bookblog.ro

Cât de plină ţi-e găleata? Strategii pozitive pentru muncă şi viaţă

Scris de • 20 May 2009 • in categoria

0Tom Rath & Donald O. Clifton, Ph.D - Cit de plina ti-e galeata recenzie
Autor: Tom Rath, Donald O. Clifton
Rating: Tom Rath & Donald O. Clifton, Ph.D - Cit de plina ti-e galeata rating - recenzii carti
Editura: ALL
Anul apariţiei: 2007
Traducător: Radu Nicolae Trif
114 pagini
ISBN:978-973-724-109-2

Cred că lucrul cel mai important pe care mi l-a dat această carte a fost îndemnul de a face o pauză atunci când sunt pe punctul de a spune ceva negativ unei persoane dragi. Suntem atât de obişnuiţi să criticăm, este o trăsătură adânc legată de începuturile noastre, încât e foarte greu să ne debarasăm de ea. A spune cuiva că e stupid, că nu înţelege nimic, că, în fond, nu face nimic bine, nu are niciodată efectul pe care mizăm. Din contră, cel admonestat se retrage într-o cochilie plină de frustrări şi poate chiar violenţă, hăituit şi incapabil la rândul lui să articuleze o laudă la adresa altuia.

Metoda propusă de cei doi coordonatori ai acestui volum (Tom Rath şi Donald Clifton - bunic şi nepot) este pe cât de plastică, pe atât de simplă: avem în permanenţă o găleată şi o cană invizibile. "[Găleata] este ... umplută sau golită, în funcţie de ceea ce alţii spun despre noi...De asemenea, când folosim cana pentru a umple găleţile celor din jurul nostru - vorbind sau acţionând în aşa fel încât să le înmulţim stările sufleteşti pozitive - ne umplem în acelaşi timp şi găleata noastră".

Astfel descrisă de autori, psihologia pozitivă, adică analizarea a ceea ce este bun în comportamentul oamenilor, este o alegere pe care suntem nevoiţi să o facem în fiecare zi şi care ne influenţează relaţiile de lucru, de prietenie, starea fizică şi psihică. Negativismul este perceput ca o închisoare emoţională şi psihologică, în timp ce o atitudine pozitivă eliberează şi constituie fundamentul pe care se construieşte o personalitate asertivă şi, de ce nu? mai fericită.

Bazată pe o serie de studii realizate pe parcursul a 10 ani, Cât de plină ţi-e găleata pune accentul pe sporirea emoţiilor pozitive, pe ceea ce este bine în comportamentul unui copil, de exemplu, lucrurile în care excelează, şi nu pe îndărătnicia de care dovadă în privinţa celor care nu-l atrag. Astfel, cei doi autori ţin şi o pledoarie pentru o bună înţelegere de sine şi, mai ales, pe o bună cunoaştere a punctelor forte care, în vremuri de restrişte, pot ajuta individul să supravieţuiască şi chiar să se dezvolte.

În plan profesional, individualizarea este cheia succesului. Angajaţii trebuie felicitaţi individualizat, laudele trebuie să aibă "o semnificaţie unică pentru fiecare individ" ca să-şi atingă scopul, aceea de a motiva şi, în consecinţă, să crească productivitatea la locul de muncă. Cele cinci strategii propuse de autori pentru menţinerea sau recăpătarea unei stări de bine (personal şi/sau profesional), dacă nu inovatoare, au cel puţin meritul de a acţiona ca un memento: ştiai ce trebuie să faci, numai că ţi se mai aduce o dată aminte.

Teoria găleţii este în sine una foarte simplistă, pentru cei mai cinici dintre noi poate chiar mult prea banală. Dar merită încercată şi asta datorită faptului că Tom Rath şi Donald Clifton au vorbit pertinent despre ea şi au făcut-o plauzibilă. Cartea mai conţine cele cinci strategii de umplere a găleţilor şi de păstrarea lor în acest fel şi un cod unic cu ajutorul căruia se poate completa un test (destul de lung) despre punctele forte şi care ne dezvăluie cele 5 talente predominante.

Scris de Ioana Ristea.

Categorie: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro