârnită de agitaţia pe care Jocurile Olimpice de la Beijing au produs-o în jurul Chinei. Este o tehnică destul de folosită de editurile din România. Întotdeauna, când vor să scoată pe piaţă o carte nouă, încearcă să sincronizeze momentul apariţiei cu lansarea unui film despre acelaşi subiect sau cu un eveniment major ce ar putea duce cu gândul către subiectul cărţii. În felul acesta obţin publicitate gratuită. Spuneam că probabil mulţi au ales sau vor alege să citească Când China va învinge din acest motiv. Nu a fost şi cazul meu.

Eu chiar am vrut să ştiu Cí‚ND. Că va învinge eram convins, singurele dubii pe care le aveam erau legate de momentul în care acest lucru s-ar putea întâmplă. Probabil că acum, o parte dintre voi se întreabă: "să învingă ce? pe cine, pe ce plan?" Răspunsul este: pe toată lumea, pe toate planurile.

China ca forţă militară

Devine o forţă din punct de vedere comercial iar în ceea ce priveşte populaţia** nu cred că mai trebuie să ne-o spună cineva. Doar că, după părerea autorului, mai devine ceva: o putere militară, una dintre cele mai mari puteri mondiale.

În ciuda faptului că Republica Populară Chineză neagă eforturile de înarmare, Stephane Marchard scrie peste 300 de pagini în care analizează şi comentează, din punct de vedere politic şi, mai ales, militar, diversele mişcări pe care China le-a făcut în ultimele decenii, ajungând până în anul 2007. Aflăm astfel despre armele cumpărate de la Rusia sau Israel dar şi cum, în doar câţiva ani, chinezii au cumpărat câteva dintre cele mai sofisticate arme militare din lume şi printr-un proces de reverse engineering, studiind cum au fost produse acele arme, au reuşit să acumuleze suficiente informaţii pentru a şi le produce singuri.

China va învinge ar putea fi considerată o carte de istorie militară, însă e mult mai mult decât atât. E cartea de la care am avut cel mai mult de învăţat din tot ce am citit în ultimele luni. De la situaţia Taiwanului care îşi revendică independenţa şi este ţinut într-un şah continuu de China, până la relaţiile dintre Statele Unite şi Asia, toate evenimentele ce au influenţat sau ar putea influenţa dezvoltarea militară a Chinei sunt puse în discuţie în carte. Stephane Marchand a reuşit una dintre cele mai documentate cărţi pe care le-am citit vreodată. Nu m-aş fi gândit că e posibil ca cineva să strângă atât de multe informaţii secrete la un loc.

Sticks and stones

Fără să întru foarte mult în detalii ce ţin de arme şi armate, citind această carte imediat după Armele secrete de la Peenemunde, nu pot să nu concluzionez ca era invaziilor terestre s-a dus şi că, foarte probabil, următorul război se va purta cu rachete. Şi atât. Foarte probabil că nici măcar avioanele nu vor mai avea un rol atât de important. Problema înarmării cu arme nucleare e tratată pe larg în cartea lui Marchand şi nu este nevoie să fii pasionat de arme de război, aşa cum sunt eu, pentru a îţi da seamă că, din păcate, Albert Einstein n-a fost numai un geniu matematic, ci şi un vizionar.

"I know not with what weapons World War 3 will be fought, but World War 4 will be fought with sticks and stones."

**Daca aveţi însa impresia că "size doesn't matter", vă recomand prezentarea de mai jos. Nu este doar despre China, însa are nişte date foarte relevante şi despre chinezi. Vă va plăcea.

Scrisă de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Cu puterea militara depinde ce militarizeaza pentru prima data spatiul. Tara care va militariza spatiul va fi cea mai puternica dpdv militar pentru ca nu va mai avea nevoie de armate traditionale de oameni si nu va mai trebui sa se deplaseze intr-o tara sau pe un continent pentru a ataca.

  Sub acest aspect America detine suprematia.

  raspunde

  • RAZVAN spune:

   CINE CREDE CA PRIN SATELITI POTI CASTIGA UN RAZBOI SE INSEALA.SI SA TI MAI SPUN CEVA :INTOTDEAUNA SE GASESTE O SOLUTIE LA CONTRACARAREA UNUI LUCRU.DE CE AMERICANII SUNT STATIONATI CU TRUPE PESTE TOT?DACA NU MAI ERA NEVOIE DE TRUPE RAMANEAU LA EI ACOLA SI TRIMETEAU DOAR RACHETE.UNII INVENTEAZA RACHETE ALTII SCUTURI UNII SATELITI ALTII VOR INVENTA SISTEME DE DISTRUGERE A SATELITILOR.

   raspunde

 2. mvs spune:

  Una dintre cele mai interesante prezentari pe care le-am vazut anul acesta! Cateva consideatii:

  – Muzica e din Braveheart, unul din filmele mele preferate si in acelasi timp unul dintre cele mai inexacte filme istorice –> o alegere ciudata daca te gandesti la cat de exacta/meticuloasa se doreste prezentarea!
  – Acum doi ani mi-a fost oferita o pozitie de prof de engleza la o scoala din China. Am refuzat-o pentru scoala din Bangkok unde predau in prezent. Dar, gandul de a preda/calatori in China nu mi-a iesit din minte. (Pe deasupra, sotia are sange thailandezo-chinezesc… Amandoi stim in total 5 cuvinte in chineza!)
  – Ma mandresc cu elevi care au propriile lor bloguri si website-uri.
  – Din cele peste 500 de mii de cuvinte din limba engleza ai nevoie de doar aproximativ 1000 pentru conversatia de zi cu zi.
  – Rezultatul direct al faptului ca informatia “expira” atat de repede este nevoia de experti doar pe o anumita nisa.

  raspunde

 3. mvs spune:

  Rectificare:
  – Muzica este din “Ultimul Mohican”, din nou unul dintre favoritele mele, DAR un film ce s-a remarcat prin acuratetea costumelor si a tehnicilor militare prezentate. Deci, o alegere inspirata pentru acest slideshow.

  raspunde

 4. Andrei Rosca spune:

  Ilie, de acord. Deocamdata.

  raspunde

 5. Andrei Rosca spune:

  mvs: si mie mi-au placut ambele filme; cred ca le-am vazut de cel putin 5 ori pe fiecare. Cu alegerea Thailandei cred ca ai procedat bine. Gandeste-te ca din Thailanda mai intri cum mai intri pe bookblog, dar China, din cate stiu eu, este singura tara din lume care are 5 “organizatii” (care tin de stat!) ce monitorizeaza internetul.

  raspunde

 6. mvs spune:

  Eh, lasa ca am mai fost eu prin tari unde o coperta de carte mai deochiata ducea la blocarea bookblog-ului pentru saptamana respectiva…

  raspunde

 7. Pingback: August 2008 : Andrei Rosca: My way

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro