bookblog.ro

Bărbaţii şi femeile sunt de fapt de pe aceeaşi planetă

Scris de • 2 June 2011 • in categoria

Titlu: Capcanele sexelor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 378
ISBN: 978-606-579-191-6

“Dintre toate diferenţele care stau în calea progresului gândirii şi a formării unor păreri bine întemeiate despre viaţă şi societate, în prezent cele mai mari sunt ingnoranţa şi lipsa crasă de atenţie pe care le manifestă umanitatea faţă de influenţele care formează caracterul unui om. Se presupune că fiecare membru al speciei umane este, sau pare a fi, ceea ce tendinţa sa naturală îi dictează să fie; chiar dacă o cunoaştere oricât de elementară a circumstanţelor în care el a fost plasat pune în evidenţă cu claritate cauzele care l-au făcut să fie ceea ce este.”

Pornind de la premisa că nu există un “creier feminin” şi unul “masculin”, autoarea Cordelia Fine, aduce în discuţie nenumărate experimente făcute de oamenii de ştiinţă care demonstrează că această diferenţă atăt de des vehiculată nu există de fapt. În ciuda faptului că există nenumărate cărţi, bestsellers chiar, scrise de terapeuţi şi psihologi cu experienţă îndelungată în domeniu care susţin cu toţii şi explică diferenţele care există între “creierul masculin” şi “creierul feminin” , Fine demonstrează cu acestă carte extrem de bine documentată că nu există asemenea diferenţe decât în mintea noastră.

Pe parcursul cărţii, autoarea susţine contrariul credinţei atât de larg impărtăşite în ceea ce priveşte diferentele de gen şi demonstrează punctual că acestea nu exista, iar dacă par totuşi să-şi facă apariţia în comportamentul uman, ele se datorează doar stereotipurilor culturale care influenţează gândirea umană. Această promovare a diferenţelor de gen este imprimată în conştiinţa noastră de mediul cultural în care trăim, însă sunt altfel inexistente.

Foarte interesant este prezentat şi felul în care stereotipul de gen poate fi activat. Specialiştii în psihologia socială au făcut cercetări privind felul în care această activare a stereotipurilor afectează percepţia despre ceilalţi dar şi despre sine. O rubrică dintr-un formular în care se cere să bifezi căsuţa de identificare a sexului poate activa identitatea de gen care influenţează în mod inconştient percepţia de sine, percepţie care este de asemenea influenţată de stereotipurile de gen înoculate de societate şi care ajung să ne influenţeze in mod inconştient comportamentul. Nenumăraţi psihologi, fascinaţi de felul în care funcţionează mintea umană, au arătat printr-o serie de experimente că oamenii se autoevaluează în funcţie de opinia pe care ceilalţi o au despre ei. Astfel “concepţia de sine se adaptează pentru a crea o realitate împărtăşită”, demonstrând felul în care stereotipurile ne influenţează comportamentul.

În mod ingenios, Cordelia Fine tratează subiectul abordat din mai multe puncte de vedere, aducând argumente susţinute de experimentele făcute de oamenii de ştiinţă, cu ajutorul cărora îşi suţine afirmaţiile şi combate contraargumentele care ar putea fi aduse împotriva teoriei sale, demitizând aşa-zisa ştiinţă a genurilor, în special ştiinţa neuronală.

Capcanele sexelor merită citită pentru că este o carte foarte interesantă în ceea ce privește felul în care mediul social influenţează gândirea umană, exemplele aduse sunt fascinante şi totul este presărat cu o ironie muşcătoare care e imposibil să nu te amuze.

  • Plusuri

    este o carte inteligentă şi foarte interesantă, instructivă

  • Minusuri

    totul putea fi exprimat într-un număr mai mic de pagini

  • Recomandari

    celor fascinaţi de psihologia socială şi comportamentală

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro