bookblog.ro

Când viața ne aruncă în aer toate certitudinile

Scris de • 11 February 2019 • in categoria

Titlu: Zilele abandonului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 205
ISBN: 978-606-978-185-2
Cumpara cartea

Zilele Abandonului este anatomia unei despărțiri...sau mai degrabă a unei părăsiri. O căsnicie de cincisprezece ani se destramă aparent într-o zi; în realitate, se întâmplă asta în ani... puțin câte puțin... cu fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare încercare sortită unui eșec din ce în ce mai previzibil. O căsnicie despre care ea crede că este una fericită, aceeași căsnicie în care el se sufocă și își pierde identitatea.

Olga și Mario... Carla, femeia care îi desparte (sau mai degrabă, întruchiparea a tot ceea ce îi desparte), doi copii (Ilaria și Giani) și un câine lup (Otto)... personajele unei drame pe care Elena Ferrante o descrie în cel mai mic detaliu, sondând adâncimi sufletești uneori greu de gestionat de cititorul-martor al zilelor abandonului.

Mario pleacă de acasă, îndrăgostit de o femeie mult mai tânâră, Olga rămâne cu cei doi copii și cu multe semne de întrebare, transformându-se în mod inimaginabil:

Am început să mă schimb. În decursul unei luni, am pierdut obiceiul de a mă machia cu grijă, am trecut de la un limbaj elegant, atent să nu îmi rănească semenii, la un mod de a mă exprima mereu sarcastic, întrerupt de râsete un pic deșănțate. Încet-încet, în ciuda rezistenței mele, am cedat și în fața limbajului obscen”.

Ea ajunge să își neglijeze copiii, să flirteze cu vecinul de bloc, iar realitatea pare să se îndepărteze din ce în ce mai mult, punctele de reper se diluează, viața devine confuză, compusă din secvențe disparate, lipsite de sens. Filtrul care separă instinctele, reacțiile brute de rațiune și logică pare fisurat, iar Olga se năpustește asupra oricui îi iese în cale, în căutarea a ceva ce i-ar putea alina suferința. Se răzbună pe ceilalți și pe ea însăși, într-un proces de distrugere interioară ce devine necesar re-construirii. Când viața ne aruncă în aer toate certitudinile, ruinele a ceea ce am fost pot fi fundația a ceea ce putem deveni.

Zilele abandonului, magistral scrisă de autoarea italiană, este o călătorie interioară care transformă suferința și trădarea în posibilitatea unui început. Cercul se închide, viața continuă.

 • Plusuri

  Stilul narativ exceptional al Elenei Ferrante, care oferă forță și poezie unei povești a timpurilor noastre.

 • Recomandari

  O poveste despre dragoste, trădare, suferință și transformare.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Roxana Negut spune:

  Minunata recenzie! Multumesc pentru recomandare!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro