bookblog.ro

Când pământul e mai presus de iubire

Scris de • 1 February 2013 • in categoria

Titlu: Trandafiri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 528
ISBN: 978-606-600-001-7
Cumpara cartea

Personajele din Trandafiri sunt urmărite de un blestem transmis din generaţie în generaţie, care le subjugă vieţile şi le determină să repete aceleaşi greşeli. Familia Toliver va pune mai presus decât oamenii dragi o plantaţie de bumbac. Pământul va destrăma familii, va despărţi cupluri care se iubesc şi va distruge vieţi. Iar regretele îi vor urmări până la moarte.

Cumpără titlul în engleză

„Mary se concentrase pe acea imagine. Toţi cei pe care îi iubise dispăruseră – bunicul, tatăl, fratele şi mama ei. Îi rămăsese doar plantaţia Somerset, care o aştepta. Pământul era al ei, ea trebuia să aibă grijă de el în fiecare an, recoltă după recoltă, toată viaţa. După cum spusese Miles, nu avea să o părăsească niciodată. Indiferent de gândaci, de secetă sau de inundaţii. Ploaia ar fi putut distruge într-o clipă o recoltă ce valora o avere, însă pământul rămânea acolo după ce dezastrul trecea. Pământul aducea întotdeauna speranţă. Din păcate, nu putea spune acelaşi lucru şi despre oameni.”

Urmărind vieţile complicate ale personajelor, încerci să îţi dai seama câtă vină le aparţine lor şi câtă vină poartă însăşi soarta. Este într-adevăr totul predestinat? Există cu adevărat un blestem sau totul e doar în mintea celor implicaţi, pentru a-şi justifica faptele şi ulterior pentru a înţelege nenorocirile care se abat asupra lor în urma deciziilor luate?

Romanul urmăreşte în special povestea a două cupluri: Mary şi Percy (în trecut) şi Rachel şi Matt (în prezent). Cele două femei Toliver (mătuşă şi nepoată) prezintă trăsături de caracter comune: amândouă iubesc obsesiv pământul şi îl pun mai presus decât orice, chiar şi decât bărbatul iubit, drept urmare încalcă reguli şi jurăminte pentru a-şi atinge scopul suprem: păstrarea plantaţiei Somerset, moştenită de generaţii, drept proprietate a familiei.

Totodată, pasiunea excesivă pentru pământ îi costă pe cei din familia Toliver: toţi copiii mor şi nu rămâne în viaţă decât o singură rudă care să moştenească plantaţia şi practic să asigure perpetuarea blestemului.

Cei doi bărbaţi Warwick, Percy (bunic) şi Matt (nepot) se confruntă cu aceeaşi slăbiciune: se îndrăgostesc de femeia nepotrivită, care pune mai presus pământul decât bărbatul iubit şi decât familia, lucru care îi dezamăgeşte şi îi chinuie, însă totodată, dragostea este atât de puternică şi de irezistibilă, încât îi subjugă pe viaţă.

Dar ce rol au până la urmă trandafirii în toată povestea? Exista o întreagă simbolistică în roman în ceea ce priveşte trandafirii roşii, trandafirii albi şi chiar cei roz. În diverse momente cheie, membrii celor două familii îşi trimiteau unii altora un trandafir de o anumită culoare, aşteptând în schimb un anumit răspuns, care era trimis de asemenea sub forma unui trandafir de o altă culoare. Care este rolul acestor flori nobile în toată povestea presărată cu dezamăgiri, secrete ruşinoase, tragedii, minciuni, drame şi răsturnări de situaţie, vă las plăcerea de a afla singuri.

 • Plusuri

  Plusuri: Simbolistica florilor şi a culorilor ca laitmotiv pe tot parcursul romanului; personajele cu personalităţi puternice; punctarea unor detalii (gesturi, mimică, elemente de decor) care surprind mai bine şi conferă mai multă intensitate anumitor momente, reacţii sau trăiri interioare.

 • Minusuri

  Începutul greoi, cu o aglomerare de personaje, care poate descuraja cititorul să continue lectura.

 • Recomandari

  Amatorilor unei saga de familie.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Emanuel spune:

  Foarte interesanta cartea din ce am citit in descriere si din recomandari, cred ca am sa o cumpar si eu. Mi-a recomandat-o o colega de facultate…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro