bookblog.ro

Când Jane Eyre ajunge în fantasy

Scris de • 2 April 2011 • in categoria

Titlu: Cazul Jane Eyre
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 330
ISBN: 978-973-689-391-9

Într-o lume în care romanele fac legea, violențele se nasc din lupte ideologice, iar fenomenele paranormale sunt normalul cotidian, un detectiv literar investighează furtul unor personaje din manuscrise celebre. Ce se întâmplă, însă, când ficțiunea își depășește granițele?

Un exercițiu de imaginație așa cum nimeni nu și-ar fi putut imagina, dar pe care Jasper Fforde l-a făcut cu stil și naturalețe, astfel aș putea caracteriza romanul Cazul Jane Eyre în câteva cuvinte, dar nu ar fi suficient pentru a trezi interesul pentru acest mic deliciu literar. O lume dominată de literatură, un război în Crimeea care nu pare să se încheie niciodată, trupe speciale (SpecOps) ale căror acțiuni sunt de maximă confidențialitate – de la călătoria în timp la lupte cu forțele întunericului (vampiri, vârcolaci și alte arătări) și până la arestarea cetățenilor care încearcă să fure opere princeps și manuscrise consacrate pentru literatura britanică – toate acestea constituie un amalgam de leitmotive rescrise cu ingeniozitate, în mijlocul cărora se află detectivul literar Thursday Next, o femeie cu un trecut zbuciumat și o minte mult prea ageră pentru binele ei.

Petrecându-se într-un alt timp decât realitatea noastră, acțiunile din roman sunt prezentate cititorului sub forma unui pseudo-jurnal de investigații, ale cărui capitole conțin indicii pentru faptele ce vor urma și mărturii edificatoare ale personajelor-cheie, implicate în derularea evenimentelor. Totul pornește de la furtul manuscrisului Chuzzlewit (roman scris de Charles Dickens) pe care Thursday trebuie să îl investigheze. Și cum nimic nu este ceea ce pare, acest caz aparent banal se transformă într-o cursă pe viață și pe moarte pentru a-l captura pe Acheron Hades, un geniu al răului ale cărui puteri transcend până și realitatea acelei lumi. Însă nici Thursday nu este banalul anchetator de serviciu, având abilități de care devine conștientă pe măsură ce intensitatea evenimentelor crește, iar granițele dintre adevărul cărții și realitățile din romanele furate se estompează.

Un fantasy polițist, care abundă de referiri livrești, nume care de care mai trăznite, concepte pseudosavante și, bineînțeles, trimiteri literare, care, deși este, pe alocuri, previzibil, te încântă la fiecare pagină și care, în final, te lasă cu zâmbetul pe buze pentru că ideile sale sunt originale tocmai prin modul în care sunt împletite. Are toate ingredientele necesare pentru a fi și o carte populară – acțiune, împușcături, mister, suspans, o poveste de dragoste strecurată printre cazuri de rezolvat și răufăcători de capturat, chiar și mici finețuri politice care sunt subliniate înspre finalul romanului. Iar în ceea ce privește consistența, Cazul Jane Eyre este un roman bine documentat și care surprinde prin modalitatea de construcție a personajului negativ – o forță pură a răului, pe care, însă, nu te poți opri să nu o admiri din când în când.

Ce legătură au toate cele scrise până acum cu Jane Eyre? Pe lângă faptul că este romanul preferat al eroinei, manuscrisul Jane Eyre devine cheia descifrării întregului mister, mai ales atunci când imaginația nu mai are limite, nici măcar prin regulile de beletristică. Cazul Jane Eyre este, fără îndoială, una dintre cele mai bune scrieri fantastice pe care am citit-o în ultima vreme, făcându-mă să îmi doresc să citesc mai mult – o dorință pe care mi-o pot satisface pentru că, am aflat, fără prea mare surpindere, că face parte din ceea ce a devenit o celebră serie Thursday Next ce conține 6 romane. Așadar, vă urez să rămâneți la fel de încântați ca și mine în urma acestei lecturi!

  • Plusuri

    trimiterile literare, scrierea plină de umor a lui Jasper Fforde și descrierile detaliate ale unei societăți fantastice

  • Minusuri

    trecerile de la un eveniment la altul pot fi ușor bulversante, însă cheia este oferită la final; anumite clișee care fac romanul previzibil în unele momente

  • Recomandari

    iubitorilor de fantasy, de romane polițiste sau de popular culture întrutotul

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro