bookblog.ro

Cât de departe te poate duce răzbunarea?

Scris de • 16 December 2022 • in categoria ,

Titlu: Misteriosul caz Christie
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 978-606-33-9144-6

Când ficțiunea istorică de calitate se îmbină armonios cu genul thriller, atunci știi că ții în mână o carte genială.

Inspirându-se dintr-o situație reală (dacă nu mă îndoiesc), anume dispariția Agathei Christie timp de câteva zile, și misterul care s-a creat în jurul acestei situații, Nina de Gramont ne oferă o alternativă, ce-i drept ficționalizată, a adevărului.

Cu o scriitură impecabilă, într-un registru stilistic care cu ușurință ar putea fi considerat clasic, mizând pe profunzime, emoție și multă dramă, Misteriosul caz Christie este un roman pe care nu îl poți lăsa din mână – dorești să afli cât mai rapid ce s-a întâmplat de fapt, încotro se îndreaptă toate lucrurile și ce s-a întâmplat cu Agatha Christie, maestra genului polițist. Pe măsură ce înaintezi în lectură, îți dai seama că romanul de față se transformă într-o carte care depășește, fără niciun dubiu, încadrarea limitantă într-un anumit gen literar: dragoste, răzbunare, mister, suspans, tensiune, multă profunzime și, după cum am spus, extrem de multă dramă.

Nina de Gramont ne spune povestea din perspectiva lui Nan O'Dea, personaj fictiv inspirat din amanta și a doua soție a lui Archie Christie, soțul Agathei. În cea mai mare parte, perspectiva lui Nan este una omniprezentă, ea pur și simplu proiectând anumite „scenarii” cu privire la ce s-a întâmplat de fapt cu Agatha cât timp a dispărut. Inserând și aspecte din existența naratoarei, care nu sunt irelevante, ci deosebit de importante pentru a înțelege anumite detalii, aflăm în cele din urmă care este motivația pentru care dorește să facă parte din viața lui Archie Christie, chiar dacă acest lucru înseamnă să asiste, în mod voluntar, la distrugerea primei sale căsnicii, a primei sale iubiri adevărate.

Nan O'Dea proiectează asupra Agathei un fel de ideal „al femeii” care nu doar că și-a construit o carieră solidă, având tot ce și-ar putea dori cineva, dar reprezintă și un ideal al moralității, al felului în care o femeie ar trebui să se poarte, ar trebui să fie. O lumină măgulitoare cade asupra acestui personaj, însă se dovedește că lucrurile stau, de fapt, într-un mod cu totul și cu totul diferit.

Cele unsprezece zile de dispariție ale Agathei Christie reprezintă unul dintre cele mai dezbătute și „nerezolvate” mistere din toate timpurile. În timp ce cu toții sunt disperați să o găsească, deși nimeni nu o spune, toată lumea o crede și știe – posibilul catalizator al acestei dispariții par a fi infidelitățile soțului ei, Archie, care cu o seară înainte de dispariție îi spune că vrea să divorțeze, iar totul se întâmplă la puțin timp după moartea mamei Agathei.

Îndrăgostit de Nan O'Dea, lui Archie pare să nu-i mai pese de Agatha, și chiar nici dispariția acesteia nu-i stârnește vreun sentiment decât în momentul în care își dă seama că lumea îl acuză pentru această situație. Totuși, cine este personajul Nan O'Dea și cum de a reușit să-l seducă pe Archie atât de rapid, încât să o dea deoparte pe cea cu care și-a împărțit viața atât de mult timp, alături de care a adoptat un copil? Răspunsul nu doar că este unul ingenios, dar îți dă de gândit.

Cât de departe ești dispus să mergi pentru a-ți îndeplini idealurile de răzbunare, și cât de multe ai fi dispus să faci pentru a-ți revendica identitatea? În Misteriosul caz Christie, Agatha trebuie „să împartă lumina reflectoarelor” cu Nan O'Dea. Nan ne vorbește, folosind chiar adresarea la per tu, atât despre planul temporal prezent, cât și cel trecut: educația de care a avut parte, viața ei în Irlanda și războiul care i-a perturbat viața și viitorul – cu alte cuvinte, tot ce a adus-o până în punctul de față.

Nan O'Dea trece de la personajul simpatic, care a îndurat extrem de multe, la acea femme fatale calculată, rece, îndrăzneață, care ar face orice pentru a-și atinge obiectivele și a-și duce la bun sfârșit planurile. Există „un mister în mister” în cartea aceasta, și, deși indiciile sunt acolo de la bun început, nu reușești să-ți dai seama care este adevăratul motiv. Pur și simplu, te lași învăluit de poveste, iar la sfârșit nu poți să-ți spui decât că, într-adevăr, a fost o lectură genială.

Încă de la prima pagină, am știut că Misteriosul caz Christie va fi o lectură bună, care mă va ține captiv de la început până la sfârșit. Foarte bine scrisă, complexă, cu personaje dintre cele mai bine conturate, puternice, alcătuite din lumini și umbre, duplicitare și superficiale, dar și personaje profunde, care își urmăresc scopul și pentru care nu contează nimic altceva decât atingerea acestuia. Cu o scriitură luxuriantă, Nina de Gramont a reușit să ofere, într-un registru estetic „pompos”, o operă de ficțiune istorică pe care aș recomanda-o fără nicio ezitare oricui.

Încheind povestea într-un mod ușor dulce-amărui, Nina de Gramont a reușit să scrie un roman inteligent, o poveste profund înduioșătoare despre dragostea pierdută și modul în care suferința te poate aduce atât în pragul disperării, cât și în cel care simți că porți în tine potențialul unei puteri formidabile – aceea de a lua înapoi ceea ce, de fapt, ți s-a cuvenit de la bun început. Un roman elaborat, fascinant, multistratificat pe care nu îl veți putea lăsa din mână.

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    O intrigă polițistă ingenioasă, dezvoltată într-un roman care atinge registrele stilistice ale mai multor genuri. Tulburător, emoționant, tensionat, o poveste despre iubire, pierdere, răzbunare, cu o scriitură puternică, elegantă și atent dezvoltată.

  • Minusuri

    Nu aș putea spune că există un aspect care nu mi-a plăcut la această carte, pentru că de la prima până la ultima pagină am simțit că nu mă pot opri din citit – atât de tare m-au captivat atât povestea, cât și personajele.

  • Recomandari

    O carte pe care vă recomand să o citiți doar atunci când știți că veți putea să-i acordați toată atenția necesară. Nu de alta, dar s-ar putea să nu mai puteți face altceva până când nu o veți da gata (și are aproximativ 420 de pagini).

Categorie: , | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Aika spune:

    Mi-ati starnit curiozitatea, o voi citi. Multumesc de recomandare

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro