bookblog.ro

Cartea asta îţi va salva viaţa

Scris de • 13 February 2008 • in categoria

0Autor: A.M. Homes
Rating: A.M. Homes - Cartea asta îţi va salva viaţa rating - recenzii carti
Editura: Leda

A.M. Homes - Cartea asta îţi va salva viaţa - recenzie cartiViaţa se dovedeşte a avea calitatea de a se face uitată şi ignorată. Trăim zi de zi ca şi cum viaţa ni se cuvine, este a noastră fără de tăgadă, este infinită şi nu cere nimic în schimb. Ţesem în jurul nostru un cocon care să ne ferească de lumea exterioară şi îl "decorăm" cu tot ceea ce credem noi că ne asigură o viaţă îndestulată.
Urmărim ca şi ţel suprem confortul personal, iar egocentrismul nostru ne izolează complet de tot ceea ce este de fapt în jurul nostru. Ne construim ziduri de apărare pentru a ne proteja şi ne trezim că suntem singuri şi reci în spatele lor.

Şi ce facem atunci când privim moartea în ochi? Cum ne mai apărăm? Unde ne mai ascundem? Şi cum ne trăim viaţa în continuare?

La aceste întrebări este nevoit să-şi răspundă Richard Novak, un prosper om de afaceri din Los Angeles, pe care o durere de origine necunoscută îl face conştient că poate muri în orice clipă.

Richard se poate numi un om realizat: câştigă bani cu un minim de efort, trăieşte o viaţă foarte organizată şi sănătoasă, are o casă pe dealurile Los Angeles-ului, o maşina scumpă, o menajeră, un nutriţionist şi un antrenor personal.

Vizita lui Richard la urgenţă îi schimbă total cursul vieţii şi îl propulsează într-o aventură ce sfidează limitele raţiunii. Întâmplările narate de Homes, cu o voce constantă şi fără inflexiuni, ne zugrăvesc un Los Angeles supranatural, putrezit şi hilar, presărat cu tipologii tradiţionale de personaje.

Alături de omul bogat şi însingurat, Homes aduce în scenă nevasta nevrotică şi frustrată, steaua de cinema modestă, imigrantul filozofic, scriitorul celebru şi o serie de personaje secundare aflate în căutarea celebrităţii în cetatea filmului.

Golul din viaţa lui Richard se reflectă în groapa care se cască lângă locuinţa sa, în liniştea artificială pentru care se luptă, în dieta lipsită de arome pe care şi-o impune. Dar viaţa îşi cere tributul de zgomot, de glasuri şi arome, iar Richard caută acum să se înconjoare de oameni, de atenţie, de mâncare.

Homes nu arată acuzator cu degetul către defectele ce deformează chipul fermecător al înaltei societăţi americane, ci păstrează o distanţă de la care istoriseşte cu imparţialitate toate excentrităţile lumii bolnave în care trăieşte Richard. Cititorului îi revine astfel sarcina să observe, să analizeze şi să judece.

Un plus al cărţii îl reprezintă coperta, cu atenţie asamblată, sub forma unei hărţi cu indicii ce te ajută să te ghidezi pe întreg parcursul romanului. Simbolistica prezentă pe copertă este inspirată şi intrigantă.

Deşi cu un titlu ce urlă a carte self-help, Cartea asta îţi va salva viaţa nu vă va schimba cu nimic existenţa. Nu este o carte care să şocheze, care să vă zguduie din temelii sau care să traseze noi coordonate după care să trăiţi o viaţă mai împlinită. Dar este o carte care să vă dea o serioasă temă de gândire şi să vă facă recunoscători pentru viaţa pe care o aveţi.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Autor: | Editura:Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Eugen spune:

  Prima data cand am vazut numele cartii credeam ca e gen dezvoltare personala. Probabil ca este o carte buna, dar numele e cam pompos.

  raspunde

 2. nickname spune:

  bine ca am citit recenzia, pt ca, da, si pe mine m-a intrigat titlul :) mi-ar placea totusi sa-i acord o sansa. multam’ ana-maria ;)

  raspunde

 3. Ana-Maria spune:

  @nickname – cu placere! sa imi spui ce parere ai dupa ce ai citit cartea ;)

  raspunde

 4. Alina spune:

  As fi putut sa jur ca e scrisa de un american. Cum? Simplu: dupa titlu. Pare mai degraba numele unui film hollywoodian decat numale unei carti.

  Cartea pare sa fie ancorata cu putere in orizontul spre care ne indreptam multi dintre noi: implinire pe plan financiar insa gol absolut in suflet. Lipsa de arome din dieta personajului duce mai degraba cu gandul la o lipsa de aroma in viata sa( dar si din viata multura dintre noi)…

  Autoarea recenziei a facut tot posibilul sa ne incite, sa ne faca sa citim cartea: personajul ajunge la urgente ( de ce? sinucidere, accident?); este asta momentul care ii schimba viata? Felicitari Ana-maria.

  raspunde

 5. Ana-Maria Petritan spune:

  Multumesc Alina :)

  raspunde

 6. zofia spune:

  ieri am terminat de citit cartea asta. sincera sa fiu, titlul nu m-a intrigat, crezand ca este o carte de genu “cum sa fim lider, cum sa avem succes”, si nici nu as fi citit-o daca o prietena nu mi-ar fi recomandat-o. daca la inceput imi parea un pic monotona, pe parcurs nu m-am putut dezlipi de cartea lui Homes. Pe masura ce ma apropiam de sfarsitul cartii, credeam ca intr-adevar voi fi salvata :) intr-un fel…
  nu stiu daca asta s-a intamplat sau nu, dar vreun sfert de ora nu am vorbit deloc cu colegii de birou ca sa le povestesc linia de subiect si morala romanului (cum fac de obicei :) dupa finisarea vreunui text). Cartea asta chiar m-a pus pe ganduri asupra vietii mele si ii multumesc pt acest lucru lui Homes.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


  Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro