bookblog.ro

Când sacrifici tot pentru nimic

Scris de • 29 April 2012 • in categoria

Titlu: Dom Casmurro
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-973-724-375-1

Betinho şi Capitu, un el şi o ea, au parte de acel gen de iubire care face trecerea de la copilărie la sentimentele tulburătoare de atracţie dintre o fată şi un băiat. Cei doi cresc împreună ca prieteni, însă odată ajunşi adolescenţi, încep să simtă mult mai mult decât o tovărăşie de joacă.

Romanul se construieşte în jurul unei mari iubiri. Iar sentimentele dintre cei doi tineri sunt cu atât mai puternice cu cât drumul lor în viaţă a fost unul comun. Se cunosc foarte bine, au multe lucruri în comun şi pur şi simplu par sortiţi unul altuia. Ce ar putea să umbrească însă o iubire care se anunţa perfectă?

Ca orice mare dragoste, trebuia să apară o piedică majoră, o doză de dramatism care face povestea mai frumoasă, mai palpitantă şi mai “ca în viaţă”. În plus, tocmai piedicile pot fi cele care întăresc o relaţie, pentru că îi determină pe protagonişti să fie cu atât mai îndârjiţi în a se opune unui context nefavorabil care vrea să îi despartă.

Iubirea se ţese pe nesimţite, latent, dar izbucneşte pasional. La început, vinovăţia se confundă cu plăcerea şi cu teama de a nu fi descoperiţi. Cei din jur rămân în cea mai mare parte a timpului la stadiul de bănuială şi nu reuşesc nici să facă observaţii în această privinţă, dar nu se grăbesc nici să le încurajeze dragostea.

Betinho şi Capitu încep să îşi facă planuri pentru viitor, entuziasmaţi de primii fiori ai iubirii, însă situaţia nu se prezintă pe atât de roz pe cât şi-ar dori ei. Betinho avea viaţa planificată cu mult timp înainte de către mama lui, care promisese divinităţii că îl va face pe băiatul ei preot. Făgăduinţa capătă un aspect sacru, implacabil, care trebuie dusă neapărat la îndeplinire. Asfel, iubirea dintre cei doi pare să fie înăbuşită din faşă, din moment ce erau despărţiţi exact când aveau mai mare nevoie unul de celălalt.

Însă iubirea lor este profundă şi trainică. Deşi au parte de suişuri şi coborâşuri, fiecare luptă pentru ca dragostea lor să răzbească în cele din urmă. Efortul nu le rămâne nerăsplătit, însă exact când lucrurile păreau aşezate la locul lor, o nouă încercare dureroasă vine să distrugă tot ceea ce fusese clădit până atunci. Iar Betinho devine Dom Casmurro (“Ursuzul”), pierzându-şi încrederea în două dintre cele mai importante valori ale vieţii: iubirea şi prietenia.

  • Plusuri

    Existenţa unor personaje cu personalităţi duale: nu sunt înscrise în tipare, îşi schimbă măştile şi nu poti garanta niciodată pentru ele că ar fi “pozitive” sau “negative”. Un plus mi s-a părut şi obiceiul naratorului de a menţine trează atenţia cititorilor, printr-o exprimare directă în stil oratoric: “Şi, dragul meu cititor, nu-i puţin lucru [...] aşa că, atunci când vei citi, probabil ţi se va părea mai puţin crud decât te aşteptai”.

  • Minusuri

    Începutul lasă de dorit, îţi sunt prezentate anumite personaje, fără să primeşti nici un fel de indiciu referitor la faptul că ar urma o poveste concretă. De asemenea, mi-au părut deranjante anumite capitole scurte, care păreau să aibă rolul de a întrerupe firul narativ şi de a aduce amănunte de prisos...

  • Recomandari

    Iubitorilor de poveşti de dragoste.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • O zi David Nicholls

Copyright ©2011 Bookblog.ro